Daredevil

91%

Zajímavosti 68

  • Ve druhé sérii Matt Murdock tvrdí, že nikdy nebyl severně od 116. ulice. Právnická fakulta Columbia, kterou navštěvoval, leží severně od 116. ulice.
  • Na hraném televizním seriálu Daredevil se pracuje již několik desetiletí. V roce 1975 Stan Lee poskytl Angie Bowieové práva na Daredevila i Black Widow na jeden rok ve snaze vytvořit seriál. Bowieová se nechala nafotit na propagační fotografie jako Black Widow a Ben Carruthers jako Daredevil, ale seriál nebyl nikdy vybrán kvůli obavám o rozpočet. V roce 1983 napsal Stirling Silliphant pilotní film k seriálu Daredevil pro stanici ABC, ale i ten byl nakonec zamítnut. Daredevil nakonec debutoval v hraném televizním seriálu Proces s neuvěřitelným Hulkem (1989), kde ho hrál Rex Smith.
  • V roce 1982 měl Daredevil dostat vlastní animovaný seriál. Mark Evanier, který spolupracoval s německým ovčákem jménem Lightning the Super Dog, vytvořil seriálovou bibli a pilotní scénář s koncepty Johna Romity staršího. Seriál byl vybrán stanicí ABC a ohlášen jako připravovaný, když jeden z manažerů ABC použil obálku komiksu Daredevil od Franka Millera, na které byla postava vyobrazena se střelnou zbraní, aby projekt zničil.
  • Téměř v každé scéně, v níž má postava brýle, je v čočkách jasně vidět odraz světelného odrazového panelu. V mnoha scénách je vidět i skutečná čočka kamery.
  • Od 1. března 2022 nebude Daredevil, stejně jako ostatní seriály Marvelu, na Netflixu dostupný, protože Netflix ztratí licenční práva a práva na seriál si ponechá společnost Disney. Od 16. března 2022 je nyní bude možné sledovat na Disney+. Na Disney+ byla přidána rodičovská kontrola, aby bylo možné přidat dospělejší obsah seriálu.
  • Černý kostým a maska jsou poctou Daredevilovi Rexe Smithe z televizního filmu Proces s neuvěřitelným Hulkem (1989) a také kostýmu "Muže beze strachu" ze stejnojmenné komiksové série.
  • První televizní seriál z produkce Marvel Television, který je považován za kánon Marvel Cinematic Universe. Charlie Cox i Vincent D'Onofrio si zopakovali své role v superhrdinské sérii.
  • Během prvního rande Wilsona Fiska s Vanessou se zmíní o setkání s bohatým mužem, který byl oblečen do bílého obleku s šerpou. Fisk se tomuto oblečení vysmívá. V komiksech je Fisk často zobrazován v bílém obleku s askotem (obvykle fialovým). Později byl viděn, jak se ohání askotem v minisérii MCU "Hawkeye" (2021).
  • Netflix v listopadu 2018 oznámil, že seriál byl po třech sezónách zrušen. Stalo se tak krátce po zrušení seriálů Iron Fist a Luke Cage.
  • Matt Murdock a Foggy Nelson byli na vysoké škole spolubydlícími, věkově blízkými, ne-li stejně starými, nicméně Elden Henson (Foggy) je ve skutečnosti o pět let starší než Charlie Cox (Matt). Elden je také o sedm let starší než Deborah Ann Woll (Karen Page).
  • Stejně jako Matt Murdock byl i Charlie Cox vychován jako katolík.
  • Charlie Cox je prvním neamerickým hercem, který ztvárnil Matta Murdocka/Daredevila v hrané adaptaci této postavy. Scott Glenn je naopak prvním americkým hercem, který hraje Sticka. Jeho předchůdce Terence Stamp je Angličan.
  • Poprvé od filmu "Proces s neuvěřitelným Hulkem" (1989) hraje postavu Wilsona Fiska/Kingpina běloch (Vincent D'Onofrio). Roscoe Lee Browne ho namluvil v seriálu Spiderman (1994) a Michael Clarke Duncan ho hrál ve filmu Daredevil (2003).
