Ledovému království vytýkali, že zkazí celou generaci dívek. Po 10 letech už je z něj klasika

Ledovému království vytýkali, že zkazí celou generaci dívek. Po 10 letech už je z něj klasika
Ledové království II | Disney
Ledové království alias Frozen je svou základní strukturou klasická disneyovka, jež kráčí ve stopách renesančních klasik jako Malá mořská víla, Kráska a zvíře a Pocahontas. Přišla v době, kdy počítačově generovaným animákům stále kraloval Pixar. Ten byl sice již dávno Disneyho divizí, takže peníze tekly do kapsy Myšáka Mickeyho tak jako tak. Bylo však poněkud ponižující, že aby někdejší král rodinné zábavy uspokojil své poddané, musí si na to kupovat jiná studia.
Ledové království
Ledové království
74%
První vlaštovkou bylo Na vlásku, jež sice prodělalo kvůli nezvykle dlouhé, komplikované a absurdně prodražené produkci, pro jakýkoli jiný film by však byla jeho čísla víc než uspokojivá. Až Ledové království nekompromisně trhlo kasu a stalo se nefalšovanou událostí, dozajista nejvýraznější Disneyho pohádkou nového století.
Ledové království
Anna a Elsa | Disney

Dokonalý produkt

Vlajkové lodě animátorských studií jsou častěji genderově neutrální. Snímky za desítky, později i stovky milionů dolarů si zkrátka nemohou dovolit riskovat přízeň poloviny publika. Nebo tomu producenti přinejmenším věří. Ta méně prominentní animace, především televizní, má v USA naopak tradici genderového zacílení. Při pohledu na seriály jako Transformers a My Little Pony na první pohled poznáme, komu jsou určené.
Důvod je ryze pragmatický: snáz se pak koncipuje merchandising a manipuluje jak dětmi, tak jejich rodiči ke koupi dodatečných produktů. Každý vědec vám sice řekne, že holčičí a klučičí preference jsou kulturní výtvor a sebenaplňující proroctví, to je však debata na jiný den. Faktem zůstává, že americká animace je od osmdesátých let již zcela neskrývaně tvořená víceméně jako velkolepá reklama na hračky, často se silným genderovým zaměřením. Vděčíme za to Ronaldu Reaganovi, který paralyzoval dřívější zákony dohlížející na oddělení televizní a filmové reklamy.
Začátkem nového století vznikl i brand Disney Princess. Ten sdružil všechny protagonistky již existujícího disneyovského portfolia (některé z nich ani nejsou princezny) a začal je soustavně a agresivně nutit holčičkám. Jednalo se o enormní komerční úspěch, jenž ruku v ruce s reakcemi dívek na Na vlásku ukázal, že se Disney nemusí bát investice do genderové exkluzivity. Tak vzniklo Ledové království – ultimátní dívčí film a ultimátní obchodní značka v jednom.
Ledové království
Ledové království | Disney
Že je však Frozen důsledkem tvrdého kalkulu, ho automaticky neodepisuje – to bychom museli shodit ze stolu většinu hollywoodské produkce. A sluší se uznat, že Ledové království je nejen dokonalý produkt, ale i slušná podívaná.

Sesterská láska nade vše. Včetně té romantické

Příběh o sesterské lásce, která hory přenáší a láme kletby, je vymyšlený perfektně tak, aby se s ním okamžitě identifikovalo malé dítě. Především s Elsou – dospívající dívkou či spíš už mladou ženou, na niž je kladena velká zodpovědnost. Má se stát královnou. Zároveň se v ní však probouzí nebývalá a nekontrolovatelná magická moc, která je na jednu stranu úžasná, na druhou jde o zdroj nebezpečí a ostrakizace.
S tím se na zcela intuitivní rovině ztotožní většina dětí. Tím víc dívky, jimž je intenzivněji než chlapcům vštěpovaná nutnost se kontrolovat a bojovat se svými emocemi i pudy (vracíme se ke kulturním zvyklostem). Nejsilnější vztah má pak Elsa se sestrou, ale stejně tak by to mohla být nejlepší kamarádka. Důležité je, že chybí romantický podtón, jenž je pro cílové publikum stále abstraktní a vzdálený. Místo toho příběh rozvíjí to, co je dětem tohoto věku již blízké, tedy vztahy přátelské a rodinné.
Ledové království
Ledové království | Disney
Už trochu zapadlo, kolik rozruchu vzbudilo Ledové království v konzervativních kruzích. Z domnělého spanilého prince se vyklube padouch a kletbu nakonec zlomí sesterský polibek! Stejný zvrat volí o rok později i Maleficent s Angelinou Jolie, jež rekontextualizuje příběh Šípkové Růženky. Co si to tvůrci dovolují ukazovat dívkám, že nepotřebují muže?! Co vyroste z holek, kterým se takhle vymývá mozek? Feministky? Bože, chraň!

Let it Go. Let it Goooo!

Samozřejmě šlo o mnoho povyku pro nic. Ostatně hned druhý nejintenzivnější a nejzdravější vztah, který ve filmu vidíme, je ten mezi prokletou Annou a švihákem Kristoffem. Mají úžasnou chemii a jak potvrdí Frozen 2, nakonec spolu skončí. V příběhu prvního Ledového království však není žádný důvod je okamžitě cpát dohromady. Příběh se od prvního okamžiku soustředí na vztah obou sester, u nich tedy i končí.
Je vcelku perverzní požadavek, aby v každém příběhu hrdinka skončila s chlapem – zvlášť když mluvíme o filmu určeném primárně pro děti pod deset let. A co se týče zvratu se zlým princem, ten je vskutku pojatý trochu na sílu a polopaticky. Ale opět: je to film pro nejmenší! Když chceme z klaďase udělat padoucha, je třeba tak učinit srozumitelně a jednoznačně. Není třeba to označovat rovnou za ukázku misandrie. Zvlášť když si tvůrci dali tolik práce s vykreslením Kristoffa jako úžasného muže.
Ledové království
Ledové království | Disney
Nakonec se nevyhneme zmínce o hudbě. I když u lidí, kteří mají sezónu 2014 v paměti, riskujeme vyslovením prokletého Let It Go spuštění posttraumatického záchvatu. Ano, ten song byl všude a brzy se stal symbolem otravného disneyovského kýče. Mnozí lidé na jejím příkladu pochopili, že chytlavost ještě nedělá dobrou píseň. Nebo přinejmenším dost dobrou, aby nás pronásledovala na každém kroku. Tohle nám naposledy udělala Céline Dion!
Zbytek soundtracku Frozen už postrádá i vtíravost ústřední skladby a jedná se předně o funkční doplněk filmu. Není výjimečný. Vlastně ani Ledové království jako celek neobsahuje mnoho zvláštních kvalit. Přesto v něm bylo každé potřebné rozhodnutí učiněno kompetentně a vzniklé dílo přesně splnilo nároky svého publika. V době premiéry měli mnozí tendenci se proti nejnovějšímu Disneyho inženýrskému výtvoru ohradit, ale s odstupem let tato nenávist vychladla. Zbyl slušný animák, který vzhledem k chystaným pokračováním ještě neřekl poslední slovo.
Ledové království si můžete připomenout na Disney+. Podívejte se i na žebříček nejlepších filmů z portfolia této služby podle databáze Kinoboxu.