Comeback Brendana Frasera už nedojímá, nyní chceme výsledky. Utáhne roli u Scorseseho?

Comeback Brendana Frasera už nedojímá, nyní chceme výsledky. Utáhne roli u Scorseseho?
Zabijáci rozkvetlého měsíce | Apple TV+
Killers of the Flower Moon je projekt věhlasného režiséra Martina Scorseseho, který vznikl pro streamovací platformu Apple TV+. Dostane se však naštěstí i do omezené kinodistribuce, takže si tři a půl hodiny cinefilního excesu půjde užít i v nejlepších možných podmínkách.
Zabijáci rozkvetlého měsíce
Zabijáci rozkvetlého měsíce
  • Apple TV Plus
  • Canal+
  • Rakuten
  • +2
82%
Pracovat se Scorsesem je pro herce a herečky stále vrcholně prestižní položkou do portfolia. Těžko bychom v Hollywoodu našli člověka, který by mu řekl ne. Role v jeho filmu dál legitimizuje Frasera jako herce, který opustil svou akční a béčkovou éru a jehož vstup do první ligy nebyl jen estrádním vystoupením pro jednu sezónu.
Samotný film Killers of the Flower Moon si právě odbyl premiéru v Cannes a dočkal se devítiminutového potlesku vestoje. Jako vždy je třeba připomenout, že ačkoli média o každé také poctě píšou jako o důkazu kvality, v Cannes se jedná o základní slušnost. Pár minut plácání rukama nevypovídá mnoho, důležitější je 96% poměr kladných reakcí v první třicítce recenzí, jenž se pohybuje v rovině Scorseseho minulého filmu Irčan.
Zabijáci rozkvetlého měsíce: teaser trailer | Paramount Pictures
Ten se občas setkal s výtkami k rozklížené dramaturgii a přestřelené stopáži, tedy problémům typickým pro produkci zaštítěnou streamovacími platformami. Nejisté bylo i užití digitálních omlazovacích triků. Nic z toho však recenzenty a recenzentky nepřimělo jít s hodnocením do podprůměru.
Fraser není předním tématem recenzí, ve filmu se podle všeho mihne jen v pár scénách. Důležitější role ztvárňují Leonardo DiCaprio a Robert De Niro. Pouze Jane Crowther si ve své jinak nadšené kritice pro magazín Gamesradar do čerstvého oscarového laureáta rýpla: „Jediná škoda je, že Brendan Fraser v roli záškodnického právníka zapomněl navštívit lekce herecké střídmosti. Jeho přítomnost je nicméně tak minimální, že nemůže ohrozit jinak úchvatnou schopnost tohoto více než tříhodinového filmu vtáhnout do děje.“
Brendan Fraser
Brendan Fraser

Herec, Účinkující

7.1
Samozřejmě dává smysl, že jakmile se Fraserův příběh oposlouchal, začne na něj kritika i publikum klást o něco vyšší nároky. Někteří ho možná budou soudit tím přísněji, aby vyrovnali sebedojímavý marketing Velryby, který nás obklopoval poslední rok a půl. Na veřejnost se zatím dostala jediná Fraserova fotografie z filmu, jež jeho obličej opět přetváří do poněkud jiné podoby, než jak ho známe z červených koberců a talk show. Mnozí by ho ani nepoznali. I když se s ním ve filmu setkáme jen na chvíli, jistě bude mít velký dopad na to, jaké další příležitosti se před sympatickým hercem objeví příště. Snad se reakce zbytku publika vzdálí výše zmíněné uštěpačné poznámce.
Snímek, který vypráví o skutečném indiánském kmeni, jehož bílí Američané přivedli na pokraj vyhynutí, když byla na jeho území nalezena ropa, vstoupí i do českých kin 19. října.

Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?
Ostatní21. 5. 2023
Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?