  • V brazilsko-portugalské dabované verzi byla původní jména postav a míst ponechána v angličtině (což je u superhrdinské nebo komiksové produkce neobvyklé), což vyvolalo stížnosti mnoha diváků. Netflix a dabingové studio to pak napravili a změnili "Daredevil" na "Demolidor" a "Punisher" na "Justiceiro".
  • Vanessa Marianna je adaptací Kingpinovy manželky v komiksech, Vanessy Fisk.
  • V redakci New York Bulletinu je řada zarámovaných novin z Bullitenovy minulosti. Některé z nich jsou skutečné články, například o bombovém útoku na Světové obchodní centrum a články o 11. září. Na stěně je však i jedna fiktivní obálka, která zmiňuje "Stark Tower" v narážce na sídlo Tonyho Starka/Iron Mana.
  • Stejně jako v komiksu, i v seriálu postavy téměř vždy označují prostředí jako "Hell's Kitchen". Tento název souvisí s postavou titulní postavy, která je někdy označována jako "The Devil of Hell's Kitchen". Hell's Kitchen, známá také jako Clinton, je čtvrť na západní straně Midtownu ve čtvrti Manhattan v New Yorku. Za Hell's Kitchen je tradičně považována čtvrť ohraničená 34. ulicí na jihu, 59. ulicí na severu, Osmou avenue na východě a řekou Hudson na západě. Oblast poskytuje podporu dopravní, zdravotnické a skladové infrastruktuře obchodní čtvrti Midtown.
  • Ayelet Zurer, která hraje Kingpinovu přítelkyni Vanessu, se objevila i v jiných komiksových filmech než v sérii Daredevil (Marvel). Objevila se také ve filmu Muž z oceli (2013) (DC), kde hrála Supermanovu kryptonskou matku Laru-El po boku Russella Crowea, který hrál Jor-Ela.
  • Již v roce 1983 měla společnost ABC v plánu natočit hraný televizní seriál Daredevil. Oscarový scénárista Stirling Silliphant dokončil návrh pilotní epizody, která však nikdy nebyla odvysílána.
  • 21. dubna 2015 byla obnovena druhá série. Bylo také oznámeno, že Steven S. DeKnight se nevrátí jako hlavní showrunner.
  • Úvodní titulkovou sekvenci vytvořila společnost Elastic. Tato společnost již dříve vytvořila titulkovou sekvenci pro seriál "Temný případ" (2014), která pro tvůrce vynikala "nápaditostí a naplněním toho, o čem seriál byl". Steven S. DeKnight vysvětlil, že tvůrčímu týmu předložilo několik společností návrhy zahrnující "variace stejného nápadu, kdy se přiblížíte na oko a vidíte sonarovou mapu města". Jeden z návrhů společnosti Elastic však obsahoval "tekutinu podobnou krvi, která na všechno kapala... jako by barva pokrývala něco neviditelného a odhalovala to", což chtěli DeKnight i Jeph Loeb okamžitě použít. Kreativní ředitel společnosti Elastic Patrick Clair "přišel s nápadem vytvořit červený svět, který by byl odhalen tekutinou". Simulovat CG kapalinu, která měla být dvojsmyslným odkazem na jed a krev, jež se chovala jako "něco mezi tekutou čokoládou a dehtem", bylo obtížné, přičemž Clair říká: "Je těžké přimět algoritmus, aby se choval "zákeřně". Vedoucí CG Andrew Romatz upřesnil, že "vyvinout správnou konzistenci a chování tekutin byl rozhodně složitý proces. Dosáhnout správného měřítka bylo něco, s čím jsme si museli dost pohrát při simulaci a také při nasvícení a texturování. Patrick chtěl, aby sochy, které jsme tvořili, působily jako miniatury, takže jsme hodně experimentovali s měřítkem scény a s nastavením kamery, simulovali jsme hloubku ostrosti, abychom tohoto vzhledu dosáhli." Vedoucí oddělení tekutin Miguel A. Salek uvedl: "Každý záběr vyžadoval vlastní mapy proudění, které bylo třeba na sochy namalovat, spolu s malými přitažlivými poli a tisíci drobnými úpravami, aby bylo dosaženo tvarů a chování, které Patrick hledal. Nakonec jsem simuloval stovky testů a tisíce snímků tekutin, abych dosáhl správné rovnováhy pro každý záběr." Kvůli časovým omezením byly z finální sekvence vystřiženy odkazy na Murdockovu boxerskou historii, jako je boxovací pytel a boxerský ring. Závěrečná sekvence byla animována na dočasnou skladbu - "starý kus trip hopu z 90. let" - předtím, než byla dokončena hudba Johna Paesana pro tuto sekvenci.
