Chyťte malátného doktora! Nebo doktora Malátného?

Chyťte malátného doktora! Nebo doktora Malátného?
chytte-malatneho-doktora-nebo-doktora-malatneho-1
O jednom nemůže být pochyb. Režisér Martin Dolenský má rád distorze - jistá drobná vykloubení ze systému, kterými chce jednak provokovat a jednak vyvolat novou, nečekanou kvalitu, jež by jinak asi neměla šanci vzniknout. Už během studií FAMU natočil krátký snímek s časoprostorovým uzlem, v němž se hrdina stává členem štábu, natáčejícího tentýž film, pak napsal Golbergovy variace o třech variantách téže skutečnosti a po mnoha peripetiích je dotlačil do realizace pod názvem Chyťte doktora a v současnosti pod supervizí Karla Smyczka natáčí televizní seriál s všeříkajícím názvem V síti ztraceného času.
Nemalá distorze je patrná i na hereckém obsazení jeho debutu. V hlavní (dvoj)roli Česká lvice Tatiana Vilhelmová, po jejím boku frontman skupiny Chinaski (ale původně vystudovaný herec) Michal Malátný, ve zcela vážné roli primáře kdysi velmi slavný komik Luděk Sobota,  v malé roli ajťáka režisér teenagerovských hitů Snowboarďáci a Rafťáci (a Dolenského spolužák z FAMU) Karel Janák a v roli taxikáře pražský primátor Pavel Bém. A když už nejde distorze v obsazení, tak aspoň v rozsahu role (Marek Vašut v čurdě roku) či protiúkolu - Vladimír Javorský, proslulý rolí týraného vojína Kyslíka v seriálu Chlapci a chlapi, tentokrát jako ragbyový hráč a idol žen!
chytte-malatneho-doktora-nebo-doktora-malatneho-2
Podstatou filmu Chyťte doktora je otázka, jak vyřešit fakt, že čekáte dítě s milenkou. Záletný doktor Goldberg (Malátný) dostává od tvůrců hned tři šance - v jedné variantě se rozhodne pro manželku (Vilhelmová), ve druhé pro milenku (opět Vilhelmová) a ve třetí... Pokaždé to ale kladlo mimořádné nároky na - Táňu Vilhelmovou. Natáčení scén, ve kterých se vyskytuje manželka i milenka, bylo totiž mimořádně náročné. Nejdřív odehrála jednu postavu, potom druhou. Půlený obraz., všechno muselo na milimetr sednout. "Ve filmu je scéna, kdy si obě bereme kapesníček, a to byla asi tříhodinová aranž každý ruky, což je věc, kterou úplně nesnáším!!!" směje se Táňa. "Ale když jsem to pak viděla, jak to funguje, tak to ve mně nakoplo novou dávku lásky k filmu, protože je to fakt neuvěřitelný a výsledek naprosto úžasnej." Držitelka Českého lva za Štěstí a šesti dalších nominací pak dává k dobru vzpomínku na film Zítra vstanu a opařím se čajem: "Tam občas přece jen v některých scénách šlo poznat, že na plátně nejsou dva Petrové Kostkové, ale jeden Petr Kostka a jeden jeho dublér, nicméně technika šla mezitím tak daleko, že dneska už nikdo nepozná nic."
Kritiky film vítaly jako "nevídané vítězství formy nad obsahem", přičemž prý "ani ten obsah není nejblbější". Snad nejvýstižněji to napsala Darina Křivánková v Lidových novinách: "Je to omyvatelný výrobek bez ostrých hran a malých částí (které by mohly člověku zaskočit), stoprocentně bezpečný, stoprocentně bez názoru. Připomíná veselohry ze sedmdesátých let, v nichž dobří herci sloužili prostoduchým taškařicím, jejichž hlavní ambicí bylo, aby o ničem nebyly."
Komedii Chyťte doktora uvádí Česká televize v televizní premiéře v neděli 24. ledna 2010 od 20 hodin.