Legendární Beatles míří do kin a dostanou hned čtyři filmy. Natočí je režisér bondovek

Legendární Beatles míří do kin a dostanou hned čtyři filmy. Natočí je režisér bondovek
The Beatles: Get Back | Disney
Jde o značně ambiciózní koncept spočívající v tom, že každý ze čtyř plánovaných snímků by měl vyprávět příběh skupiny z pohledu jednoho z jejích členů. Podle dosavadních zpráv se tedy filmy zaměří na dění v letech 1960-1970, kdy kapela zažila raketový vzestup i postupný pád. Tuto myšlenku schválili jak žijící členové Paul McCartney a Ringo Starr, tak i rodiny zesnulých Johna Lennona a George Harrisona.
Sam Mendes
Sam Mendes

Režisér, Herec

Web Variety cituje Mendesovo prohlášení, že je „poctěn možností vyprávět příběh největší rockové kapely všech dob a těší se na výzvu týkající se toho, co vlastně znamená vyrazit si do kina.“ Mendes tím zjevně naráží na fakt, že přinutit kohokoli jiného než zarytého fanouška skupiny, aby navštívil kino čtyřikrát kvůli téměř tomu samému filmu, nebude nic jednoduchého. Studio Sony má v plánu vydat všechny snímky během roku 2027, detaily distribuční strategie zatím známé nejsou.
Teprve před pár dny jsme psali o tom, že Ridley Scott natočí biografii skupiny Bee Gees a není pochyb o tom, že s ambiciózními hudebními životopisy se v poslední době roztrhly snad všechny pytle. Stejně tak ale dokola vyjadřujeme obavy, nakolik mohou projekty schválené pozůstalými po hudebních hvězdách skutečně otevřeně vyprávět jejich příběh a čtyřdílná biografie The Beatles v tomto ohledu nebude výjimkou.
Across the Universe
Across the Universe | Columbia/Sony
Jde každopádně o první případ, kdy členové kapely (či jejich pozůstalí) plně podpořili vznik hraného biografického filmu. Dosud jsme totiž mohli vidět jen několik snímků, které skupina sama v 60. letech natočila, dále samozřejmě řadu dokumentů či třeba kasovně neúspěšný muzikál Napříč vesmírem (Across the Universe), jenž využil mnoho skladeb od The Beatles. Na hraný a autorizovaný biopic jsme si však museli počkat – nyní se tedy dočkáme hned čtyřikrát. Zdá se, že nejzajímavější na celém projektu může být to, jak se Mendesovi podaří sestavit čtyři dostatečně odlišné, přitom však nezbytně semknuté snímky. Nezbývá než držet palce.
Podívejte se i na náš žebříček nejlepších hudebních filmů.
Zdroj: Variety