Hrdinové Návratu do budoucnosti přepisují české dějiny. Spasí náš národ?

Hrdinové Návratu do budoucnosti přepisují české dějiny. Spasí náš národ?
Michal Orsava ve střižně
Doba temna se jako věčný prach usadila na povrchu České republiky a proměnila ji k nepoznání! To je ovšem idealní čas pro návrat do budoucnosti! Podaří se Mártymu a Doktorovi za pomoci legendárního Deloreanu, mobilnímu stroji času, promíchat karty osudu a vyložit naší vlasti pozitivní budoucnost? Je ještě možno vrátit naší zemi lesk a slávu?
Jolanda vidí "velký špatný": z Pražského hradu je Mordor, orloj na Staroměstském náměstí se právě digitalizuje, Vincent popíjí s Rokytkou v nádražce a Miloslav Rozner byl zvolen prezidentem. To je tedy síla!
Návrat do budoucnosti
Michalem Orsava spolu s týmem opět zkombinoval filmovou klasiku (Návrat do budoucnosti) s českými reáliemi, které vylepšil o řadu nenápadných vtípků. Opět to byla práce jako na kostele, kterou ocení milovníci detailů. Tohle Orsavovo nejnovější video má sice pouhé 3 minuty 30 vteřin, vy se na něm ale zcela jistě zaseknete déle. Ale opatrně, ať do něj spolu s "budoucím prezidentem" příliš nezabrousíte. Nebo je všechno jinak?

Rozhovor s Michalem Orsavou

hrdinove-navratu-do-budoucnosti-prepisuji-ceske-dejiny-spasi-nas-narod
Michal Orsava ve střižně
V závěrečných titulcích vidím 10 jmen-lidí, kteří na videu dělali, jak dlouho vám to zabralo?
S Michaelou Loveckou jsem na tomhle projektu, stejně jako na tom předchozím Sám doma s Donaldem Trumpem, dělal asi nejvíce. Řešili jsme spolu právě humorný obsah videa, převážně se ale specializuje na mattepainting a animace = obohacení reálného prostředí o nové grafické prvky (billboardy, zničená Praha atd.).
S Lubošem Ondráčkem jsem řešil kompletní zvukovou stopu, sound designy a ruchy prostředí. Vytvořil jsem střih s hláškami a zvuky z originálního filmu a ten jsme spolu vylepšovali.
Mikuláš Kříž, můj známý grafik, pomáhal převážně s výrobou novin, kterých je ve videu celkem 7.
Jan Štumpa a Luboš Mořický jsou oba kameramani a s nimi jsem přímo na lokacích dotáčel pozadí, která vidíte za hlavními postavami.
Matěj Kumšta mi pomáhal s vizuálními efekty jako kouře, světla atd.
Adam Roul dělal na filmu barvení záběrů a jednotlivých přidaných elementů, aby k sobě vše ladilo. Cíl je, aby divák nebyl rušen a vše vypadalo reálně.
Jirka Kubalec pomáhal s maskováním záběrů.
Radim Svoboda je můj dlouhodobý mentor a na projektu zastává funkci dramaturga.
Video zabralo zhruba 4 měsíce. Hned po Volbě Roberta Langdona jsme začali realizovat Návrat do budoucnosti. Mezitím však přišel nápad na Sám Doma s Donaldem Trumpem a tak jsme Návrat nechali na chvíli stranou a dokončili nové video do Vánoc. Poté jsme hned pokračovali na Návratu, který měl původně vyjít do prezidentských voleb. To se nám bohužel nepodařilo, jelikož video samotné mělo také druhotně trochu sloužit jako call to action pro voliče.

Volba Roberta Langdona

Tom Hanks
Věděl jste, že po Hanksovi/Langdonovi budete takto politicky navazovat?
O žádné navázání nešlo, už se opakuji, ale nesnažím se schválně pojednávat o politickém dění, pouze reaguji na dění aktuální a používám věci, které lidi znají a které se hojně objevují v médiích.
Štve vás stav české politiky?
K současné podobě politické scény mám výhrady, avšak nejsem ani politolog a ani nesleduji politickou scénu tak aktivně, abych o ní mohl veřejně debatovat.

Brno - město plné vzrušení

Tom Hanks, Michal Orsava
Neberete si servítky vůči Praze, ani Brnu. Štvete tím Brňáky?
To si nemyslím, právě naopak. Snažím se Českou republiku zviditelnit i v zahraničí. Parodie a nadsázka je můj druh humoru a nesnažím se Prahu či Brno nějak záměrně zesměšňovat. Neřekl bych, že nějak pobuřuji Brňáky, například po videu Brno - město plné vzrušení jsem neslyšel jakýkoliv negativní ohlas, že bych městu nějak ublížil. Našel jsem v něm pouze zdroj inspirace. V dalších videích se Praha a Brno objevují proto, že nabízí natolik známá místa, že jsou pochopitelná a význačná pro celou republiku. Je skvělé, když postavy z filmu umístíte někde, kde lidi sami byli a znají to tam. Nikdy by ani v nejmenším neočekávali, že na těchto místech něco takového spatří. Zasazení filmových postav ze zahraničních filmů do českých reálií je právě to, co na videích tak funguje.
Prozradíte, co bude vaše další video?
Vždy se snažíme vytvořit něco nového originálního a i když metoda, kterou videa tvoříme, je stejná, liší se ve svém žánru a stylu. Brno - město plné vzrušení je mysteriózní thriller, Knight Rider na D1 je roadmovie, Volba Roberta Langdona je call to action, Sám doma s Donaldem Trumpem je rodinná vánoční komedie a Návrat do budoucnosti je scifi. Tedy další video bude zřejmě z jiného soudku, než předchozí. A určitě přijede opět někdo z dalších krajů.