50. výročí kultovního seriálu Doctor Who je stále zahaleno mlhou otázek

50. výročí kultovního seriálu Doctor Who je stále zahaleno mlhou otázek
| BBC Worldwide
Pán času
| BBC Worldwide
Seriál Doctor Who (u nás přeložený jako Pán Času) patří ve Velké Británii do šuplíku s cennostmi hned vedle povídek Arthura Conana Doylea o geniálním detektivu Sherlocku Holmesovi. Seriál se na obrazovkách BBC už řádně zabydlel a má na kontě neskutečných 33 sérií a film. Fanouškům dokonce ustoupil i Oxfordský slovník a přezdívka "Whovian", kterou se nazývají, se v něm již oficiálně nachází.
Pán času
Pán času, Billie Piper jako Rose | BBC Worldwide
Pro ty, kdo tuto klasickou sci-fi nesledují, jen lehce naznačím, oč kráčí. Doktor je mimozemšťan, nápadně podobný lidem, který ve své vesmírné lodi TARDIS, jež je shodou okolností i strojem času, navštěvuje neprozkoumané části vesmíru. Ať už jde o jednoho člověka, nebo o celou civilizaci, nikdy neodmítne nikomu podat pomocnou ruku a svojí nadměrnou inteligencí a zkušenostmi se snaží vše vyřešit. Je z planety Gallifrey, jejíž obyvatelé jsou známí svými regeneračními schopnosti. Což znamená, že v případě smrti či vážného zranění se Doktor znovu uzdraví, ale převtělí se do jiné podoby (právě díky tomu show pokračuje i po 50 letech). Tento "trik" může použít pouze 13x (momentálně je v seriálu již 11tý Doktor).  
50-vyroci-kultovniho-serialu-doctor-who-je-stale-zahaleno-mlhou-otazek
Speciální výroční epizoda bude odvysílána 23. listopadu tohoto roku. Scénář má napsat Neil Gaiman, jenž má na svědomí například díl "The Doctor's Wife", za který dostal ocenění. Navíc je populárním spisovatelem se spoustou výborných knih na kontě, tudíž rozhodně nejde o špatnou volbu. Přes rameno mu bude samozřejmě nahlížet i hlavní šéf-scénarista Steven Moffat a kontrolovat každý jeho krok. Mimochodem Moffat má na starost ještě jeden vážených seriálů, jež běží na britských obrazovkách, a to úspěšného Sherlocka (2010). Fanoušci díky těmto seriálům vtipně Moffata přirovnávají k "Ďáblovi", neboť právě díly napsané jím patří k těm s nejbolestivějšími konci.
Co většinu lidí ale nejvíce zajímá je především to, kdo se v dílu objeví a na kolik starých tváří se můžeme těšit. David Tennant, oblíbený desátý Doktor, dokonce říká, že na něj BBC posílá špiony, kteří ho poslouchají, aby se nikde neprořekl a něco nevyzradil. "Stejně nic nevím, nic mi neříkají," dodává.
Doctor Who
| British Broadcasting Corporation
Další ikonickou postavou, která se podle anglických novin má vrátit, je Tom Baker (čtvrtý Doktor). Tato zpráva ale také není 100% potvrzená a může jít jen o novinářskou kachnu. Devátý Doktor Christopher Eccleston, společnice Billie Piper ani John Barrowman alias kapitán Jack Harkness se také nevyjádřili a všichni se tomuto tématu snaží co nejvíce vyhýbat.
Benedict Cumberbatch
Velmi diskutovanou fámou je teď myšlenka, že by se ve výroční epizodě mohl opět objevit Doktorův úhlavní nepřítel Vládce (The Master). Stejně jako Doktor i Vládce má regenerační schopnosti a i když je poražen, nikdy se nevzdává. Po internetu se šíří i drb, že by si ho mohl zahrát stále slavnější Benedict Cumberbatch, který díky spolupráci s Moffatem na Sherlockovi velké sympatie ze strany fanoušků. Rozhodně by byl zajímavou volbou a po natáčení sequelu Star Treku bude mít i velké zkušenosti s hraním vesmírného záporáka. 
BBC si svého miláčka prostě maximálně střeží. Uvidíme, kolik maličkostí nám prozradí časem, ale je asi pravda, že nejlepší je nechat se překvapit. 
Víte že...
... David Tennant, který se postupem času stal jedním z nejoblíbenějších představitelů Doktora, již odmala snil o účinování v seriálu? Jeho oblíbencem byl pátý Doktor Peter Davidson, se kterým si nakonec i zahrál ve speciální mini-epizodě Doctora Who a tím si splnil svůj dětský sen.