Režisér Smrtonosné pasti 2 se hádal s Brucem Willisem o dvou zásadních věcech. A měl pravdu

Režisér Smrtonosné pasti 2 se hádal s Brucem Willisem o dvou zásadních věcech. A měl pravdu
Smrtonosná past 2 | 20th Century Fox
V podcastu ReelBlend se o natáčení druhé Smrtonosné pasti rozpovídal její režisér Renny Harlin, který momentálně uvádí do kin svou hororovou novinku Cizinci: Kapitola 1. Hovořil o tom, že právě první Smrtonosná past udělala z Bruce Willise filmovou hvězdu první kategorie – do té doby mu totiž největší roli kariéry nabídl seriál Měsíční svit. A to se podepsalo i na jeho názorech ohledně směřování pokračování.
Smrtonosná past 2
Smrtonosná past 2
  • Rakuten
  • Google Play
  • iTunes
  • +1
80%
„Byl neochvějně přesvědčen, že by druhá Smrtonosná past měl být seriózní film. Jakože opravdu dramatické, vážné akční drama. Strávil jsem nespočet dní přemlouváním, abychom spíše zopakovali to, co funguje. Publikum si zamilovalo jeho obyčejného policajta, který miluje svou ženu. Je to prostě chlápek jako každý jiný a má sarkastický smysl pro humor. Takového ho publikum chce a vy nemůžete najednou říct, že teď už žádné vtípky nedělá, protože je vážný. O tom jsme se hodně hádali,“ vzpomínal Harlin.
Je pochopitelné, že se Willis bál zaškatulkování jako hláškujícího akčního hrdiny, což se projevilo i výběrem rozmanitějších rolí ve (výrazně méně úspěšných) filmech jako Ohňostroj marnosti či Vražedné myšlenky. Přestože se Willis v odlehčených akčňácích dobře etabloval a právě za role ve snímcích jako Poslední skaut, Hudson Hawk či Poslední zůstává ho máme nejraději, především v druhé polovině 90. let se mu podařilo získávat i odlišné role v kvalitních dílech jako Pulp Fiction: Historky z podsvětí, Šestý smysl, 12 opic či Pátý element.
Smrtonosná past 2
Smrtonosná past 2
Smrtonosná past 2
Smrtonosná past 2
Smrtonosná past 2
Druhý sporný bod mezi Harlinem a Willisem je však ještě podstatnější. Počínaje třetím dílem série Smrtonosné pasti totiž můžeme sledovat výrazné umenšení vlivu rodiny, jež je v prvních dvou snímcích hlavní motivací Johna McClanea. „Willis si nemyslel, že rodinný aspekt je až tak podstatný. Já i všichni kolem jsme mu říkali, že právě díky tomu může film fungovat, protože McClane nezachraňuje svět před jadernou katastrofou. Zachraňuje prostě svou ženu. Postupně zachraňuje i další lidi a je z něj hrdina, ale díky čemu je tak zatvrzelý a neoblomný? Právě díky manželce. A proto když se na konci obejmou, úplně to stačí. Výkřik ‚Hurá, vyhnuli jsme se jaderné katastrofě!‘ nepotřebujeme.“
Ačkoli tedy kariéra Rennyho Harlina dosáhla s dvojkou Smrtonosné pasti svého vrcholu, jemuž se později jen částečně přiblížil s Cliffhangerem (a poslední dvě dekády už vůbec s ničím), soudě dle těchto výroků jde o rozumného filmaře, který dokázal trefně vyhmátnout jádro úspěchu první Smrtonosné pasti a přenést ho i do pokračování.
Renny Harlin
Renny Harlin

Režisér, Herec

6.2
Všech pět dílů Smrtonosných pastí si můžete přehrát na platformě Disney+. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších akčních filmů, kde se jednička nachází proklatě vysoko.
Zdroje: ReelBlend, CinemaBlend