  • Místem natáčení Josie's Bar je brooklynský dive bar The Turkey's Nest Tavern na North 12th Street a Bedford Avenue ve Williamsburgu.
  • Punisher se v komiksu Daredevil poprvé objevil v čísle 181, které vyšlo v roce 1982 za Franka Millera. V čísle 183 se dostal do konfliktu s Daredevilem ohledně podezřelého ve dvoudílném příběhu. I to bylo Millerovým záměrem, aby obě postavy mstitelů porovnal a postavil do kontrastu rozdíly mezi Daredevilovými liberálními metodami, jimiž se zasazuje o spravedlnost, a Punisherovými konzervativnějšími a brutálnějšími metodami při jednání se zločinci, přestože mají několik věcí společných.
  • Do hlavní role se hlásila hlavní hvězda seriálu Dexter (2006) Michael C. Hall. Řekl, že by o tom uvažoval, ale byly to jen fámy.
  • Na artworku pro druhou sezónu (a na nástěnné malbě kostela, která se v traileru objevuje v záběru kamery) stojí Daredevil uprostřed několika lidí. Po jeho pravici jsou lidé z jeho života jako Matta Murdocka a ti, za jejichž ochranu bojuje, včetně hasičů, policie, jeho otce, Foggyho, Karen atd. Po jeho levici jsou lidé, s nimiž se setkává jako Daredevil, včetně Kingpina, Owlsleyho, Wesleyho, nindži z pobočnice, zločinců atd. (Pod ním je Stick, ale spíše na straně Matta Murdocka, a přítomny jsou i další postavy z komiksů, které budou pravděpodobně odhaleny v této sezóně). Celý obrázek je zastíněn Punisherovým symbolem lebky, což naznačuje jeho důležitost v této sezóně, a také důležitost Foggyho, která je reprezentována množstvím mlhy za postavami na obou stranách obrázku. Matt/Daredevil je uprostřed, což symbolizuje rovnováhu, kterou přináší do Hell's Kitchen, a také zobrazuje jeho klíčovou roli v podobě vah spravedlnosti, které ovlivňuje jako právník a mstitel. Město je zobrazeno nahoře a je nejjasnější částí obrazu, protože není zastřeno žádnou z osob: je středem pozornosti Matta i Daredevila. V "srdci" města je symbol DD s plameny z komiksu a první sezóny.
  • Taxislužba Veles nese své jméno podle slovanského božstva podsvětí.
  • Zpravodajská síť WHIH, která se občas objevuje v televizi, je stejná zpravodajská síť, která byla ukázána ve filmu Ant-Man (2015), kde o propuštění Scotta Langa informovala postava Christine Everhart (Leslie Bibb), která byla stejnou zpravodajkou ve filmech Iron Man (2008) a Iron Man 2 (2010), kde informovala o Tony Starkovi.
  • Jedním ze způsobů, jak se tento seriál odlišuje, jsou dlouhé, nepřetržité (nebo zdánlivě nepřetržité) záběry, zejména v bojových scénách. Ukázkovým příkladem je epizoda Cut Man (2015) s bojovou scénou, která trvá téměř pět minut, přičemž kamera se v ději proplétá sem a tam a nejsou vidět žádné střihy.
