Kuciak: Vražda novináře

75%
Kuciak: Vražda novináře
Když v únoru 2018 otřásla Slovenskem zpráva o chladnokrevné vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, málokdo si dokázal představit spletitost pozadí tohoto děsivého zločinu. Veřejný tlak na jeho vyšetření se proměnil v nejmohutnější protesty od pádu komunismu… Dánský koprodukční dokument rozplétá chapadla (nejen) slovenské mafie z cenné zahraniční perspektivy a s potřebným odstupem. Příběh oligarchů, zkorumpovaných soudců, samolibých podnikatelů, prohnilé policie a bezskrupulózních politiků připomíná zápletku rafinovaného thrilleru, ačkoliv smutným faktem zůstává, že takto krutá byla a je skutečnost sama. (MFF Karlovy Vary)



Recenze: Kuciak: Vražda novináře

Kinobox.cz
70%

Jedná se o utilitární produkci, během níž jsou činěná vždy ta nejrozumnější a nejfunkčnější rozhodnutí. Pokud o Kuciakově vraždě nevíte o mnoho víc, než že k ní došlo, a nemáte už čas ani energii se dovzdělat, rozhodně se podívejte.


Pete69
Pete69
30 588 bodů
7
Tento dokument jsem viděl až po atentátu na Roberta Fica a tak dokument nabral úplně jiný rozměr. Nechci se našich sousedů dotknout, ale jsou nepoučitelní, mafiánské manýry tam přežívají v podobě, jako u nás v devadesátých letech a země jim rozhodně nevzkvétá. V posledních letech jsem Slovensko navštívil vícekrát a to samozřejmě v těch lepších turistických lokalitách. I tak vyjma Tater na mě vše působí, jako za Husáka... dokument ukazuje reálné Slovensko, zbytečnou smrt mladých lidí, politickou kulturu, která na západ od Slovenska nemá obdoby, ale i naději a lidi, kteří mají touhu to změnit. Silné téma, dokument zanechá dojem, zpracování však spíše průměrné.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 332 bodů
6
Vražda novináře je přehledné a silné převyprávĕní zabití Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Pomáhá odstup dánského režiséra, který volí nejčastěji věcný a důsledně vysvětlující přístup. Stylisticky snímek nepřekvapí, to ale ani nepotřebuje.
Motinski
Motinski
7 276 bodů
7
Smutná téma, kvalitné prevedenie a pár veľmi silných pasáži (hlavne rekonštrukcia vraždy priamo na mieste činu). Informačne veľmi fajn zvládnuté, hlavne s množstvom záberov čo verejnosti neboli známe. Filmársky to nemá až takú pridanú hodnotu, občas mi vadil typ strihu a záberovanie (hlavne zo začiatku) ale nebolo to niečo čo ma výrazne rušilo. Je cítiť odstup, čoho som sa najprv bál pretože výsledok mohol kľudne skončiť ako politická reklama. Zahraničný režisér bola teda dobrá voľba. Matt Sarnecki natočil dokument ktorý vo mne vyvolal veľa pocitov, no technicky nebol stopercentný. Pri sumáre takejto hnusnej udalosti ale nejde o to hlavné. Z tohoto si v prvom rade treba zobrať ponaučenie a dúfať že sa nič podobné u nás už nezopakuje.

Dodatečné informace

Původní název:
The Killing of a Journalist (více)
  • Dánsko Kuciak: Vražda novináře
  • Dánsko The Killing of a Journalist
  • Dánsko Enquête sur un double assassinat - Jan Kuciak
  • Dánsko Kuciak: Vražda novinára
Premiéra v ČR:
23. 3. 2023
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Dánsko, Česká republika, USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch