Goltzius a společnost Soronprfbs aneb Předposlední zpráva z Uherského Hradiště

Goltzius a společnost Soronprfbs aneb Předposlední zpráva z Uherského Hradiště
Goltzius a společnost Pelikán.
#goltzius
Peter Greenaway je originál. Na kinematografii má jasný názor - film je totiž podle něj mrtev. Ve svých snímcích staví do pozadí příběh a vyzdvihuje formu a celkovou atmosféru. Sdělení k divákovi dostává složitou intertextuální kompozicí, která předpokládá jisté znalosti. Obraz filmový prolíná s obrazy výtvarnými. Nikdy nechybí ani trocha suchého humoru a nějaké to násilí. Rozhodně v jeho filmech vždy najdete dost sexu a silných erotických motivů. Sex je totiž hnací silou Greenawayova plátna. A jinak tomu není ani v Goltzius a společnost Pelikán.
Atmosféra snímku je napjatá. Sexem prodchnuté dvě hodiny zasadí diváky pevně do jejich sedaček. Co se týče hereckých výkonů, zde naprosto jednoznačně exceluje Ramsey Nasr, představitel Goltzia. Jeho projev geniálně pasuje do celkové kompozice filmu. Goltzius je díky Nasrovi velice vtipný. Balancuje mazi minimalistickou mimikou a přehnanými gesty. A je jedním z hlavních důvodů, proč na film jít. Jistě si užijete také vizuální stránku snímku. Natáčelo se v prostředí bývalé továrny.
Goltzius a společnost Pelikán
Goltzius a společnost Pelikán.
Greenaway pracuje s využitím vodních ploch, ohně, konstrukcí ne náhodou připomínajících divadelní kulisy a často si pomůže dotvořením prostředí pomocí moderních animačních technologií. Goltzius a společnost Pelikán je pompézní, je špinavý, je to opět živý obraz, na který se nestačí podívat jednou, protože jsme na něm tak trochu my všichni od počátku věků až do teď.
Jaroslav Plesl
Televizní Čtvrtá hvězda se v Hradišti promítala celá. | Česká televize
#zapalenifilmem
V Hradišti není možné se nudit. Přijíždějí hosté, beseduje se, předávají se ceny. Toni Hammid, syn slavného (nikoho nepřekvapí že více v USA než u nás) českého všestraného filmového tvůrce Alexandra Hackenschmieda přijel besedovat s diváky o otcových filmech. Dejvické divadlo hraje pro beznadějně vyprodané sály, tak jak to má ve zvyku. Seriál Čtvrtá hvězda (2014) se promítal nonstop celý. Přijel, uváděl, besedoval britský talent Sean Ellis - tvůrce filmů Metro Manila (2013), Cashback (2006) - a vyzradil, že se chystá jet točit do Čech! Jan Kasner, bývalý předseda AČFK, a Josef Somr, kterého netřeba představovat, si přijeli pro zmrzlinku a na předávání bylo veselo.
goltzius-a-spolecnost-soronprfbs-aneb-predposledni-zprava-z-uherskeho-hradiste
goltzius-a-spolecnost-soronprfbs-aneb-predposledni-zprava-z-uherskeho-hradiste-1
Frank také konečně uvedl svůj film, zahrál si fotbal, nakoupil langoše na bubnování a poskytl organizátorům rozhovor na kameru i do novin, kde se netajil svým zaujetím chomskyovsko-gondryovskou otázkou “když vezmete činčilu a naklonujete ji, jedná se o stejnou činčilu, nebo činčilu úplně jinou?”.
goltzius-a-spolecnost-soronprfbs-aneb-predposledni-zprava-z-uherskeho-hradiste-2
Frank. (foto: LFŠ 2014)
#frank
Well, well, well, well… Frank (2013) je venku. Těžko říct, jestli není celá propagační kampaň vlastně zábavnější než samotný snímek. Nejlepší hlášky jsou už v traileru, pilotní song je taky už nějakou dobu na světě a hlava, která téměř celý film zakrývá líbivý obličej Michaela Fassbendera, ta na LFŠ putuje z krku na krk. Ale co se dá dělat, stejně ho miluji. Nevím, jak to udělal. Možná je to proto, že nás miluje všechny. Frank je milá absurdní oddychovka. Do české kinodistribuce ale půjde až na podzim. A to je skvělé, protože se blíží Vánoce. A jak zpívá předchůdce Michaela Fassbendera aka Franka - Frank Sidebottom - Christmas is Really Fantastic!