Chystané české drama nápadně připomíná realitu. Podlehne nezletilá zpěvačka sbormistrovi?

Chystané české drama nápadně připomíná realitu. Podlehne nezletilá zpěvačka sbormistrovi?
Kateřina Falbrová a Maya Kintera ve filmu Sbormistr | Endorfilm
Jak moc se chystané české drama inspirovalo nechvalně známým příběhem dirigenta a sbormistra Bohumila Kulínského, odsouzeného za zneužívání nezletilých sboristek Bambini di Praga? Zjevných podobností mezi skutečností a očekávaným filmem Sbormistr je spousta, včetně časového zasazení do začátku 90. let. Dosavadní tiskové materiály se však skutečným jménům a událostem raději vyhýbají…
Sbormistr
Sbormistr
AI
66%
„Měl jsem jeden speciální zážitek, o kterém jsem dlouho přemýšlel, že bych ho chtěl nějak zpracovat. Na jeho základě jsem vymyslel příběh třináctileté Karolíny, která se snaží uspět v elitním pěveckém sboru. Na začátku je Karolína takový nenápadný outsider, který se chce přiblížit úspěšnější starší sestře, ale postupně se jí začne překvapivě dařit. Zrádnost její cesty je v tom, že se musí vyrovnat nejen konkurentkám ve sboru, ale také zaujmout sbormistra,“ láká režisér Ondřej Provazník na vyprávění z pohledu mladičké zpěvačky.
Tu ztvární Kateřina Falbrová, její o dva roky starší sestru Lucii si zahraje Maya Kintera. Ambivalentní role charismatického sbormistra Máchy patří Juraji Lojovi, dále se ve snímku objeví i Anna Kameníková, Zuzana Šulajová či Ivana Wojtylová. Režisér a scenárista Provazník má za sebou spolupráci s Martinem Duškem na cenami ověnčených Stařících (2019), předtím natáčel hlavně televizní dokumenty.
Sbormistr
Sbormistr | Endorfilm
Na Sbormistrovi začal pracovat v roce 2018, snímek by se měl objevit v kinech příští rok. Záběry z tuzemských lokací jsou už hotové, letos na podzim se štáb vydá natáčet do New Yorku, kde bude filmový sbor rovněž vystupovat. Jádro příběhu tedy tvoří nerovný vztah mezi autoritativním sbormistrem a naivní, dospívající dívkou plnou ambicí. Doufejme, že se silné téma ve spojení s chváleným tvůrcem povede přetavit v jeden z nejintenzivnějších tuzemských snímků příštího roku.