Recenze: Je prostě báječná - komedie, která bohužel není vtipná

Recenze: Je prostě báječná - komedie, která bohužel není vtipná
Je prostě báječná
Owen Wilson
Je prostě báječná
Pootsová přestane být kurvou, stane se divadelní herečkou a jde na konkurs do divadelní hry, ve které má hrát roli kurvy - aniž by věděla, že jejím režisérem je Wilson.
Kromě toho ve filmu figurují ještě:
- slavný sexy herec Rhys Ifans
- úchylný důchodce, který chce s Pootsovou nadále souložit, i když už není kurva
- Soukromý detektiv, kterého si najal onen důchodce, aby... nevím vlastně proč
- Psychiatrička Jennifer Anistonová, ke které shodou okolností dochází Pootsová i ten důchodce
- Wilsonova manželka
- Autor oné divadelní hry, který se do Pootsové zamiluje
A ti všichni se nějak vzájemně propletou a je z toho komedia plná zmatku.
Tedy, měla by být. Ale není.
Tento film napsal a režíroval Peter Bogdanovich, kteréžto jméno je vám možná povědomé, protože kdysi natáčel filmy, které byly relevantní. NAPOSLEDY ALE NĚKDY PŘED DVACETI LETY!
Dnes je mu 75 let a je zjevně již senilní. Jeho film je totiž hrozný, často takovým tím bizarním způsobem, že na něj koukáte a netušíte, jestli to režisér opravdu myslel vážně a jestli si opravdu myslel, že je to vtipné.

Trailer:

Začněme tím, že film má vzácně nevydařený casting, kdy Wilson vůbec nepůsobí dojmem divadelního režiséra, Ifans vůbec nepůsobí dojmem sexy hvězdy, Anistonová ani trochu nepůsobí dojmem psychiatričky, a tak dále. I ta Pootsová je na kurvu nějak podezřele moc sofistikovaná.
Ve filmu je spousta věcí, které vypadají, jako že z nich něco bude, ale není z nich nic. Například celý příběh je flashback, který vypráví Pootsová nějakému reportérovi (protože už není kurva, nýbrž hvězda). Co z toho? Nic. Nakonec se dozíme, že (SPOILER) si z toho příběhu odnesla poučení a začala chodit s Quentinem Tarantinem. Ano.
Jennifer Aniston
Je prostě báječná
V průběhu filmu se ukáže, že se úplně všechny postavy shodou okolností navzájem znají, neboť jsou blízcí příbuzní nebo partneři. Náhodou. A všichni se náhodou sejdou v jedné restauraci. A měl by nastat humor, ale on nenastává - přesto, že je ve filmu tolik herců, kteří byli skvělí v jiných komediích. Jsou to dobří herci a snaží se, takže sem tam nějaký jejich vyděšený pohled působí docela vtipně, ale jen do té chvíle, než má ten pohled nějak zapadnout do kontextu děje a dát nějaký příběhový smysl.
Film má sice slušné obsazení a výpravu, ale jinak je dost katastrofální i z řemeslného hlediska. Obzvlášť odfláklá (na hollywoodský film) je kamera a střih, který je místy jako od Larse von Triera (uprostřed scény z polocelku jedné postavy střihneme na polocelek téže postavy z téměř stejného úhlu, ve kterém je postava v jiné poloze).
Obávám se, že se tento film může líbit jen důchodci, který chodí do kina jednou ročně, je senilní a propadl se k nám časem z roku 1985. Vlastně se Bogdanovichovi dost přesně podařilo zkopírovat Menzelovy Donšajny...
Hodnocení: 30%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE