Za školou 1: Landa zmlátil Hanzlíka, bouře roztrhala plátna

Za školou 1: Landa zmlátil Hanzlíka, bouře roztrhala plátna
Svobodův souboj s dějinami
O největší rozruch se zatím postaral režisér Jiří Svoboda. A to hned dvakrát. Nejdříve tak trochu zboural mýtus o autentické podobě uherskohradišťské, už dávno nepoužívané věznice, kde kdysi jako bachař řádil soudruh Grebeníček. Mříže v kapli, komunistické doplňky sakrálních výjevů, temné chodby - to všechno nepředstavuje vzpomínku na hrůznou minulost budovy, ale na jednadvacet let staré natáčení filmu Jen o rodinných záležitostech. Tmavým nátěrem chtěli filmaři zdůraznit depresivnost prostředí, komunistickými symboly znehodnocené duchovní malby viděl režisér v jiných klášterech užívaných vojáky, výslechovou místnost si prostě museli nějak vyrobit, protože do všech nápravných zařízení měli díky ožehavému tématu před listopadem 1989 vstup zakázán.
Že se film o politických procesech 50. let mohl začít natáčet ještě před pádem komunistického režimu, je svým způsobem zázrak. Že snímek převálcovala revoluční doba a při své premiéře na jaře 1991 zajímal už málokoho, nepřekvapuje. Ovšem že titul za celých dvacet let běžel na televizních obrazovkách jen jednou, to šokuje.
Včerejší projekce totiž ukázala, že jde o velmi silný film, v mnoha ohledech srovnatelný nejen se slavným Doznáním Costy-Gavrase, ke kterému bývá často přirovnáván, ale i Kachyňovým Uchem. Navíc ho zdobí celá řada vynikajících hereckých výkonů! Neokázalý a přitom přesný Jaromír Hanzlík v roli krajského tajemníka komunistické strany obviněného z protistátního spiknutí (jeho mlácení si s chutí užívá mladičký bachař Daniel Landa!). Statečná, trpělivá, přitom vnitřně neobyčejně zoufalá Marta Vančurová v roli podváděné manželky. Ambiciózní, nepříliš schopný, ale o to surovější a nevypočitatelnější kapitán státní bezpečnosti v podání Karla Rodena. Prostý, ale v logice uvažování děsivý estébácký referent Zdeněk Mucha. A Milan Kňažko jako nevyzpytatelná šedá eminence v pozadí, která umně tahá za nitky: "Rozsudek znáte, zločince máte, tak přiznání z něj snad už nějak dostanete, ne?"
Za zmínku stojí určitě i fakt, že v roli odborného poradce je v titulcích filmu uveden režisér František Sádek. Ve chvíli, kdy snímek vznikal tak trochu proti vůli režimu, aniž by ovšem tento už měl sílu ho zakázat, nebylo možné spolupracovat s žádnými historiky. Proto se Svoboda obrátil na člověka, jemuž zcela důvěřoval a který měl za sebou zkušenost komunistického žaláře, tvůrce podepsaného mj. pod filmy Parohy, Vzpoura hraček a Červená ještěrka.
Všechno je jen obraz a hra
Velký návrat do minulosti představovala i projekce Svěrákova ambiciózního opusu z první poloviny 90. let Akumulátor 1. Zdá se to být nedávno, co podnikal nájezdy na diváky pod heslem "Film, který nesnáší vaši televizi" a dnes je z toho kus historie, kdy ještě žil Ladislav Smoljak, Markéta Frösslová nebyla půvabnou mladou herečkou ale malou holčičkou s vypadanými zuby, Tereza Pergnerová naopak ambiciózní mladou dívkou bez drogové závislosti, reklama s hercem takovou událostí, že stálo za to ji parodovat v celovečerním filmu, nestál Tančící dům na vltavském nábřeží, Nuselský most nebyl utopen v moři reklamy a všichni byli tak nějak o hodně mladší než dnes, Edita Brychta zejména.
Příjemný návrat do krajiny fantazie, obrazu (předposlední Svěrákův kousek s kameramanem F. A. Brabcem) a hudby (propady tempa do značné míry zachraňují právě Ondřej Soukup s Jiřím Svobodou) nemohla narušit děsivě hlučná diskotéka místní omladiny v těsném sousedství, ani prudká bouřka venku, která kromě jiného zničila plátna obou letních kin.
Než se seženou plátna jiná (či nechají ušít nová), budou se diváci muset obejít bez open air projekcí. Každopádně program je natolik nabitý a pestrý, že to příliš velké ztráty nepředstavuje. Snad jen na atmosféře, protože náměstí se čtyřmi tisíci diváky přece jen dělá své.
Ráj pokračuje!
Pokud bych měl dát nějaký tip na neděli, pak určitě projekci filmu Obchod na korze. Nebude to totiž lecjaké promítání, na natáčení legendárního filmu bude osobně vzpomínat (tehdy pomocný) režisér Juraj Herz, navíc správce Kadárovy pozůstalosti osobně divákům ukáže ceny z nejcenějších, které film získal - Oscara a Zlatý glóbus!
Filmový ráj zkrátka v Hradišti pokračuje navzdory bouřce i ochlazení!