Jeden z nejslavnějších hororů všech dob se vrátí v nové verzi

Jeden z nejslavnějších hororů všech dob se vrátí v nové verzi
Vymítač ďábla | Warner Bros.
V historii kinematografie neexistuje příliš významnějších hororů, než jakým je
Max von Sydow, Jason Miller, Linda Blair
Vymítač ďábla | Warner Bros.
ikonickýVymítač ďábla. Jeden z finančně nejúspěšnějších snímků sedmdesátých let od tehdy oscarového režiséra Williama Friedkina nejenže obdržel 10 nominací na cenu akademie (z nichž dvě proměnil), ale rovněž znamenal revoluční posouvání tabuizovaných měřítek a dost možná nejkontroverznější dílo své doby. A jako takový byl od té doby často reinkarnován v několika filmových pokračováních, která ale renomé a kvality originálu dosáhnout nedokázala. To se ale nyní pokusí změnit společnost Morgan Creek Entertainment, která podle čerstvých informací chystá nový reboot původního Vymítače ďábla - a navrch servíruje datum premiéry již na rok 2021.
Posledním filmovým příspěvkem do slavné série byl přitom prequel Pod nadvládou zla od oceňovaného filmaře Paula Schradera, který ale u kritiky i diváků bolestivě propadl, přičemž danou látku od té doby oprášil už jen seriál Exorcista, jenž se dočkal dvou sérií. Nově oznámený projekt zatím nemá oficiální název a otazník se vznáší i nad tvůrčím zázemím či hereckým obsazením, ale předem lze mluvit o jednom z nejočekávanějších hororových snímků příštího roku (pokud se vše stihne, což vzhledem k současné globální situaci a k takto pozdnímu ohlášení není ryze pravděpodobné). A zajímavé také bude, jak se promění samotný formální přístup ke klasické látce a zda se bude navazovat právě na starosvětské psychologické vyprávění, nebo se příběh přizpůsobí moderním žánrovým trendům a atrakcím.
Stellan Skarsgård
Pod nadvládou zla
Jak víme, reboot ve filmové branži značí zcela nové uchopení již existujícího konceptu či staršího snímku, které postrádá přímé dějové propojení s originálem. V současnosti standardní postup a zdánlivá sázka na jistotu, která ale může být velmi vrtkavá - obzvláště u takto respektované značky, jakou především první Vymítač ďábla stále je. Budete rádi za novou verzi a věříte v progresivní rozšíření námětu, nebo byste už raději dali exorcistům pokoj a očekáváte umělou zbytečnost?