Jak vznikal Star Trek: Do neznáma?

Jak vznikal Star Trek: Do neznáma?
“Chtěli jsme, abyste měli pocit, že jste někde úplně jinde,” říká Tom Sanders. “Jako v cestopise. Ve Star Treku nemáte možnost jít točit na roh ulice jen tak z rozmaru,” dodává režisér Justin Lin. “Rád jsem s Tomem pracoval, protože jsem mohl přijít do jeho dílny a vidět ty úžasné modely.”
Na modré planetě Altamid se odehrává velká část druhého dějství. Je to Krallova základna, a to kvůli přítomnosti vzácného, živoucího, nukleárního materiálu nazývaného “bluebalt”, který může být využit jako zdroj energie nebo k vytvoření organických struktur.
jak-vznikal-star-trek-do-neznama
Kulisy planety Altamid byly postaveny v kamenolomu v Pitt Meadow ve Vancouveru. Po prozkoumání lomu Sanders zkonstruoval miniaturu toho, jak by Krallův komplex mohl vypadat. “Když jsem viděl lom nedaleko Vancouveru, zvolil jsem opačný přístup. Chtěl jsem, aby to mělo tuto nádhernou strukturu, aby to byl klenot uprostřed příšerné destrukce a hromady kamení.”
jak-vznikal-star-trek-do-neznama-1
Lom samotný se ukázal být vlastním mimozemských světem, plným nebezpečí a překvapení. “Jakmile jste přišli z kopce dolů, bylo o 8 stupňů tepleji,” vzpomíná Sanders. “Kromě vedra tam byly velmi ostré skály. Herci i štáb museli být velmi opatrní, aby si nikdo nezlomil nohu nebo něco jiného. Myslím, že to každému pomohlo ponořit se do své role.”
Za futuristicky utopickým Yorktownem se celý tým vydal do Dubaje.“V mnoha ohledech je Yorktown ztělesněním vize budoucnosti Genea Roddenberryho: obrovská společnost všech druhů lidí a mimozemšťanů, žijících mírumilovně vedle sebe,” vysvětluje režisér Lin. “Mluvili jsme i o tom natočit Yorktown v ateliérech, ale nemyslel jsem si, že by tak bylo možné zachytit rozměr tohoto města. Chtěl jsem, aby to bylo hmatatelné, reálné, ne jen dva chlápci před zeleným pozadím.”
“Trochu jsem záviděl, když jsem viděl, co Justin dokázal s Yorktownem,” říká producent Star Treku: Do neznáma a režisér předchozích dvou Star Treků J. J. Abrams. “Máte všechny ty různé civilizace, kultury a druhy pohromadě na jednom místě, reprezentující vše, čím je Federace, a ještě tak skvělým způsobem.”
Natáčení ve Vancouveru a Dubaji herce stmelilo nečekaným způsobem.
Zachary Quinto, Karl Urban, Sofia Boutella
“Minulé dva filmy jsme točili v Los Angeles, takže jsme každou noc jezdili domů,” vysvětluje herec Karl Urban, představitel Doctora McCoye. “Tenhle film byl spíš jako letní tábor, o pauzách jsme spolu vyráželi ven, protože jsme nikoho jiného ve městě neznali. A tak jsme si užili spoustu zábavy – lyžovali jsme, potápěli se, navštívili jsme Velkou mešitu v Abu Dhabi. Dubaj je úžasná a my všichni jsme si byli ještě blíž. Pro mě to byla nejlepší část téhle práce.”
Nováčci se velmi lehce začlenili do Star Trek rodiny.
“Ostatní byli hned první den velmi příjemní,” potvrzuje Idris Elba, který ztvárnil Kralla. “Tahle parta je jako dobře naolejovaný stroj. Mají skvělý smysl pro humor a žádný se nebere příliš vážně.”
“Jsou jako rodina,” všímá si herečka Sofia Boutella. “Je mezi nimi tolik krásné energie a je to znát na plátně. Je úžasné být toho součástí. Jsem velmi vděčná. Hodně jsem se toho naučila, a teď nemyslím jen profesionální stránku věci. To pouto mezi lidmi a vztahy, které jsem si vytvořila na place, je něco, co si chci uchovat a vzít s sebou domů.”
jak-vznikal-star-trek-do-neznama-6
“Až se podíváte na film, uvidíte to spojení mezi postavami, protože herci samotní jsou jako rodina,” říká Justin Lin.
“Jako zázrakem jsme našli tuhle partu herců, kteří jsou tak dobří,” uvádí Abrams. “Je mezi nimi familiární, autentické pouto velmi podobné původnímu Star Treku, vizi Genea Roddenberryho. Všichni utváříme rodiny s lidmi, s kterými nás něco pojí, s kterými pracujeme nebo kterými se obklopujeme. Star Trek je určitým splněným snem. Je to místo, kde je vaše práce důležitá, stejně jako vaše statečnost, loajalita a intelekt. O tom je Star Trek, který je silný, optimistický, vzrušující a šokující, překvapující a někdy i srdcervoucí. Je to budoucnost, která je velmi světlá, a i když si myslím, že 50. výročí je obrovský milník, tak věřím, že bude ještě mnoho dalších.”