Scorsese představil své další plány. Po vraždách indiánů chystá 80minutový film

Scorsese představil své další plány. Po vraždách indiánů chystá 80minutový film
Zabijáci rozkvetlého měsíce | CinemArt
Scorsese se o projektu rozhovořil pro L.A. Times a potvrdil, že s Jonesem dělají na scénáři a projíždí jednotlivé inspirace. Podle plánu by se snímek měl začít točit už letos a překvapivě nemá mít přes tři hodiny jako Zabijáci nebo gangsterka Irčan. Oscarový tvůrce Skryté identity se hodlá největší postavě křesťanského světa věnovat pouze kolem 80 minut, přičemž příběh chce zasadit do moderní doby.
Martin Scorsese
Martin Scorsese

Režisér, Scenárista

Záměrem ostatně není vyprávět o Kristových skutcích naturalistickým stylem, nýbrž vytvořit nadčasové náboženské podobenství, jež snadno pochopí i ateisté. Šúsako Endó podle Scorseseho předpokládal, že takové publikum se snáze napojí na otcovskou stránku Ježíše. „Náboženská mentalita Japonců se vztahuje na toho, kdo ‚s námi trpí a odpouští naše slabosti‘. Netoleruje však žádnou vyšší bytost, která lidstvo soudí tvrdě a poté jej trestá,“ tvrdí režisér.
Japonci zkrátka shledávají božstvo spíš jako dobrosrdečnou matku než přísného otce, což se Scorsese pokusí reflektovat. Endóa už jednou adaptoval v případě podceňovaného svědectví o nezlomné víře Mlčení (2016), přičemž Scorsese měl k náboženské tematice vždy blízko. Vychovali jej jako katolíka a řada jeho snímků zpracovává motiv katolické viny, přičemž v pozdní fázi kariéry renomovaný filmař usiluje o přístupnější náhled. „Snažím se najít nový a přijatelnější způsob, chtěl bych sejmout negativní stigma spojované s organizovaným náboženstvím,“ sdělil Scorsese, podle něhož církev v mnoha ohledech selhala, ačkoli původní impulz nemusel být špatný.
Poslední pokušení Krista
Poslední pokušení Krista | Universal Pictures US
Zasazení do dnešního světa vypovídá o záměru přiblížit téma globálnímu publiku, přičemž Scorsese si s podobnou myšlenkou pohrával i v případě Posledního pokušení Krista. Tehdy však ucukl a dění zasadil do období po přelomu letopočtu. Oceňovaný film vzbudil silnou kontroverzi v katolické komunitě pro odchýlení se od evangelií a zobrazení duševního rozpolcení protagonisty. S nadcházejícím snímkem A Life of Jesus možná Scorsese těmto reakcím znovu nadbíhá, i když silně abstraktní a citlivé téma by mohlo silným konzervativcům otevřít mysl. Na to bude režisér, jenž nikomu dávno nemá co dokazovat, jistě sázet.
zdroje: L.A. Times, Slash Film