Představitel Harryho Pottera překvapil a poskytl nevídaně upřímné vyjádření o vlastním herectví

Představitel Harryho Pottera překvapil a poskytl nevídaně upřímné vyjádření o vlastním herectví
Harry Potter a Kámen mudrců | Warner Bros.
Dnes jednatřicetiletý Daniel Radcliffe obdržel nabídku, která se neodmítá, již ve svých 12 letech. Knižní série o utajeném světě kouzelníků trhala čtenářské rekordy a na palubu první filmové adaptace se povedlo sehnat některé z nejváženějších britských herců té doby. Rodiče mladého Radcliffa však jeho účast málem pohřbili, neboť se původně počítalo s natáčením i v dalekém Los Angeles. Naštěstí došlo ke změně plánu a Daniel podepsal kontrakt na dva filmy s tím, že produkce nepřekročí hranice Velké Británie. A zbytek už je historie. První filmy zaznamenaly obrovský úspěch a série se završila až roku 2011 osmým dílem, jenž pronikl mezi absolutně nejvýdělečnější projekty celé dekády.
Radcliffe se v průběhu posledních deseti let paradoxně pokouší všudypřítomný
Daniel Radcliffe
Ztracen v džungli
stín své průlomové role setřást a etablovat se jako herec s širokým charakterním rejstříkem. A byť se jen málokdy objeví v divácky opravdu úspěšném snímku, jeho variabilita je skutečně evidentní a jeho herecké dovednosti si už dovolí shazovat jen málokdo. Výjimkou je překvapivě sám Radcliffe, jenž v nedávném rozhovoru pro magazín Empire vyjádřil jednak svou vděčnost za poskytnutou příležitost, ale také zahanbení nad svým herectvím v některých momentech série.
"Je těžké oddělit můj vztah k Harrymu od vztahu k filmům jako celku. Jsem neuvěřitelně vděčný za tuto zkušenost. Ukázalo mi to, co chci po zbytek mého života dělat. Zjistit takhle brzo, co opravdu milujete, je vážně štěstí. Značně se stydím za některé mé hraní, pochopitelně, ale je to jako ptát se 'Jaký máš pocit z tvých pubertálních let?' Je tam toho tolik, že je téměř nemožné vybrat jediný dojem."
Možná tím reaguje na některé kritiky, kteří se ozývali už po premiéře prvních dvou filmů a podle nichž Radcliffe nepobral tolik hereckého talentu jako jeho kolegové Emma Watson a Rupert Grint. I oni ovšem musí uznat, že představitel Harryho posléze našel svůj výraz a že je v současnosti plně vyprofilovaným hercem, jemuž připadá ostudná spíše vzpomínka na své víceméně laické začátky - naskočit do takto obřího projektu bez předchozích zkušeností se jeví až strašidelné a od dětských herců navíc málokdo očekává oscarové výkony. Sám Radcliffe se tak dnes za svým působením v ikonické sérii ohlíží kriticky, přestože v součtu rozhodně odvedl obdivuhodnou práci a jeho obličej už nejslavnějšímu pubertálnímu kouzelníkovi nikdo neodpáře.
Harry Potter a Kámen mudrců
Harry Potter a Kámen mudrců | 2001 Warner Bros
Předvedl podle vás Daniel Radcliffe coby Harry Potter dobrý výkon, nebo jej považujete za nepřesvědčivého či dokonce nevhodně obsazeného?