Recenze: Papírová města - adaptace nové knihy autora Hvězdy nám nepřály

Recenze: Papírová města - adaptace nové knihy autora Hvězdy nám nepřály
Tento film je propagován jako "adaptace nové knihy autora Hvězdy nám nepřály", takže jsem se ho docela bál (i když jsem "Hvězdy nám nepřály" nečetl ani neviděl - ano, mám předsudky). Ale to, co jsem viděl, mě rozhodně zaujalo a rozhodně příjemně překvapilo.
Začněmě tím slabším: Margo vypadá a chová se jako rozmazlená supermodelka, která ráda využívá své půvaby k tomu, aby ostatním prováděla mindfuck. Působilo na mě dosti nepříjemně, když se do ní ten sympatický Quentin zakoukal a dělal pro ni šílené věci. A celý detektivní aspekt příběhu (když Quentin pátrá, kam vlastně Margo zmizela) není příliš zajímavý.

Trailer:

Naštěstí je ve filmu mnoho pozitivního. Quentin a jeho dva kámoši mají mezi sebou skvělou chemii, která snese srovnání i se Superbad. A když pak dojde k jejich společnému road tripu (společně jedou přes půl USA za Margo), je to velice sympatický příběh o dospívání.
Kromě toho jsou ve filmu věci, které v podobných snímcích už jaksi neočekávám, to jest například místy zajímavá kamera nebo zajímavý instrumentální (nepísničkový) soundtrack.
Nebudu spoilerovat. Napíšu jenom, že Quentin nakonec Margo najde, a že film naštěstí NEDOPADNE tak, jak jsem se obával a jak by se dalo očekávat z traileru a popisu děje. Margo se ukáže být vlastně jen jakousi rekvizitou, a je to tak správně. Kdyby ve filmu vůbec nebyla, byl by ještě lepší, protože si zbytečně uzurpuje velkou část děje.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE