Jubilejní desátý ročník Fresh Film Festu ovládli Apači

Jubilejní desátý ročník Fresh Film Festu ovládli Apači
Na Fresh Film Festu uspěl též animovaný snímek Pandy.
Festivalová porota ve složení: britská scénáristka a producentka Lynda Myles, francouzská dramaturgyně a novinářka Pamela Pianezza a americký režisér Azazel Jacobs udělila hlavní cenu snímku Apači, debutu francouzského režiséra Thierryho de Perettiho.
Apači
Apači na Korsice. Vítězný snímek Fresh Film Festu. | Pyramide Distribution
Film vypráví příběh pětice teenagerů z Korsiky, která v prostředí turisty přeplněných plážích, kempů a klubů nemá co na práci. Jednoho večera však jeden z nich zavede zbytek party do prázdné luxusní vily, ve které stráví noc plnou hormonů, polonahých radovánek v bazénu a zbrklých rozhodnutí. „Na snímku obdivujeme, jak dokáže zviditelnit i to, co zůstává pod povrchem. Díky běžnému příběhu se ukáže skutečná tragédie, kterou sdílejí oběti, pachatelé a nakonec i my,“ zdůvodnila své jednomyslné rozhodnutí porota.
Schovejte si své úsměvy
Zvláštní uznání poroty získal film Schovejte si své úsměvy.
Drama Apači bylo již před letošním festivalem vybráno do nového společného labelu distribuční společnosti Artcam a festivalu Fresh Film Fest – Fresh Artcam, věnovanému debutové tvorbě. Film bude uveden v českých kinech a prostřednictvím alternativní distribuce v průběhu října. Zvláštní uznání v této festivalové sekci získal americký snímek Schovejte si své úsměvy (2013) o období dospívání dvou bratrů na americkém venkově, který režíroval Daniel Patrick Carbone. Zvláštní uznání bylo uděleno za „přesné zobrazení čistě mužského světa. Tvůrci se podařilo zachytit citlivé momenty dospívání v prostředí násilí a znepokojující tragédie.“
jubilejni-desaty-rocnik-fresh-film-festu-ovladli-apaci
Členka poroty Angela Schanelec.
V sekci Konfrontace vybrala mezinárodní porota ve složení německá herečka, režisérka a scenáristka Angela Schanelec, dánský režisér a výtvarník Martin de Thurah a rakouský režisér a scenárista Sebastian Meise za vítěze v kategorii hraných filmů argentinský snímek Klisny a papoušci (2012) z prostředí mladé aristokracie v Buenos Aires režisérky Natalie Garagioly. „Zvolili jsme snímek s osobitou a zajímavou strukturou. Jde o jemný příběh, pod jehož povrchem se skrývá velké napětí,“ uvádí porota.
V kategorii dokumentů pak zvítězil rumunský snímek RIO 2016 (2013) režisérky Bianky Rotaru. „Cenu jsme udělili tvůrkyni, která dokázala natočit film, který nám nedovolí soudit. Vypráví příběh jednoho snu a zápasu o jeho uskutečnění, jehož jsme napjatými svědky,“ dodává porota. Zvláštní uznání získal český dokument Tomáše Polenského Ponorná řeka diakritiky (2012), portrét svérázného, experimentálního filmaře a učitele Martina Čiháka. „Jde o velmi inspirující snímek – vtipný, hravý a moudrý. Všichni jsme se na chvíli stali studenty, když jsme ho sledovali,“ uvádí porota.
Pandy
Na Fresh Film Festu uspěl též animovaný snímek Pandy.
Vítězem sekce Theatre Optique, mezinárodní soutěže studentské animované a experimentální tvorby, se stal německý snímek Tangram (2012) režisérky Kathariny Huber. „Porota byla velmi pozitivně překvapena kvalitou všech filmů. Vybrali jsme film Tangram, protože se odehrává v otevřeném prostoru a nabízí tak mnoho interpretací. Oceňujeme jeho uměleckou kvalitu a jsme velmi zvědavi na autorčin budoucí vývoj,“ říkají členové poroty. Zvláštní uznání poroty (zasedla ve složení: český výtvarník a autor videoartu Daniel Pitín, oceňovaný francouzský režisér a producent animovaných filmů Nicolas Jacquet a holandský animátor, ilustrátor a grafik Remco Vlaanderen) si odnáší slovenský animovaný film Pandy (2012) režiséra Matúše Vizáryho. „Pandy jsou filmem, který využívá černý humor a dynamický vizuální styl oslovující široké publikum,“ dodává porota festivalu.
jubilejni-desaty-rocnik-fresh-film-festu-ovladli-apaci-3
Projekce v Riegrových sadech.
Fresh Film Fest letos nabídl přes 145 snímků – svěžích, neotřelých, které nejsou jinde k vidění. Festival proběhl od 28. srpna do 1. září – v Kině 35 Francouzského institutu, obou sálech kina Světozor, Studiu Béla Maďarského kulturního institutu, Biu Ponrepo, zdarma na FAMU a také v letním kině v Riegrových sadech. Doprovodný program koncertů, projekcí i DJs party ovládl Klub Ilusion na Vinohradské třídě.