Předpremiérové úspěchy Aloise Nebela

Předpremiérové úspěchy Aloise Nebela
Tajuplný mstitel v Aloisu Nebelovi. | Negativ
Karel Roden
Tajuplný mstitel v Aloisu Nebelovi. | Negativ
Alois Nebel je hned na první pohled zajímavým projektem. Z komiksové trilogie (autoři Jaroslav Rudiš a Jaromír 99) vycházející snímek o stárnoucím a samotářském nádražákovi, kterého uprostřed Jeseníků pronásledují traumata minulosti, nemůže sice nalákat na jméno zkušeného a známého režiséra, je však mimořádně dobře obsazen (Miroslav Krobot, Karel Roden, Ondřej Malý a další) a navíc odvážně natočen pomocí rotoskopické animace, což je náročná technika, jež se dá v tomto případě zjednodušit popisem „zkomiksovatění natočeného materiálu“. Podobně vzniklo před pěti lety sci-fi Temný obraz s Keanu Reevesem v hlavní roli.
Alois Nebel
| Negativ
Rotoskoping není nijak rozšířená technologie a tak zaujal organizátory mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, který právě probíhá a kde je Alois Nebel uváděn mimo soutěž. Tím to pro něj ale nekončí, jelikož od 8. do 18. září se koná další filmový festival a to v Torontu. Ten je sice nesoutěžní, nicméně snímky tam promítané se často dostávají do hledáčku Americké filmové akademie a tudíž… bývají adepty na Oscara! 
U nás se Alois Nebel pravděpodobně prožene festivaly příští rok, jelikož letos se stihla akorát výstava s ním souvisejících fotek Dušana Tománka na tom karlovarském. První čeští diváci však uvidí film v předpremiéře a za účasti tvůrců už 20. září v Jeseníku (výherce hlasování na vyhrajpremieru.cz) a hned následující den v některém kině sítě Cinestar (hlasování na zmíněné adrese stále probíhá). Jinde bude k vidění až od 29. září.