Na MFF KV byly rozdány nestatutární ceny

Na MFF KV byly rozdány nestatutární ceny
Cenu Mezinárodní filmové poroty získal americký film Drobné si nechte režisérky Rachel Israel. "Tento něžný, jednoduše vyprávěný příběh je vystavěn na složitých pocitech. Scénáristka a režisérka Rachel Israel se nechala inspirovat zkušenostmi výborných představitelů hlavních rolí ze života lidí s poruchou autistického spektra, díky čemuž se jí podařilo vytvořit inkluzivní a svěží dílo, které se skutečně zajímá o zpracovávané téma. Zároveň se jedná o jeden z nejhumornějších scénářů, se kterým jsme se kdy setkali. Tento upřímný příběh o dospívání a hledání lásky, který dokazuje, že není nic špatného na tom, být trochu divný, nás hluboce dojal," řekli porotci.
Cenu Ekumenické poroty dostal německo-izraelský snímek Cukrář, který dle poroty "vlídně zobrazuje postupnou cestu k přijetí a hledání lásky, zprostředkovává divákům pohled na nejdůležitější z lidských hodnot."
Cena poroty FEDEORA (Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří), byla předána rumunskému filmu Mariţa. Zvláštní uznání poroty získal turecký film Modré ticho. Cenu Europa Cinemas Label získalo koprodukční drama Chlapi nepláčou. "Porota ocenila, jak film, aniž by soudil, zobrazuje různé pohledy jednotlivých postav, jimž vdechli život vynikající herci. Film podle poroty rovněž představuje univerzální otázku, jakou hodnotu má odpuštění minulých činů nejen pro ostatní, ale především pro nás samotné, která je relevantní i pro budoucnost Evropy jakožto společenství, a také citlivě pojednává o záporných stránkách mužské osobnosti."