Nejvíce šokující film roku? Publikum neví, zda se u nového snímku smát, nebo odvracet zrak

Nejvíce šokující film roku? Publikum neví, zda se u nového snímku smát, nebo odvracet zrak
A Different Man | A24
A Different Man vypráví příběh o herci s neurofibromatózou, tedy výraznou obličejovou deformací (vzpomeňme na Sloního muže či Masku). Edward však podstoupí komplikovanou a skoro magickou obličejovou rekonstrukci, aby dosáhl standardního vzhledu (respektive nadstandardního, vzhledem k tomu, že se z něj vyklube muž s tváří hollywoodské hvězdy Sebastiana Stana). Předpokládá, že pak jeho život začne být o řád příjemnější, ke své frustraci se však plete. A co je horší, na motivy jeho života začne vznikat film, kde však nemá ztvárnit sám sebe. Herec, který dostane jeho životní příběh na starost, se stane terčem jeho závisti, přestože sám disponuje stejnou poruchou, jíž se náš hrdina zbavil. A to je jen začátek.
A Different Man
A Different Man
74%
Od premiéry na Sundance vyšly zatím jen tři recenze, což je příliš málo na to, abychom se bavili o kritickém konsenzu. Důležitější však je, že všechny tři jsou pozitivní. „Režisér Schimberg staví komplexní zrcadlové bludiště,“ píše David Ehrlich z IndieWire. Popisuje příběh, v němž je fyzická deformace symbolem vlastní rozervanosti a vytrženosti ze společnosti. Edward příliš nechápe svět okolo sebe, přesto by do něj rád patřil. Věřil, že mu bude stačit vypadat jako ostatní, ale to je zkrátka málo. Právě hledání vlastní identity a hodnoty je ústředním motivem vyprávění.
Snímek podle všeho dokáže být ke svému hrdinovi dost krutý a dělá ho terčem našeho posměchu. „To se máme vážně smát člověku, s nímž lidé celý život zacházeli jako s monstrem, jen proto, že neodolá možnosti převtělit se do nové podoby?“ táže se Ehrlich. Připomíná ale, že snímek nesmíme číst doslovně a Edwardovu kondici je třeba považovat za symbol. Režisér s tímto motivem pracoval už ve své dřívější nezávislé tvorbě, má tedy prý vypěstovaný cit. Jestli to bude skutečně fungovat, nebo se to ukáže jako nevkusné, si raději ověřme sami.
A Different Man
A Different Man (2023) | A24 Films
Schimberg se s tím ale podle všeho vůbec nepáře. Zahrnuje například „kinky“ sexuální scény, jež se pohybují na hraně grotesknosti a body hororu. Variety informuje o šokovaných reakcích publika na premiéře, jež zjevně netušilo, jakou emocí v dané situaci reagovat. Výsledné zmatení se ale podle všeho ukázalo být podnětným, protože jakmile se publikum po skončení titulků trochu oklepalo, rozpoutalo vzrušené diskuze.
Krom Sebastiana Stana, jejž známe jako pravou ruku kapitána Ameriky z filmů Marvelu, snímek zaměstnává i herce Adama Pearsona, jenž sám trpí neurofibromatózou a na jeho zkušenost se tedy filmaři mohli obrátit. Známe ho především z hororu Pod kůží (Under the Skin), v němž se shodou okolností setkal s jinou hvězdou Marvelu Scarlett Johansson. Stan jistě doufá, že pro jeho seriózní resumé udělá A Different Man totéž, co Pod kůží dokázalo pro Johansson. První reakce té možnosti otevírají vrátka.
trailer-falcon-a-winter-soldier-slibuji-zabavnou-partackou-akcni-jizdu
Falcon & Winter Soldier (2021) | Marvel Studios
Pearson pak bezprostředně po premiéře vyšel spolu s dalšími kolegy na pódium a pustil se s nimi i s publikem do menší debaty. Právě střet jinak atraktivního herce v masce s mužem, jenž s danou kondicí skutečně žije, byl prý velkou tvůrčí výzvou. „Právě takhle jsme k projektu Sebastiana nalákali,“ vysvětloval Pearson. „Říkal jsem mu, že sice neví, jaké to je žít se znetvořeným obličejem, ale ví, jaké to je nemít soukromí, být pod neustálým drobnohledem veřejnosti, jako by byl obecním majetkem.“
Stan přiznal, že někdy ve své masce vyrazil do ulic New Yorku a sledoval reakce lidí. „Bylo zajímavé vidět, jak těžké je s lidmi komunikovat. Ti totiž reagují skoro výhradně ve dvou extrémech: křečovitě předstírat, že na vás nevidí nic divného, nebo naopak nemluví o ničem jiném. Jediný, s kým se dá mluvit, jsou děti. Ty neztrácí svou upřímnost a bezprostřednost,“ prozradil herec.
Premiéra v široké distribuci zatím není určena v Americe, natož v Česku, lze ale předpokládat, že se u nás filmu s atraktivním námětem a hvězdou v čele někdo chopí. Zatím se podívejte se na seznam nejočekávanějších filmů roku podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Variety, IndieWire