  • 29. dubna 2016 společnosti Netflix a Marvel oficiálně potvrdily seriál The Punisher (2017). Potvrzeno bylo, že si roli Franka Castla/Punishera zopakuje Jon Bernthal.
  • Tento seriál je neobvyklý v tom, že má obvykle originální skladbu pro závěrečné titulky každé epizody. Většina televizních seriálů má standardní skladbu, která se používá pro většinu epizod, ne-li pro všechny.
  • Jason Statham jednal o tom, že se objeví jako Bullseye ve druhém díle, ale nakonec roli odmítl.
  • Murdockovo katolictví hraje v seriálu velkou roli, přičemž Steven S. DeKnight, vedoucí seriálu v první sezóně, ho označil za "jednu z nejvíce, ne-li nejvíce věřících postav ve vesmíru Marvelu".
  • Původní vedoucí a vývojář Drew Goddard a showrunner Steven S. DeKnight byli scénáristy pro Mutant Enemy, produkční společnost Josse Whedona. Goddard i DeKnight psali pro Whedonovy seriály Buffy, přemožitelka upírů (1997) a její spin-off Angel (1999). Všichni tři od roku 2015 vyvíjeli vlastnosti pro Marvel; Whedon, Goddard a DeKnight se podíleli na filmech Avengers: Age of Ultron (2015), již zrušeném The Sinister Six a Daredevil (2015). Daredevil a Avengers jsou majetkem Marvel Studios a existují v Marvel Cinematic Universe, zatímco The Sinister Six je spin-offem zrušené série The Amazing Spider-Man od Sony. Díky dohodě uzavřené mezi oběma studii 2. února 2015 může být Spider-Man nyní začleněn do filmového vesmíru Marvelu, jak je vidět ve filmu Captain America: Občanská válka (2016). Whedon, Goddard a DeKnight se nyní opět podílejí na stejném duševním vlastnictví.
  • Drew Goddard byl původně najat jako show runner pro první sezónu, ale musel od toho upustit. Goddard se věnoval režii celovečerní verze filmu The Sinister Six, což by kolidovalo s tímto seriálem. Na jeho místo nastoupil Steven S. DeKnight.
  • Nápis na okně Foggyho a Mattovy kanceláře - Van Lunt - odkazuje na Cornelia Van Lunta alias Býka, bývalého newyorského realitního magnáta, který založil zločineckou organizaci Zodiac.
  • Ve všech různých komiksech o Daredevilovi měl Matt Murdock na rozdíl od seriálu vždy nápadně zrzavé vlasy.
  • Když je Jamesi Wesleymu (Toby Leonard Moore) řečeno, jak nebezpečný je "muž v černém" (Daredevil) a kolik škody napáchá, Wesley řekne: "Je to muž v černé masce; není to jako by měl železný oblek nebo kouzelné kladivo," čímž odkazuje na Iron Mana a Thora a dále navazuje na filmový vesmír Marvelu.
  • Postava Claire Templeové (Rosario Dawsonová) měla být původně komiksovou postavou Lindy Carterové alias "Noční sestry". Studia Marvel však měla s touto postavou potenciální plány. Postava, jak je zde prezentována, je spojením komiksových postav Claire Templeové (nejčastěji spolupracovnice a rané milostné záliby Luka Cage) a Lindy Carterové (častěji spojované s Daredevilem).
  • Plakát druhé série vzdává hold Poslednímu soudu, Michaelangelovu obrazu zobrazujícímu křesťanskou apokalypsu. Na levé straně Michaelangelova obrazu jsou lidé vystupující do nebe (na plakátu jsou zobrazeni Foggy, Karen a další), zatímco lidé vpravo (Fisk, Vanessa, Wesley a další) jsou uvrženi do pekla. Obě skupiny odděluje Kristus (na tomto plakátu sám Matt).
