Dětské pochody smrti. U nového dokumentu Netflixu je lidem nevolno

Dětské pochody smrti. U nového dokumentu Netflixu je lidem nevolno
Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých | Netflix
Program známý jako The Challenger Foundation se s nikým nemazlil. Teenagery odvážel na několikaměsíční dril klidně i formou fingovaných únosů a podmínky v něm se příliš nelišily od výcviků špičkových vojáků. Účastníci museli snášet spoustu ponižování, pokud jim mílový pochod pouští dělal potíže, a jeden chlapec dokonce přišel o život.
Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých
Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých
  • Netflix
60%
Dokumentární portrét Lizy Williams rozšiřuje populární netflixovskou kolekci true crime, jejíž díla obecně obrací pozornost na individuální či kolektivní traumata vzešlá z kriminálních aktivit či přímo ze zkušeností s nebezpečnými jedinci a vrahy. Recenze si prozatím stěžují na lenost tvůrců, kteří se opět příliš spoléhají na osobní výpovědi a ignorují dramaturgii, Hell Camp však dokázal rozvířit emoce a konverzaci jinak.
Magazín Daily Mail sesbíral několik reakcí ze sociálních sítí, které otevřeně vyjadřují překvapení, někdy i šok publika. Lidé doporučují dokument ignorovat, neboť je „nechutný v příliš mnoha ohledech“. Podle některých se jedná o nejzvrácenější dokumentární podívanou vůbec, jelikož ukazuje zneužívání dětí na organizované úrovni instituce.
Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých
Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých | Netflix
Když se lidé začnou v podobném duchu vzájemně varovat, zájem o inkriminované dílo to většinou navýší. Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých v některých zemích pomalu šplhá na přední příčky sledovanosti. Forma mediální senzace sice výpovědní hodnotu pořadu poněkud poškozuje, avšak silné téma vyvolává kontroverze a vášně po zásluze.
Konzervativci možná namítají, že mládeži vojenský výcvik schází, jenže podmínky vyobrazené v dokumentu už nemají se zdravým posilováním ducha a disciplíny nic společného. Podobné tábory v divočině navíc fungují dodnes. Deník The Guardian loni vyzpovídal účastníky, kteří neodešli s dvakrát pozitivními zkušenostmi.
zdroje: Slash Film, Daily Mail, The Guardian