Filmového festivalu ze světa Minecraftu se můžete účastnit zdarma. Jaké snímky nabízí?

Filmového festivalu ze světa Minecraftu se můžete účastnit zdarma. Jaké snímky nabízí?
Růžový měsíc | Unifrance
Pod patronátem francouzské organizace Unifrance a programem Kreativní Evropa MEDIA probíhá festival s názvem MyMetaStories. Příběhy ze světa Minecraftu jsou k vidění zdarma na stránce projektu MyMetaStories.eu, dále na zhruba dvou desítkách streamovacích platforem včetně YouTube a Dailymotion (od 6. do 29. října) a v termínu 13. až 16. října také přímo v prostředí samotné hry, kde jsou na filmy navázané i různé minihry.
MyMetaStories: trailer | Unifrance
Takto virtuálně mohou filmoví (a především herní) fanoušci zhlédnout celkem 7 celovečerních a 13 krátkých snímků. Jedná se prý o poměrně pečlivý výběr, jelikož přihlášených projektů bylo víc než 200. Ředitelka Unifrance Daniela Elstner na oficiálních stránkách projektu popisuje, že finální výběr by měl reflektovat současné trendy v evropském filmu včetně toho, že více než polovinu projektů režírovaly ženy.
Zřejmě nejvýraznějším počinem v nabídce je ukrajinská komediální road movie Lucemburk, Lucemburk (2022), kterou mohli vidět i návštěvníci a návštěvnice letošního karlovarského festivalu. Dále můžete zhlédnout francouzskou akční sci-fi Gravitace (2022), koprodukční drama Nejšťastnější člověk na světě (2022) s Labinou Mitevskou, známou z tuzemských Samotářů (2000), francouzskou romantiku Křehký (2021), španělské rodinné drama Libertad (2021), existenciální tragikomedii Růžový měsíc (2022) či belgickou buranskou řachandu Zkrávysyni (2021), jež se před dvěma lety rovněž objevila v Karlových Varech.
Lucemburk, Lucemburk
Lucemburk, Lucemburk | Unifrance
Unikátní událost se pokouší propojit filmové médium se světem Minecraftu, v němž se pohybuje 171 milionů hráčů. Událost má zlákat především příznivce veleoblíbené hry, kteří jsou v jejím prostředí rovněž vybízení k reakcím na sociálních sítích a k hlasování, z něhož vzejde divácká cena pro nejlepší celovečerní i krátký film.
Bude zajímavé sledovat, zda se z této přehlídky stane pravidelná událost či nakolik se skutečně podaří vytvořit multimediální obsah, úspěšný hned na několika různých platformách. Nelze však očekávat, že by některý ze zahrnutých titulů nějak výrazněji zasáhl třeba do žebříčku nejlepších filmů letošního roku.