Kaskadér

82%
Kaskadér
V akcí nabitém snímku Kaskadér (v originále The Fall Guy) sledujeme profesionálního kaskadéra Colta Seaverse (Ryan Gosling), který dostává neobvyklou zakázku. Musí najít slavného herce Toma Rydera (Aaron Taylor-Johnson), jenž se náhle ztratil během natáčení vysokorozpočtového akčního filmu. Kdykoliv jindy by od něčeho takového dal Colt ruce pryč, nyní však nemá na výběr - režisérkou filmu je totiž jeho bývalá přítelkyně Jody (Emily Blunt) a případný neúspěch by mohl ohrozit její kariéru. Neochotně tedy zakázku přijímá, aniž by tušil, že právě proti sobě poštval gang nebezpečných zabijáků…



Recenze: Kaskadér

Kinobox.cz
80%

David Leitch vyznává lásku kaskadérům i filmovému natáčení ve správně odlehčeném a absurdním hávu, v němž parádně funguje jak humor a akce, tak romantika mezi Goslingem a Blunt. Žádné žánrové mantinely se tu nepřekonávají, čistější a precizněji natočenou žánrovou blbinu s menším nádechem staré školy ovšem v kinech nenajdete.


Klajnik
Klajnik
8 671 bodů
6
Běžnej divák bude nadšenej, protože Fall Guyovi dobře snoubí akci, romanci i komedii. Podle mě komediální rovina funguje nejlíp - akce je fajn, ale poněkud umělá (spíš Bullet Train než Atomic Blonde) a romance funguje díky chemii mezi protagonisty (Gosling si do této role přinesl něco z Kena). Ovšem k tomuhle žánrovému mixu typických amerických blockbusterů se váže jistý patos, který mě v druhé půlce už trochu bolel, jenže já vůči němu nemám skoro žádnou toleranci a když to vezmu kolem a kolem, tak to není hloupý film. Během první půlky jsem si naopak říkal, že je poměrně chytrý. Tím není myšleno, že by byl nějak tematicky podmětný nebo významný - pouze chytře pracuje s různými filmovými aspekty, prostředky a předsevzanými obsahy děje, díky čemuž to působí dost kompaktně. Současně je taky velmi uvolněný (dokud se teda nedostaví patos) a meta. Postavy se o něčem baví a film to rázem začne demonstrovat. Skoro to působí jako Leitchův flex - jakoby říkal: "jen dívejte, jak hravě to zvládám!" Od prezentaci vlastní uvědomělosti v rámci díla je to jen krůček na meta zábavě (známe od Tarantina nebo třeba Deadpoola). Postavy neustále odkazují na jiné filmy, satirickým způsobem kritizují nějaké trendy filmového průmyslu, storytellingu nebo si dělají srandu z přiblblých akčních blockbusterů (postava Emily Blunt točí nějakou sci-fi akční love story, která působí jako mix Duny a Kovbojů a Vetřelců). Je zkrátka přítomný nadhled a tenhle nadhled způsobuje, že tvůrci jednak uvědoměle pracují s tím, co se jim nabízí a jednak z toho mají srandu. Když si ale odmyslím tohle všechno, což je ovšem právě to, na čem film stojí, tak to reálně nemá moc co vyprávět. Celá záhada ohledně hlavní hvězdy onoho filmu ve filmu je jenom plot device sloužící tomu, aby bylo čím svázat všechny ty vtípky, pomrknutí a akční sekvence. Těžko říct, o čem ten film vlastně vypráví, ale co se zábavnosti týká, tak funguje lépe než většina jemu podobných.
p.a.douch
p.a.douch
8 400 bodů
9
Takže dal bych klidně i plný počet, kdyby první polovinu filmu zbytečně nebrzdila romantická linka. Druhá polovina filmu je naopak super. Akce a vyšetřování Colta Seaverse jsou bombastické. Akční triky si doopravdy zaslouží být vidět. Je znát odkud Leitch přišel. Film jsem si užil a můžu ho vřele doporučit, jen zkrátka musíte přetrpět ty romantické cancy v první půlce (asi chtěli dát prostor také Emily Blunt, když už jí ve filmu měli). Vyzdvihl bych i soundtrack (už počáteční Charisma byla super) a výborný byl taky Jean Claude a ten jeho povel! Doporučuju hned neodcházet a čekat na Lee Majorse a Heather Thomas z původního The Fall Guy.
kknk2
kknk2
2 989 bodů
8
Tak to bylo moje poprvé, kdy začli lidí v kině tleskat. The Fall Guy je dokonalou akční komedií, která si svým humorem získá všechny filmové fanoušky. Kromě hvězdného obsazení má i sympatický (silně návykový) soundtrack, poutavou akci a spoustu nápaditých scén. I přes docela klasický děj je energie tohohle filmu zkrátka strhující. Neskutečně jsem se bavila. 85 %


Dodatečné informace

Původní název:
The Fall Guy (více)
  • USA Kaskadér
  • USA The Fall Guy
  • USA フォールガイ
  • USA A kaszkadőr
  • USA Dublör
  • USA El especialista
  • USA Kaskader
  • USA Kaskadöör
  • USA Kẻ Thế Thân
  • USA O Dublê
  • USA Profesión peligro
  • USA Каскадер
  • USA Каскадёры
  • USA 特技玩家
Premiéra v ČR:
2. 5. 2024
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
125 mil. USD
Tržby:
103,74 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné