Premiéry v kinech: Havel a všechny jeho lásky

Premiéry v kinech: Havel a všechny jeho lásky
Aňa Geislerová a Viktor Dvořák ve filmu Havel | BontonFilm
HAVEL (režie: Slávek Horák)
Havel
Po úspěšném debutu Domácí péče z roku 2015 si režisér a scenárista Slávek Horák pro svůj druhý celovečerák vybral jako námět osobnost skloňovanou ve všech pádech, kterou mnozí adorují, ale jiní jí nepřijdou na jméno. Václava Havla (v podání Viktora Dvořáka) sledujeme během normalizační éry po srpnové okupaci Československa z roku 1968, kdy se angažoval v disidentském hnutí v roli představitele opozice vůči komunistickému režimu. Nechybí jeho žena Olga (Aňa Geislerová), která musela snášet nejen jeho postavení významného dramatika a disidenta, ale také mnohé jeho milostné zálety.
Viktor Dvořák
Havel | BontonFilm
Režisér Horák před ničím z toho nezavírá oči, ale podle mnohých recenzentům je jeho biopic přesto poměrně plochý, ve finále smířlivý a vyhýbající se Havlově důležité úloze, díky níž se stal prvním polistopadovým prezidentem Československa, schopnosti působit jako jakýsi mediátor spojující zdánlivě rozdělené osobnosti a dojít ke společnému konsensu.
Na kvality Domácí péče (recenze zde) Horákův Havel zřejmě nedosáhne. U diváků by si nicméně měl zajistit výraznější úspěch. V porovnání s nenápadnou Domácí péčí, která sice po světě posbírala řadu festivalových cen, ale v rámci návštěvnosti nedosáhla ani na 100 tisíc diváků, má Havel v "rukávu" trumf v podobě značky. Pravda, pro řadu lidí dost kontroverzní.

VŠECHNA MOJE LÁSKA (režie: Edward Berger)
Všechna moje láska
50letý německý režisér Edward Berger má na kontě řadu ceněných seriálových zářezů - Patrick Melrose, The Terror. V novince, dramatu Všechna moje láska (2019), sleduje trojici sourozenců, která řeší složité životní situace a zároveň je pojí poměrně intimní sourozenecký vztah a smysl pro humor. Zahraniční recenzenti na filmu cení především působivé herecké výkony a autentičnost příběhu. Na scénáři s Bergerem pracovala Nele Mueller-Stöfen (herečka známá například ze seriálu Kriminálka Berlín), která ve filmu ztvárnila též jednu z hlavních rolí.

VZHŮRU ZA SNY (režie: Kim Hagen Jensen, Tonni Zinck)
Vzhůru za sny
A na závěr dánský animák pro celou rodinu. Vzhůru za sny vypráví o 12leté Míně, která se zamiluje do snů a jejich zákulisí. To v podání autorů filmu vypadá jako hollywoodská studia, kde má každý člověk svůj filmový štáb a režiséra. Jak to ale může dopadnout, když se člověk rozhodne někomu jinému režírovat jeho sen? I o tom pojednává snímek Vzhůru za sny.

Seznam všech červencových premiér najdete ZDE.

Obrázek článku