Za Landovu zradu ve Star Wars herci nadávali. Slavný zvrat přitom vznikl kvůli Fordovi

Za Landovu zradu ve Star Wars herci nadávali. Slavný zvrat přitom vznikl kvůli Fordovi
Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder | Lucasfilm Ltd.
Dosud nejlépe hodnocený díl filmové franšízy z předaleké galaxie končí šokujícím cliffhangerem, tedy neuzavřeným dějovým zvratem přenášejícím zvědavost do pokračování. Lando zdánlivě vydá Hana Sola napospas imperiálním silám v čele s Darthem Vaderem a oblíbený pašerák i novopečený milenec princezny Leiy (Carrie Fisher) skončí zmražený v karbonitu v ikonické siluetě.
Billy Dee Williams
Billy Dee Williams

Herec

Pro tehdejší šokované publikum byl Hanův osud definitivní a Lando, potažmo Williams, mu ležel hluboko v žaludku. V memoárech What Have We Here? herec vzpomíná, že postavu se stylovým kabátem nebral extra vážně a fanatická reakce okolí jej zaskočila. „Fanoušci mě lynčovali za Hanovu zradu, kudy jsem chodil. Zle se na mě dívali třeba v letadlech. ‚Jak jsi mohl?,‘“ popisuje Williams. „V lékárně se na mě znechuceně podíval muž, který tam nakupoval se svým pubertálním synem. Řekl mi, že by mě měl strčit do mrazáku, na což jeho kluk souhlasně přikyvoval.“
Nejhorší reakce přišla na dětském hřišti přímo u dceřiny školy. Mračili se na něj ostatní rodiče a opovržlivých reakcí se dočkal také od kamarádek své dcerky. „Bylo to směšné, až najednou ne – najednou jsem v tom vycítil záležitost mezi bělochy a černochy,“ pokračuje herec, jenž se před premiérou Návratu Jediho roku 1983 musel proti pomluvám aktivně bránit. „Asi jsem odvedl dobrou práci, když jsem Landa ztvárnil jako pochybný charakter. On ale nebyl padouchem, vysvětloval jsem. I když to tak nevypadalo, Lando se ocitl uprostřed choulostivé situace mezi Hanem a Vaderem. Musel si udržet kontrolu nad vlastní situací a koupit přítelovi čas, aniž bych přispěl k jeho skonu.“
Billy Dee Williams
Billy Dee Williams – Star Wars: Vzestup Skywalkera | Lucasfilm Ltd.
Podle Williamse šlo o pečlivě aranžovanou scénu s postavami, mezi nimž už existovaly silné vazby. Dojem Hanovy smrti navíc George Lucas musel do příběhu zapracovat, což tehdy věděla jen hrstka lidí. „Harrison totiž podepsal smlouvu jen pro originál a jedno pokračování. Nebyl si jistý, že bude chtít Sola hrát i nadále. George jej nechtěl zabít pro případ, že by se nakonec vrátil. Hana tedy nechali zamrznout a ze mě udělali padoucha,“ uvádí Williams věci na pravou míru.
Herec, jehož popularita se po uvedení dalšího sequelu rázem zvedla, zůstává součástí Star Wars v podstatě dodnes. Osobně se vrátil do završení nové trilogie, celkem deváté epizody s názvem Vzestup Skywalkera, svůj hlas pak propůjčil řadě přidružených animovaných projektů včetně seriálu Star Wars Povstalci. A není jediným hercem, komu nečekaný zvrat související s Hanem Solem přivodil trable. Adamu Driverovi připadla v sedmé části Síla se probouzí smutná povinnost, neboť jakožto temnotou zmítaný Kylo Ren svého odloučeného otce v podání Harrisona Forda emotivně zavraždil. A obecenstvo mu to prý dává sežrat dodnes.
Solo: Star Wars Story
Donald Glover – Solo: Star Wars Story | Lucasfilm Ltd.
Vůbec nejhůře na tom byl představitel Jar Jara Binkse Ahmed Best, jehož nenávist vůči vlastní postavě málem připravila o život. Po premiéře Epizody I roku 1999 se psychicky zhroutil a zvažoval sebevraždu, přičemž Binks se v dalších částech už skoro neprojevoval. Lando naopak svou pověst resuscitoval a velké plány s ním má Donald Glover, jenž si jeho mladší verzi zahrál v Hanově originu Solo: Star Wars Story a plánuje mu věnovat i televizní sérii.
zdroje: People, Variety