Karlovarský festival hvězdy tají, lístky nezdraží

Karlovarský festival hvězdy tají, lístky nezdraží
Jiří Bartoška představuje letošní karlovarský plakát, jehož autorkou je Zuzana Lednická ze Studia Najbrt
Divák si polepší
karlovarsky-festival-hvezdy-taji-listky-nezdrazi-1
Jiří Bartoška představuje letošní karlovarský plakát, jehož autorkou je Zuzana Lednická ze Studia Najbrt
Po letech chátrání se město Karlovy Vary konečně rozhodlo v kauze letního kina konat a v současné chvíli je všechno na nejlepší cestě k tomu, aby se zde opět mohly konat festivalové projekce. Prezident přehlídky Jiří Bartoška dokonce uvažuje o tom, že by se tu mohl s malým časovým posunem promítat jak zahajovací, tak i zakončovací film, protože Thermal je při této příležitosti zadán výhradně zvaným hostům. Divácký komfort by měla zvýšit i výměna sedaček v Malém sále Thermalu a dřevěný sametový sál Magic Mirrors, což je replika secesního francouzského šapitó z roku 1900. Prostor, který je například běžnou součástí Berlinale, vyroste na nábřeží Jana Palacha.
Cena tzv. Festival Passu zůstává stejná jako loni, tedy 1000 Kč na celou dobu konání přehlídky. Jednodenní vstupenka stojí 200 Kč. Nemění se ani cena studentského Festival Passu, která na celých devět dní stojí 700 Kč.
Tajemné hvězdy
karlovarsky-festival-hvezdy-taji-listky-nezdrazi-2
Pro Karla Ocha bude letošní ročník premiérovým v pozici uměleckého šéfa. Eva Zaoralová zůstala poradkyní festivalu.
Ohledně hvězdných jmen panují zatím jen dvě jistoty - prezidentem mezinárodní poroty bude vynikající maďarský režisér a držitel Oscara István Szabó, kompletní přehlídku své tvorby osobně uvede čtyřiačtyřicetiletý kanadský režisér Denis Villeneuve, jehož snímek Incendies se letos probojoval až do oscarových nominací v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film roku.
Pocty se ve Varech dočká i jedna z nejsvéráznějších postav světové konematografie Sam Fuller (1912-1995), režisér, jehož tvorbu obdivují Godard, Jarmusch, Scorsese i Tarantino.
Ostatní jména jsou zatím zahalena oparem tajemství. Prezident Bartoška jen naznačuje, že bychom letos ve Varech mohli uvítat jednu z hvězd, která do západočeských lázní zavítala už v předchozích letech.