Day Nine: Karanténa, UFO a Češi. Seriál je online již dnes

Day Nine: Karanténa, UFO a Češi. Seriál je online již dnes
Day Nine | archiv
Ti pod záštitou své produkční skupiny Group of Rogues vyzvali několik tvůrčích týmů, aby se s nimi zúčastnily projektu, který byť třeba bude představovat nové výzvy a zádrhele, bude alespoň chvilkové odpoutání od počítání mrtvých, shánění masek nebo přemýšlením nad tím, jak to celé dopadne s Covidem-19.
day-nine-novy-serial-z-karanteny-ufo-7
"Asi jako většina lidí, i my, filmaři a herci jsme byli zasaženi nejen restrikcemi, ale i strachem z toho, že přijdeme o možnost dalšího uplatnění, že ztratíme nějaké momentum. Takže jsme se rozhodli vyjít vstříc výzvě a tvořit i za těch nových podmínek," vysvětluje motivaci k natáčení během pandemie Randy Brososky.
Oslovení tvůrci měli za úkol během 10 dnů napsat krátký scénář a za dalších cca 10 dnů ho pak i zrealizovat. Jak, když každý musel být doma, byl zákaz srocování a někde dokonce i vycházení mimo nouzových situací? To každá skupina řešila jinak. Někteří točili jen s těmi, s kterými bydleli doma, jiní měli výhodu v podobě kamarádů nebo spolupracovníků, kteří se zrovna nacházeli na jednom místě. V případě Nory K, která z New Yorku vedla české herce Annu Lucii Schollerovou, Rostislava Trtíka a Andreu Hodíkovou, se prostě Brooklyn s Prahou, Blatnou a Brnem spojoval přes Skype a režijní instrukce se řešily přes Whatsapp.
day-nine-novy-serial-z-karanteny-ufo-5
Některé díly seriálu jsou tak natočené na filmové kamery, jiné zase na telefony nebo dokonce webkamery, prostě na to, co měl člověk v dané chvíli po ruce. Každý díl představuje jiné postavy, jiný styl i žánr, ale všechny spojuje stejné téma: adaptace různých lidí na novou děsivou situaci během dne, kdy lidé po celém světě mají povinnost nevycházet z domova. Až na to, že místo korony seriálový svět ohrožuje invaze UFO - vesmírných lodí, které se náhle objevily na obloze po celém světě.
"Chtěli jsme udělat právě příběhy lidí, kteří jsou nuceni se přizpůsobit nové situaci, jejíž rámec je zcela mimo jejich kontrolu," vyjádřil se k námětu seriálu Randy Brosososky.
Seriál můžete zhlédnout na tomto webu. Jednotlivé epizody budou počínaje dneškem premiérovány na tomto YouTube kanálu v následující časy a pořadí:
day-nine-novy-serial-z-karanteny-ufo-3
Cat Lady - Kanada - 17:30 - epizoda v angličtině
Lost Footage - USA - 18:00 - epizoda v angličtině
Protocol - Česko - 18:30 - epizoda v češtině s anglickými titulky
A Matter of Perspective - Německo - epizoda v němčině s anglickými titulky
The Gaze - Hong Kong - 19:30 - epizoda v čínštině s anglickými titulky
Schrodinger Paradox - Itálie - 20:00 - epizoda v italštině s anglickými titulky

* Český díl nazvaný Protokol s nadsázkou ukazuje tři kamarády probírající "to nejdůležitější" pro případ, "že by se už zítra neprobudili".