Nevěř hmyzu, varuje Cronenbergova minipřehlídka v Biu Oko

Nevěř hmyzu, varuje Cronenbergova minipřehlídka v Biu Oko
Hlavními pilíři přehlídky jsou režisérovy dva nejvýraznější filmy z kontroverzní tvůrčí éry 80. let – halucinační VHS konspirace Videodrome a slavná hororová love story s prvky biomodifikace Moucha,“ popisuje dramaturg Jakub Němeček z Bia Oko.
Moucha
Moucha
Kultovní horor Moucha pojednávající o vědci, kterému se vymkne z rukou teleportační experiment a pomalu se mění v hybrida mezi člověkem a mouchou, zdvihá i třicet let od natočení efektně svůj existenciální ukazováček. „Hmyz nemá politiku. Je velmi brutální. Nezná slitování. Nezná kompromisy. Hmyzu nelze věřit,“ říká již jen napůl lidský fyzik Brundle v Mouše a brousí si kusadla na to, že se stane prvním hmyzím politikem. Cronenbergovu děsivou imaginaci zhmotnil výtvarník Chris Walas, který za zvláštní efekty ve filmu získal Oscara.
Oba filmy, kterými se Cronenberg zapsal jako pionýr žánru body horror a které mu otevřely cestu do Hollywoodu, doplní expresivní mafiánské thrillery bez příkras a sentimentu – Východní příslibyaDějiny násilí. Filmy zpečetily režisérovu spolupráci s americkým hercem Viggem Mortensenem a v rámci přehlídky budou uvedeny z distribuční 35mm kopie.
Mapy ke hvězdám
O kontrast v rámci žánrů se postará zatím poslední Cronenbergův film, psychologické drama Mapy ke hvězdám. Satira o morálce à la Hollywood vznikla podle scénáře spisovatele Bruce Wagnera a v roce 2014 bodovala na festivalu v Cannes, odkud si Julianne Moore, ve filmu ztvárňující vyhořelou hvězdu, odvezla Cenu za nejlepší ženský herecký výkon.
Program přehlídky najdete zde.
never-hmyzu-varuje-cronenbergova-miniprehlidka-v-biu-oko