Chyby v Jurském parku, které vám unikly: Ruka na dinosaurovi i mizející kozí noha

Chyby v Jurském parku, které vám unikly: Ruka na dinosaurovi i mizející kozí noha
Jurský park (1993) | Universal Pictures
Jurský park byl natočen již v roce 1993, tedy v dobách, kdy CGI rozhodně nebylo na takové úrovni jako dnes. Stevenu Spielbergovi a ostatním se však povedlo něco nevídaného a vytvořili divákům momenty, na které se nedá zapomenout. Při takto náročném natáčení se ale samozřejmě může objevit spoustu chyb, a tak se jdeme podívat na ty, které jsou podle nás nejzásadnější.
Jurský park
Jurský park
  • Amazon Prime Video
  • Google Play
  • Netflix
  • +4
87%

Druhy dinosaurů

Snímek Jurský park obsahuje opravdu mnoho chyb. Většinou se však jedná o problémy s kulisami, nebo s digitálními efekty. To se dá často prominout, ale špatně napsané názvy dinosaurů ve filmu, který se v podstatě točí jenom kolem nich, je opravdu nepěkná hrubka.
Ve scéně, kdy se Dennis Nedry vydává pro dinosauří embrya, je zcela zřetelně vidět, že některé názvy dinosaurů tak úplně nesedí. Poté, co vytáhne inkubátory, si můžeme všimnout hned dvou chyb. Tyrannosaurus se totiž píše se dvěma písmeny N namísto s jedním. O pár vteřin později následuje další překlep, a to u stegosaura, které se opravdu nepíše stegasaurus. Jedná se tedy buď o dvě opravdu velké chyby, nebo měli vědci embrya nám neznámých dinosaurů.
Chyby z Jurského parku, které vám unikly

Kameraman

Hned v úvodní scéně můžeme vidět, jak pracovníci parku převáží nebezpečného raptora. V této scéně jsou převážně kaskadéři, jelikož, jak už vám je asi jasné, situace neskončí příliš dobře. Po otevření bezpečnostních dveří se jeden z pracovníků dostane do nepříjemné situace, kdy sletí z vysoké klece dolů. V ten moment však můžeme na chvíli vidět zasahujícího kameramana, který natáhne svou ruku, aby zbrzdil pád kaskadéra a pravděpodobně zachránil i své vybavení. Tato skutečnost je vidět opravdu jen na sekundu, ale jak o tom jednou víte, už to nemůžete zapomenout.

Brána

Brány vedoucí do Jurského parku jsou impozantní a krásné stejně jako celý park. Za jejich výstavbu určitě musíme dát palec nahoru, avšak jak jistě víte, tak všechny brány by se měly otevírat a zavírat automaticky. A na první pohled to vypadá, že i ano. Ostražití fanoušci si ale jistě všimli, že to tak úplně není. Když se podíváte pozorně, tak si můžete všimnout nohou muže, který bránu zavře za projíždějícím autem. Následně ji ještě chvíli podrží, aby se sama neotevřela, dokud režisér nezakřičí stop. Zatímco na VHSkách tato skutečnost nebyla tolik viditelná, tak po modernizaci snímku je muž za bránou vidět celkem zřetelně. Všechny tyto chyby jsou samozřejmě ukázány v přiloženém videu. V něm se zároveň dozvíte o sedmi dalších a navrch dostanete pár bonusových.
Podívejte se také na žebříček nejlepších dobrodružných filmů podle Kinoboxu.
Zdroj: Collider, Kinobox