Novinka od režiséra Sedm má připomenout meditativního Samuraje s Alainem Delonem

Novinka od režiséra Sedm má připomenout meditativního Samuraje s Alainem Delonem
The Killer | Netflix
Fincher stojí nejen za kultovními pohrouženími do temné lidské psychiky ve stylu Sedm a Klubu rváčů. Oscarové vavříny sklízel za životopisná dramata Sociální síť nebo Mank, jehož natočil v rámci exkluzivní spolupráce s Netflixem. Pro streamovací službu v minulé dekádě vyvíjel rovněž seriál Mindhunter a ke studiové tvorbě se zatím nehodlá vracet. Vyhovuje mu autorská svoboda spojená s Netflixem, který se na rozdíl od Hollywoodu nestará jen o velké blockbustery typu Marvelu a Star Wars.
Zabiják
Zabiják
72%
The Killer vznikal od roku 2021 za přísných koronavirových opatření. Vychází z grafické knižní série Alexise Nolenta, již pro Finchera adaptoval Andrew Kevin Walker (Sedm, 8mm). Snímek trvá 158 minut a bude mít erkový rating (mládeži do 18 let přístupný jen s rodiči) pro znázornění násilí, sexu a vulgarit. O příběhu se toho příliš neví a měsíc před světovou premiérou stále nevyšel žádný trailer. K těšení se tudíž musí stačit prestiž tvůrčího týmu, který dále zahrnuje oscarové hudební skladatele Atticuse Rosse a Trenta Reznora či kameramana Erika Messerschidta.
Zabiják
Zabiják | Netflix
A pokud ani to někomu nestačí, může se opřít o nadšené reakce těch, kteří už film na speciálních uzavřených projekcích viděli. Ze zákulisí Netflixu se na začátku roku ozývala šeptanda o výjimečném počinu, což nyní potvrdil benátský Emanuel Rauco. Web World of Reel citoval jeho vyjádření, podle kterého se můžeme těšit na starosvětský mrazivý thriller z ranku těch, jaké točil francouzský klasik Jean-Pierre Melville.
„Fincherovu novinku provází velká očekávání. A ano, je velice dobrá,“ popisoval Rauco. „Hodně mi připomněla a podobá se Melvillovu Samurajovi. Je to skoro, jako kdyby Melville natočil film v roce 2023. Fincher očividně Samurajovi skvěle rozumí. Pozice kamery, gesta, obrazy. Ve zkratce jde o pozoruhodný snímek, u jehož sledování si ani neuvědomíte, jak moc je kvalitní,“ dodal.
Samuraj
Samuraj
76%
Samuraj z roku 1967 vypráví o zabijákovi (Alain Delon), jemuž za poslední náročný kšeft odmítají zaplatit, navíc mu na paty šlape neodbytný detektiv. Jedná se o tiché meditativní drama, jímž prostupuje hutné napětí a kde dominuje důkladná práce se zvukem a strohými, byť detailně koncipovanými obrazy. Pokud se Fincher vydal podobným směrem a opustil nároky mainstreamového publika, The Killer se zařadí mezi jeho nejpamátnější filmy. Premiéra na Netflixu proběhne 10. listopadu, mezitím si můžete prohlédnout žebříček tamních nejlépe hodnocených filmů.