  • V první sérii není Fisk nikdy označován jako "Kingpin".
  • Charlie Cox v rozhovorech uvedl, že se před přijetím této role o komiksy nikdy příliš nezajímal, ale díky ní se o ně začal zajímat. Nyní je dostatečným fanouškem na to, aby byl zklamaný, že Daredevil nehraje svou roli z komiksu v Kapitánu Amerikovi: Občanská válka (2016). I když v Občanské válce to byl Danny Rand alias Iron Fist, který se maskoval jako Daredevil.
  • Červenožlutý plášť, který používá Battlin' Jack Murdock, připomíná původní žlutý kostým Daredevila z jeho prvního vystoupení. V roce 2001 vyšla v omezeném nákladu komiksová série Daredevil: Yellow (moderní převyprávění několika Daredevilových raných dobrodružství) by stanovil, že Matt si svůj žlutý kostým vytvoří z těchto rouch.
  • Ve druhé sezóně je název každé epizody buď slovně zmíněn, nebo je na něj odkazováno v předchozí epizodě.
  • Jon Bernthal natočil společně s Tomem Hollandem konkurzní nahrávky při natáčení filmu Strážci relikvie (2017), přičemž oba herci získali role Franka Castla/Punishera a Spider-Mana (Captain America: Občanská válka (2016)).
  • Deborah Ann Woll (Karen Page) předtím nečetla žádný komiks o Daredevilovi a obrátila se na svého snoubence E.J. Scotta, který je velkým fanouškem komiksů.
  • Podle šéfa televizní společnosti Marvel Jepha Loeba byl seriál ovlivněn kriminálními filmy ze 70. let, jako jsou Francouzská spojka (1971), Psí odpoledne (1975) a Taxikář (1976): "Přistupujeme k tomu jako ke kriminálnímu dramatu a až poté jako k superhrdinskému seriálu."
  • Charlie Cox o Daredevilovi před obsazením nikdy neslyšel. O tom, že je postava slepá, se dozvěděl až den před konkurzem.
  • Charlie Cox provádí mnoho svých základních kaskadérských kousků sám, ale ty nebezpečnější má na starosti jeho kaskadérský dvojník Chris Brewster.
  • Dva obrazy na výstavě, které jsou ukázány Fiskovi a Murdockovi, jsou přímými předobrazy svých komiksových předloh. Fiskovi je ukázán velký, široký, bílý obraz a Murdockovi vysoký červený obraz; v komiksech nosí Fisk především bílý oblek a Murdock jako Daredevil především červený oblek.
  • V původním komiksovém příběhu byl jedním ze zvyků Matta Murdocka, který podpořil jeho přezdívku "Daredevil", ten, že při obchůzce skákal z budov, aniž by si předem naplánoval, jak dopadne na nohy. Doslova improvizoval ve vzduchu a dělal to při skákání ze střechy na střechu.
  • Tento seriál spolu s dalšími netflixovskými seriály Jessica Jones (2015), Luke Cage (2016) a Iron Fist (2017) existují ve stejné kontinuitě mezi sebou i v rámci Marvel Cinematic Universe. Ve všech čtyřech marvelovských netflixovských seriálech vystupují hrdinové z ulice a všechny byly Netflixu předloženy ve stejnou dobu se záměrem tyto hrdiny z ulice spojit v seriálu The Defenders (2017). Po této crossoverové minisérii dostal od Netflixu zelenou pátý seriál The Punisher (2017) se stejnojmennou postavou, která se objevila ve 2. sérii tohoto seriálu.
  • Teenage Mutant Ninja Turtles (Mirage Studios) byl původně zamýšlen jako parodie na komiksy z počátku 80. let, včetně Cerebuse, Ronina a Daredevila (Marvel). V originu TMNT se po dopravní nehodě, při níž mladý Matt Murdock zachrání starého muže a polije ho radioaktivní břečka, stejná břečka spadne do kanalizace a zmutuje želvy. Želví mentor "Tříska" je předobrazem Daredevilova mentora "Stick". V komiksech Daredevil bojuje proti tajemné skupině ninjů známé jako "Ruka", zatímco nepřátelé TMNT jsou známí jako "The Foot".
