Letní filmová škola Uherské Hradiště oslaví 40. ročník festivalu ve velkém stylu. Přijedou Peter Greenaway a Bertrand Tavernier.

Letní filmová škola Uherské Hradiště oslaví 40. ročník festivalu ve velkém stylu. Přijedou Peter Greenaway a Bertrand Tavernier.
Kromě Michela Gondryho nepřijede na "filmovku" ani jeho krajan, legendární režisér Bertrand Tavernier.
Největší nesoutěžní filmový festival v České republice se letos koná od 25. července do 2. srpna. Každý den nabídne nabitý filmový program (tradičně rozdělený do šesti základních sekcí: Fokus, Inventura, Spektrum, Visegrádský horizont, AČFK uvádí, Zvláštní uvedení) a doprovodné akce.
letni-filmova-skola-uherske-hradiste-oslavi-40-rocnik-festivalu-ve-velkem-stylu-prijedou-peter-greenaway-a-bertrand-tavernier
Peter Greenaway pohovoří o smrti filmu a nových audiovizuálních možnostech tohoto média.
„Z Letní filmové školy se stala zralá a zkušená dáma v nejlepších letech a osobně jsem si jistá, že se divákům a návštěvníkům letos předvede v tom nejlepším světle. Chybět nebudou zajímaví hosté, se kterými můžete besedovat, setkávat se v ulicích města a napřímo sdílet své dojmy z jejich filmů. Zkrátka, těšte se a nezapomeňte si rezervovat alespoň pár svých volných dnů pro pobyt v Uherském Hradišti, nebudete litovat,“ říká ředitelka Letní filmové školy Radana Korená.
Bertrand Tavernier
Kromě Michela Gondryho nepřijede na "filmovku" ani jeho krajan, legendární režisér Bertrand Tavernier.
„Čtyřicáté narozeniny festivalu jsou podobné jako čtyřicáté narozeniny člověka. Je to den jako každý jiný – a přesto výjimečný. A taková bude i letošní Letní filmová škola. "Obyčejná" v tom, že návštěvníky čeká ten nejkvalitnější program, jaký jsme schopni připravit, a výjimečná v tom, že své narozeniny oslaví celou řadou mimořádných akcí. Sami už se na ni těšíme,“ dodává programová ředitelka Iva Hejlíčková.
letni-filmova-skola-uherske-hradiste-oslavi-40-rocnik-festivalu-ve-velkem-stylu-prijedou-michel-gondry-a-bertrand-tavernier-2
Návštěvníci.
Letní filmová škola vznikla v roce 1964 jako uzavřený seminář pro lektory filmových klubů. Postupně rostl počet účastníků i význam LFŠ, coby v tehdejším Československu velmi vzácné příležitosti k setkání s kinematografiemi zemí mimo socialistický tábor. To byl ovšem také důvod permanentní hrozby zákazu ze strany komunistické moci, v jejímž důsledku byl například stanoven maximální počet zájemců z každého filmového klubu.
V Uherském Hradišti se LFŠ poprvé konala v roce 1981, tehdy za účasti více než 500 návštěvníků. S rokem 1989 omezení padla, filmy z celého světa se staly dostupné, LFŠ ztratila punc výjimečné akce – v roce 1992 přijelo jen 250 diváků… Organizátoři, pod vedením tehdejšího ředitele kin v Uherském Hradišti Jiřího Králíka, zareagovali razantní změnou celkové koncepce festivalu.
letni-filmova-skola-uherske-hradiste-oslavi-40-rocnik-festivalu-ve-velkem-stylu-prijedou-michel-gondry-a-bertrand-tavernier-3
A pořadatelé festivalu.
LFŠ se otevřela všem příznivcům filmu, začala uvádět kvalitní zahraniční tituly, zvát významné tvůrce, rozrostl se filmový a doprovodný program i počet promítacích míst. A diváci se do Uherského Hradiště vrátili. V posledních ročnících jich přijíždí kolem pěti tisíc, především středoškolských a vysokoškolských studentů. Letní filmová škola tak už čtyřicet let rozšiřuje svým návštěvníkům filmový obzor, tříbí vkus a prezentuje filmové umění v nových, netradičních souvislostech.
Do 30. června je možné zakoupit cenově zvýhodněnou akreditaci na všech devět festivalových dnů za tisícikorunu.
letni-filmova-skola-uherske-hradiste-oslavi-40-rocnik-festivalu-ve-velkem-stylu-prijedou-michel-gondry-a-bertrand-tavernier
Stylový guestservice festivalu.
Letní filmová škola Uherské Hradiště
25. 7. - 2. 8. 2014