Běloch musel v Simpsonových přestat dabovat doktora Dlahu. Rozhodnutí stále nechápe

Běloch musel v Simpsonových přestat dabovat doktora Dlahu. Rozhodnutí stále nechápe
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
„Podle lidí se seriál v posledních letech stal woke a jednu z mých postav to poznamenalo,“ vyprávěl pro The Times of London Shearer, jenž stále propůjčuje hlas Nedu Flandersovi, řediteli Skinnerovi, panu Burnsovi či Smithersovi. „Daboval jsem černošského lékaře, doktora Dlahu, jehož jsem založil na Billu Cosbym. Tehdy byl známý jako ‚nejbělejší televizní černoch‘. Po několika letech jsem obdržel email se zprávou, že najali černošského herce, jenž potom okopíroval můj hlas. Výsledkem je černoch imitující bělocha imitujícího nejbělejšího černocha v televizi,“ pronesl osmdesátiletý dabér ironicky.
Harry Shearer
Harry Shearer

Herec, Scenárista

6.6
Shearerovi jde o to, že pomyslnou bělošskou náturu doktora Dlahy rozvíjel jako letitý vtípek, jako pevnou součást nevypočitatelného charakteru s poněkud svéráznými praktikami. Takový přístup ostatně seriál v raných fázích vystihoval a herci dostávali práci, aniž by dopředu věděli, jaké role se zhostí. „Herce jsme nenajímali, aby ztvárňovali konkrétní role,“ potvrdil Matt Groening roku 2021 pro USA Today. „Přišlo mi skvělé vidět všechny ty bezvadné dabéry, jak napodobují všemožné hlasy,“ dodal.
Část publika však v minulé dekádě usoudila, že tím vznikají závadné rasové stereotypy. Problém nastal především u postavy indického prodavače Apua, jehož namlouval běloch Hank Azaria. O tomto kontroverzním spojení dokonce roku 2017 vznikl dokument The Problem With Apu od komika Hariho Kondabolu. Ten v něm vypichoval mylné představy o amerických obyvatelích indického původu, jež Apu zastupoval jakožto dlouhodobě jediná podobná postava v mainstreamové televizi. Azaria s dabováním prodavače sám seknul v lednu 2020 a uznal, že pomáhal vytvářet nehumánní stereotyp. Stejně tak se rozloučil s Homerovým afroamerickým parťákem Carlem Carlsonem, jehož nově dabuje Alex Désert.
Simpsonovi
Simpsonovi
Simpsonovi
Simpsonovi
Simpsonovi
Shearera nahradil v únoru 2022 protřelý černošský herec a dabér Kevin Michael Richardson, jenž však nabídku nejprve odmítl. „Měl jsem štěstí, že mi tu roli nabídli. Přiznávám ale, že před rokem jsem to nejprve odmítl. Souhlasil jsem až podruhé. Neměl jsem tušení, jaký dopad to bude mít na fanoušky a sledující. Prostě jsem se tím chtěl bavit,“ svěřil se pro BBC Richardson, jenž má zkušenosti také ze sitcomů Americký táta a Cleveland Show. „Cílem bylo zůstat aspoň částečně věrný výkonu pana Shearera,“ uznal posléze, aniž by tušil, že už sám obrušuje výše citovaný paradox.
Simpsonovi na to dřív zkrátka šli jinak, což Shearer pro Times of London dál rozváděl. „Dabéři obvykle dostanou scénář, kdy je animace kompletní. Tu práci jsem vzal, protože tady to bylo opačně. Hraji víc jak dvacet postav, ale podlý majitel jaderné elektrárny pan Burns je můj oblíbenec. Jeho hlas jsem stylizoval podle Ronalda Reagana,“ popsal zasloužilý dabér satirické tendence, jež v posledních letech ustupují trochu jiným dobovým požadavkům.
Simpsonovi
Simpsonovi
  • O2 TV
  • Disney+
88%
Groening se ve zmíněném rozhovoru bránil, že blokování bílých herců od dabingu postav jiného původu nebyl jeho nápad. „Nemám s tím ale problém. Kdo by něco namítal proti větší diverzitě? Je to skvělé,“ pronesl hlavní autor legendárního seriálu, který se jistě dočká i dalších změn. Producent Al Jean se ostatně nechal slyšet, že cílem je překonání tisíce epizod – momentálně běží 35. řada a dílů se nastřádalo 765.
zdroje: Variety, The Times of London, BBC, USA Today