  • Podle Scotta Glenna je Stickovi přes devadesát, ale stále má sílu dvacetiletého muže.
  • Kancelář naproti Nelsonově a Murdockově kanceláři má na dveřích logo zeměkoule s názvem "Atlas Investments". Logo je velmi podobné logu Atlas Comics; což je společnost, která se vyvinula v Marvel Comics.
  • Přezdívka Claire Templeové pro Matta, "Mike", odkazuje na ranou řadu příběhů o Daredevilovi, kde Matt předstíral, že je jeho vlastní dvojče Mike Murdock, který nebyl slepý, aby ochránil svou tajnou identitu. Mattovo prostřední jméno je navíc Michael.
  • Skutečný přítel Deborah Ann Woll, E.J. Scott, trpí nemocí zvanou choroideremie, která způsobuje jeho slepotu. Na premiéře seriálu se převlékl za Matta Murdocka.
  • Marvel Cinematic Universe vlastně vděčí za svou existenci filmu Daredevil (2003). Když v tomto filmu hrál Foggyho Nelsona, Jon Favreau mluvil s Marvelem o režii filmu Iron Man (2008), který se stal průlomovým dílem Marvel Cinematic Universe.
  • Černý kostým, který byl ukázán při odhalení, si bere velkou inspiraci z komiksového příběhu Daredevil Franka Millera "Muž beze strachu", který byl alternativním převyprávěním Daredevilova původu v limitované sérii.
  • V kanceláři Bena Uricha jsou na zdi dva novinové výstřižky, na jednom je napsáno Harlem Terror a na druhém Bitva o New York, což je odkaz na události ve filmech Neuvěřitelný Hulk (2008) a Avengers (2012). Na dalším je napsáno "Cybertek se usadil", což odkazuje na Cybertek a kontroverze kolem něj z první série seriálu Agents of S.H.I.E.L.D. (2013). Kromě toho se v novinách objevuje zpráva, která zmiňuje poškození Starkovy věže během bitvy o New York ve filmu Marvel's The Avengers (2012).
  • Charlie Cox prohlásil, že tento seriál je mnohem temnější než cokoli jiného z dosavadního filmového světa Marvelu.
  • V komiksech pracuje Ben Urich pro noviny The Daily Bugle, ale v seriálu jsou to fiktivní noviny New York Bulletin. Marvel Entertainment/Disney v době natáčení ještě neměl práva na Spider-Mana ani na The Daily Bugle.
  • Tento seriál, Jessica Jones (2015), Luke Cage (2016) a Iron Fist (2017) byly Netflixu nabídnuty společně s plánem vytvořit crossoverovou minisérii The Defenders (2017).
  • Během několika týdnů se první série stala druhým nejpirátovanějším seriálem na světě hned po seriálu Hra o trůny (2011).
  • Seriál byl sledován tolikrát, že Netflix skutečně zveřejnil hodnocení tohoto seriálu. Netflix nikdy nezveřejňuje hodnocení.
  • Díky Netflixu se tento pořad stal první službou s popisným videem. Když fanoušci požadovali přidání služby popisného videa, Netflix ji kompletně připravil za pouhé čtyři dny.
  • Je zmíněno, že Matt vyrůstal v sirotčinci svaté Anežky. Skye ze seriálu "Agents of S.H.I.E.L.D." (2013) také uvedla, že vyrůstala v sirotčinci svaté Anežky.
  • Charlie Cox byl 18. června 2015 oceněn na 19. výročním udílení cen Helen Kellerové Americkou nadací pro nevidomé za roli slepého superhrdiny Daredevila.
  • Charlie Cox se chtěl na seriálu podílet poté, co si přečetl první dva scénáře k seriálu a svému agentovi řekl: "Jsou to dva nejlepší televizní scénáře, jaké jsem kdy četl."