TOP kina ČR: Je důvod radovat se z návštěvnosti?

TOP kina ČR: Je důvod radovat se z návštěvnosti?
Téměř dokonalá tajemství | BontonFilm
5. FRČÍME (země vzniku: USA)
Frčíme
Tržby 618 tisíc KČ / návštěvnost 4.254 diváků / 41 kin
Pixarovka s dvojicí elfích teenagerů v hlavních rolích na páté příčce žebříčku. Od premiéry na začátku března 2020 má snímek v rámci českých kin na kontě 59 tisíc diváků a 8,7 milionů korun. Celosvětově má film s odhadovaným rozpočtem 175 milionů dolarů tržby pouhých 103 mega. Tentokrát se to studiím Pixar.Disney nepodařilo. Uvidíme, jak se komerčně zadaří v případě hudebně laděné Duše.

4. LASSIE SE VRACÍ (Německo)
Lassie se vrací | BontonFilm
Tržby 862 tisíc KČ / návštěvnost 6.380 diváků / 128 kin
Návrat populárního psího hrdiny do českých kin se vydařil (snímek měl k dispozici druhý největší počet kin v rámci všech filmů). Německá novinka inspirovaná klasikou z roku 1943 se částečně natáčela v České republice, navíc do kin přitáhla rodiny s dětmi i díky tomu, že začátek astronomického léta se dvakrát nevyvedl.

3. V SÍTI (Česká republika)
V síti | Aerofilms
Tržby 869 tisíc KČ / návštěvnost 5.678 diváků / 60 kin
Zdá se, že dokumentárnímu filmu pojednávajícímu o sexuálních predátorech na českém internetu dochází dech. Spadl na třetí místo, navíc v rámci návštěvnosti vůči Lassie se vrací o pár stovek diváků pokulhává, což zachránilo pouhých 7 tisíc korun v rámci tržeb. Dopad snímku je nicméně nevýdaný, o tématu se mluvilo několik měsíců a i ta celková "čísla" jsou nebývale působivá - 366.402 diváků a 55 milionů korun v rámci tržeb. To tu v rámci dokumentární tvorby ještě nebylo.

2. TÉMĚŘ DOKONALÁ TAJEMSTVÍ (Německo)
Téměř dokonalá tajemství: trailer | Constantin Film
Tržby 1 milion 399 tisíc KČ / návštěvnost 8.899 diváků / 44 kin
Hvězda komediální série Fakjů pane učiteli je zpátky spolu s remakem úspěšného italského filmu Naprostí cizinci (2016). V hlavní roli parta přátel a jejich mobilní telefony přístupné pro jeden večer všem ostatním. Komediálně laděné vztahové melodrama se dostalo až na druhou příčku žebříčku víkendových tržeb a návštěvnosti českých kin (statistiky přináší Unie filmových distributorů).

1. BOURÁK (Česká republika)
Petra Nesvačilová
Tržby 1 milion 585 tisíc KČ / návštěvnost 10.603 diváků / 157 kin
Stejně jako minule, nicméně s propadem o 30 procent vzhledem k premiérové návštěvnosti skončil na prvním místě Bourák producenta a režiséra Ondřeje Trojana s bratrem Ivanem v hlavní roli. Ale v porovnání s druhou příčkou to tentokrát není tak jisté jako o víkend dříve. Bourák po po necelých dvou týdnech od premiéry na kontě 30.617 platících a 4 miliony 412 tisíc korun v rámci tržeb.
Návštěvnost tuzemských kin se oproti předchozímu víkendu (v rámci Top 20 cca 34 tisíc diváků) zvedla na odhadem 50 tisíc platících v rámci statistik Top 20. Mohlo za to horší počasí? Už se lidé častěji odváží a potřebují vyrazit za kulturou? Buď jak buď, zatím je to stále slabá návštěvnost, takže si budeme muset počkat na otevření zbylých kin (celorepublikový multiplex Cinema City otevírá tento čtvrtek 25. června, kdy budou premiérovány například 3Bobule) a divácky lákavější tituly, k čemuž dojde v druhé polovině července 2020.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.

Obrázek článku