Ještě jeden pořádný akčňák? Jackie Chan se vrací ke značce, která ho proslavila

Ještě jeden pořádný akčňák? Jackie Chan se vrací ke značce, která ho proslavila
Křižovatka smrti | New Line Cinema
Mladší ročníky znají Chana hlavně z amerických filmů (trilogie Křižovatka smrti, Tenkrát na východě, The Karate Kid), jeho nejlepší práce ale pochází z rodného Hongkongu. Důvod je jednoduchý: kouzlo Chanových akčních scén spočívá v dokonale načasovaných momentech, jejichž natáčení vyžaduje ohromné množství času. Něčemu takového američtí účetní nefandí, takže v Hollywoodu plynulost scény nahrazují střihem, aby se při natáčení ušetřilo.
Druhá věc je, že Chan vždy vymýšlel bláznivé akční překážky, často životu nebezpečné. Doma ho nikdo nekrotí, takže se klidně přetočí nad zapnutou pilou (Terč), sjede zkosenou stěnu mrakodrapu (Mstitel beze jména), uhání na bruslích za plného provozu po dálnici (Vítězové a hříšníci) nebo se nechá na žebříčku unášet helikoptérou (Police Story 3). Vše ideálně v co nejdelších nepřerušovaných záběrech, aby bylo patrné, že je ve scéně skutečně on. Něco takového je hotová noční můra amerických pojišťoven (a tedy i studií).
Jackie Chan
Police Story 2
Chanův odkaz je hlavně v rámci hongkongské a čínské produkce nedozírný. Mezi nejvýznamnější značky jeho tvorby jednoznačně patří Police Story. Původní trilogie (1985, 1988 a 1992) de facto udělala z Chana globální hvězdu a stala se natolik významnou, že její jméno bylo následně využito i pro další dva projekty s odlišným hrdinou (vždy ale hrané Chanem) –⁠ New Police Story z roku 2004 a o devět let později Police Story 2013.
Zatímco druhý jmenovaný kousek není třeba více připomínat (jde o velmi slabou agitku čínských pořádkových služeb, navíc s nevýraznou akcí a unaveným Chanem), New Police Story je fantasticky zvládnutá temná kriminálka, v níž nejen Chan, ale i jeho kolegové předvedli řadu památných kaskadérských parádiček. A právě tento snímek se nyní dočká pokračování.

Trailer: New Police Story

Strach nad Hongkongem
Spolu s Chanem se v New Police Story 2 vrací Nicholas Tse, jenž v prvním filmu ztvárnil Franka Cheng Siu-fungam, parťáka ústředního inspektora Chana hraného Jackiem Chanem (pokud by to někoho mátlo, řada postav, jež Jackie Chan během své kariéry hrál, se jmenovala buď Jackie nebo Chan). Chan film produkuje, Tse se ujme režie, přičemž půjde o jeho debut. New Police Story 2 nemá v tuhle chvíli popis děje ani datum premiéry.

Kinolog: Komerční rasista Tomáš Magnusek natočil další hnusek a nepoživatelný filmový separát

Čtyřdílná série Bastardi líčí katastrofální stav českého školství a problematické soužití bílých Čechů s Romy. Filmy samotné mají ale především katastrofální uměleckou kvalitu. Problematické je nejvíc to, že ukazují spoustu nesmyslů, které se nemohou stát.