TOP kina ČR: Diváci jsou zpátky. Jaké filmy podporují?

TOP kina ČR: Diváci jsou zpátky. Jaké filmy podporují?
Barbora Chalupová a Vít Klusák, režiséři filmu V síti. | Aerofilms
5. CHLAP NA STŘÍDAČKU (země vzniku: Česká republika)
Chlap na střídačku
Tržby 147 tisíc KČ / návštěvnost 1.075 diváků / 49 kin
Do kin se počínaje minulým pondělím 11. května vrátila řada dříve hojně navštěvovaných a u diváků oblíbených titulů. Vzhledem k tomu, že hollywoodské blockubstery jsou v rámci premiér odloženy, dostávají se na "výsluní" české a artovější snímky, viz například ujetá komediální vztahovka Chlap na střídačku. U recenzentů si sice vysloužila až nebývalou kritiku, za dobu od premiéry má nicméně na kontě téměř 200 tisíc platících diváků a tržby přes 30 milionů korun.

4. VLASTNÍCI (Česká republika)
Ondřej Malý, Vojtěch Kotek, Ladislav Trojan, Tereza Ramba | CinemArt
Tržby 196 tisíc KČ / návštěvnost 945 diváků / 43 kin
Držitel 3 sošek Českého lva, komorní konverzační drama s komediálními prvky Vlastníci, na čtvrté příčce. Fenomén bytových schůzi zajistil úspěch u filmu debutujícímu režisérovi Jiřímu Havelkovi, jehož hvězdně obsazený snímek brzy atakuje metu 300 tisíc diváků.

3. LOV (USA)
Tržby 219 tisíc KČ / návštěvnost 1.386 diváků / 46 kin
Jediná čtvrteční novinka se dostala mezi komerčně nejúspěšnější pětici. Vyvražďovačka Lov nenabízí nic nového, hororový žánr nicméně funguje téměř pravidelně, tudíž i v době pokoronavirové.

2. FRČÍME (USA)
Frčíme
Tržby 220 tisíc KČ / návštěvnost 1.637 diváků / 79 kin
Pixarovka frčíme skončila těsně pod vrcholem žebříčku. Dobrodružství dvou elfích teenagerů se tak trochu svezlo na vlně zájmu o fantasy žánr. Navíc se do kin vydalo v době, kdy už se sály ve většině případů zavíraly. Dle kritických ohlasů však nejde o bůhvíjak převratný film od slavného studia. Možná příliš rozmáchnutá postmoderna.

1. V SÍTI (Česká republika)
V síti: trailer | Aerofilms
Tržby 921 tisíc KČ / návštěvnost 7.035 diváků / 90 kin
S nebývalým náskokem (dají-li se za úspěch výše uvedené cifry označit) se na první místo vrací dokumentární snímek pojednávající o sexuálních predátorech na českém internetu. Pokud někoho opatření uzavřených kin statisticky vzato poškodilo nejvíce, pak právě novinku Barbory Chalupové a Víta Klusáka V síti. Premiéru měl snímek v českých kinech 28. února 2020 a za regulérní dva týdny od uvedení zbořil hned několik historických rekordů. Prozatím má na kontě přes 318 tisíc diváků a 48 milionů korun.
Afrikou na Pionýru
Afrikou na Pionýru | BontonFilm
Z dalších čtvrtečních novinek se do Top 20 tržeb a návštěvnosti českých kin (statistiky zveřejňuje Unie filmových distributorů) dostal už pouze dokument Afrikou na Pionýru, který těží z úspěchu trabantních předchůdců Dana Přibáně. Na "Pionýry" vyrazilo do 42 kin 603 diváků, tržby činily 84 tisíc korun.
Když se podíváme na návštěvnost první dvacítky víkendového žebříčku, zjistíme že se do kin vypravilo odhadem pouhých 20 tisíc diváků. Jak dlouho bude trvat, než si kina zase získají důvěru návštěvníků? Bude to souviset s tím, kdy se do promítacích programů vrátí "lákavější" tituly? Až bude povolen větší počet návštěvníků (prozatím činí 100 lidí, důležité jsou zde rozestupy a každá druhá řada sedaček volná)? Až se "zkazí" počasí a bude nálada vyrazit mezi lidi? Příliš mnoho neznámých.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.