Spy Kids: Armageddon je reboot, u něhož se od začátku do konce budete ptát: „Proč?“

Spy Kids: Armageddon je reboot, u něhož se od začátku do konce budete ptát: „Proč?“
Spy Kids: Armageddon | Netflix
Spy Kids: Armageddon
Spy Kids: Armageddon
43%
Ona ani původní trilogie nebyla žádné terno, byl z ní však cítit Rodriguezův zápal, ztřeštěná představivost a pokaždé stálo za zmínku obsazení vedlejších rolí, kterým se odrostlejší divák mohl bavit. Antonio Banderas, Robert Patrick, Danny Trejo, George Clooney, Carla Gugino, Steve Buscemi, Tony Shalhoub, Sylvester Stallone, Elijah Wood, Salma Hayek, Cheech Marin, ti všichni si v sérii postupně zahráli. I ta prokletá čtyřka, která kvůli 4D efektu nutila divačky a diváky čuchat ke kartičce v kině, měla pár jmen v zásobě. Pátý díl, jenž znovu koncept rebootuje, má Zachary Leviho (Shazam!) a D. J. Cotronu (seriálové Od soumraku do úsvitu) a tím to hasne. Nikdo jiný se tentokrát na mejdan nedostavil.
Spy Kids: Armageddon: trailer | Netflix
Místo toho se dostavil pocit recyklace. Hlavní hrdinové, bratr a sestra ve věku do deseti let, nechtěně zjistí, že musí zachránit rodiče a s nimi i celý svět, přičemž velkou roli v příběhu hraje videohra. Do velké míry se tak opakuje nejen koncept, ale dokonce i zápletka třetího dílu. A ten měl alespoň šaškujícího Stalloneho v záporácké čtyřroli, což mělo určité kouzlo. Armageddon naproti tomu nemá osobitého či památného nic.
Po celou dobu je to nezajímavé, nenápadité, jede to v přesně stanovených kolejích a dětští herci nejsou dost sympatičtí na to, abychom si snímek mohli užít díky jejich energii. O něco lépe z toho vychází rodiče (společně s Levim Gina Rodriguez), kteří mají alespoň náznak chemie. Jejich celková účast před kamerou však nepřesahuje patnáct minut.
Nejbolestivější je na Armageddonu každopádně jeho pojetí. Ano, je to dětský film, takže následující optika dospělého diváka se může jevit nefér. Kdo však zná Rodriguezovu tvorbu, ten ví, že dříve platil za ztělesnění pořekadla „za málo peněz hodně muziky“. Akce nemusela být největší, ale byla natřískaná nápady a energická. Triky nebyly z nejlepších, ale zachraňovaly to hravé detaily.
Tady doslova není nic. A to nepřeháním. Rodriguezův rukopis je tak nevýrazný, že upřímně nerozumím tomu, proč sérii nepředal někomu dalšímu a nezůstal jen v pozice producenta. A triky, hlavně ve finále, dávají svou ne/kvalitou vzpomenout na Mortal Kombat 2: Vyhlazení (1997). A na ten nechce vzpomínat nikdo.
Spy Kids: Armageddon
Spy Kids: Armageddon | Netflix
Rodriguez v jednom rozhovoru vysvětloval, že nový koncept (myšleno obsazení) je daný velkou mezerou mezi čtvrtým a pátým filmem. To však nevysvětluje, proč už se neukazují i jeho největší kamarádi. Připomíná to shodou okolností právě uváděné Expend4bles: Postr4datelné. Pokračování polomrtvé série, ke které už tvůrci neuměli nalákat ani hvězdy, které ji kdysi formovaly. Tak proč by se k ní mělo vracet publikum?
Ale pozor, je třeba dodat: bavíme se o pohledu dospělého člověka, jehož už před dvaceti 22 lety, kdy šli do kin první Spy Kids, na sérii bavila hlavně zběsilá akce a zástup různých cameo roliček. Pokud by mi teď bylo deset, budu s příběhem dvou dětí, které zachraňují svět (a nijak u toho nefiguruje, díky bohu, fekální humor), nejspíš spokojený. Zvlášť jestli hraju hry online.
40%
Mizerné pokračování série Spy Kids, které se přetahuje se čtyřkou o nejhorší díl. Pokud si však člověk odmyslí, že tuhle generickou věc režíroval Rodriguez, a vezme v potaz hlavní cílovku, jde o produkt, který vesměs splňuje vytyčené cíle. A nějaký ten program pro děti se rodičům vždycky hodí.
Tomáš "Hardy" Chvála
Tomáš "Hardy" Chvála