Přehlížené pecky: Železný obr

Přehlížené pecky: Železný obr
| 1999 Warner Bros.
prehlizene-pecky-zelezny-obr
O čem to je? Mladý chlapec zcela náhodou narazí v lese na obrovského robota, jenž spadl z nebe. Zatímco jiní by podobného obra rychle zlikvidovali, klučina je nadšený. Jeho sci-fi vášeň konečně naplno ožívá! Když se však do paranoidní doby amerických padesátých let, kdy vládla rudá hrozba, přižene obří robot pojídající železo, vidí v něm mnozí (jako třeba zvědavý federální agent) nebezpečí, které je třeba zničit.

Trailer:

Železný obr
5 důvodů, proč Železného obra vidět:
Železný obr
| 1999 Warner Bros.
1. Pohádka pro dospělé. Železný obr je na hony vzdálen tomu, co běžně v americké animované produkci vzniká. Pohádkový základ je rozveden čistě dospělými tématy (jaderná hrozba, souboj v dobývání vesmíru), které tvůrci prezentují s humorem a přesto je nezlehčují. Vzácný příklad animáku pro vyzrálejší publikum. Dost dobře by s tímhle přístupem fungovala i případná hraná verze.
Železný obr
Železný obr | 1999 Warner Bros.
2. Robot. Kašlete na E.T.ho! Jasně, byl k sežrání, když prstem volal domů. Vedle obřího železného sympaťáka ovšem vypadá jako chudý příbuzný. Tenhle vesmířan není tak podbízivý, nepůsobí tolik ublíženě a navíc ho v originále tvůrci vybavili jedinečným chraplákem Vina Diesela. Prostě 100% kosmickej frajer.
Železný obr
| 1999 Warner Bros.
3. Odkazy. Brad Bird je tvůrcem, který nezapře lásku ke starým filmům (ostatně, mnohé z nich jsou důvodem, proč se stal filmařem). Pozornější diváci odhalí ohromné množství narážek na nejrůznější slavné fláky. Nečekejte ale nějaké komediální blbnutí po vzoru Shreka. Tady jde o úctu, takže jsou zpravidla odkazy nenucené a umístěné spíše do pozadí, nežli aby na sebe strhávaly pozornost.
Železný obr
| 1999 Warner Bros.
4. Animace robota. Jde o první kreslený film, jehož hlavní hrdina byl kompletně vytvořen na počítači. Aby na PC generovaný robot vypadal jako kreslený, technici vyvinuli speciální program, nepatrně "třesoucí" konturami robota. Dosáhli tak stejného efektu jako u přirozeně nedokonalých rukou kreslených animací a rozdílný typ animace není vůbec patrný. Úžasná ukázka precizní práce s technikou.
Železný obr
| 1999 Warner Bros.
5. Dítětem snadno a rychle. Je jedno, kolik let máte. Železný obr ve vás lehce probudí malé dítko, které by nejraději vyskočilo z okna prožít největší dobrodružství svého života. Podobnou silou disponuje málo filmů a ještě méně tvůrců.
prehlizene-pecky-zelezny-obr-1
I obří robot může najít dokonalý úkryt
Studio Warner Bros. z nepochopitelného důvodu zazdilo propagaci Železného obra, přestože mu kritici šli na ruku a udělali z filmu jeden z nejlépe hodnocených animáků všech dob. Možná se studio zaleklo cílení na starší diváky, těžko říct. Faktem zůstává, že i přes famózní ohlasy vydělal snímek jen 23 milionů ve Státech, přičemž stál 2x až 3x tolik (zdroje se ohledně výše konečného rozpočtu rozcházejí). Nejsmutnější nicméně není onen propad, ale vyložené zapomenutí téhle animované mistroviny, která se s přehledem vyrovná i těm nejlepším pixarovkám. Železných 95%