Gibson se chystá umučit dalšího Krista. Šílené pokračování kontroverzního trháku je na spadnutí

Gibson se chystá umučit dalšího Krista. Šílené pokračování kontroverzního trháku je na spadnutí
Umučení Krista | 20th Century Fox
O Passion of the Christ: Resurrection, tedy Umučení Krista: Vzkříšení (je to sice biblická terminologie, ale stejně to zní spíš jako nový díl třetiřadé hororové série) se mluví už hodně dlouho. A nezdá se, že existuje materiální důvod, proč film dávno neexistuje. Jistě, standardní studia mají s Gibsonem občas problémy od doby, co byly jeho opilecké antisemitské výlevy nahrány na policejní kameru. Nicméně to v okruhu jeho evangelických mecenášů není zase taková komplikace.
Umučení Krista
Umučení Krista
70%
Podle hollywoodského insidera World of Reel spočívala největší potíž v rozhodnutí, co vlastně natočit. Protože je zcela jasné, že tenhle projekt by pokračování mít neměl a vymyslet záminku je husarský kousek, nad nímž si samotný Gibson a jeho oblíbený scenárista Randall Wallace lámou už několik let hlavu. Dopracovali se k šesti verzím scénáře, což není tak neobvyklé, nicméně prý tyto verze zahrnují dva velmi odlišné směry. Jde prakticky o úplně jiné filmy. A Mel dlouho nevěděl, kudy se vydat.
Umučení Krista
Umučení Krista | Icon Productions
Wallace nicméně v rozhovoru pro platformu OЯMI potvrdil, že konečná verze scénáře je hotová a připravená k okamžité realizaci. S Gibsonem se prý nedávno sešel na večeři a společně se dohodli, že bůh nebude klidný, pokud snímek nevznikne co nejdřív. Také poněkud překvapivě řekl, že Jim Caviezel by se měl vrátit v roli Ježíše. To zaskočí hlavně proto, že herec samozřejmě nepřestal stárnout a rozhodně nejsme zvyklí na Ježíše blížícího se pomalu k šestému křížku. Plus Caviezel strávil několik posledních let šířením QAnon konspiračních teorií o tom, že americké elity se organizují v komplikované pedofilní kabale, jejímž cílem je z dětí vysávat magickou životní energii, čímž jde oddálit smrt, a pouze Donald Trump může tento plán zhatit (to mimochodem není nadsázka). Nicméně pokud by měl člověk dostat šanci nehledě na osobní vystupování, tak jistě v produkci Mela Gibsona.
Před 20 lety Gibson rozdělil svět. Umučení Krista vyhrálo jackpot ve chtěné kontroverzi
Téma25. 2. 2024
Před 20 lety Gibson rozdělil svět. Umučení Krista vyhrálo jackpot ve chtěné kontroverzi
Natáčet by se mohlo v Římě a Mexiku. O čem má tedy film být? To není zcela jasné, ve World of Reel ale shromáždili některá dřívější Gibsonova vyjádření, která mluví o „pořádném tripu“ a cestě Ježíše do alternativních říší. Film by se zřejmě měl odehrávat buď uvnitř Ježíšovy mysli během posledního pokušení, nebo během jeho pobytu v pekle před jeho vzkříšením. Zní to poněkud šíleně a nevíme, jestli se tato vyjádření vztahují k vybrané verzi. Gibsonova ambice je ale na každý pád nabídnout komplikovanější film než velmi přímočarou jedničku.
Umučení Krista bylo v první řadě dokonalý marketingový produkt, jímž Mel Gibson čapnul kolem krku americký křesťanský národ a vyždímal z něj poslední cent. Biblické opusy nebyly pro Hollywood nic nového, byť po šedesátých letech ustoupily do pozadí a z pláten se přesídlily hlavně na televizní obrazovky. Nicméně ještě nikdy se žádnému filmu v očích obyvatel Spojených států nepodařilo tak moc sebedefinovat ne jako výklad bible, ne jako její adaptace, ale jako její ztělesnění.
Umučení Krista
Umučení Krista | Icon Productions
Gibson rozdával rozhovory o tom, že kdo má problém s jeho filmem, má problém s bohem. Komu se jeho film nelíbí, tomu se nelíbí křesťanství. Sám sebe označil ve vší skromnosti víceméně za boží nástroj, kterým k nám všemohoucí promlouvá ve vší čistotě a zřetelnosti. Kritici namítali, že jen vzal z nového zákona pár izolovaných vět o mučení a vzniklý odstavec textu natáhl na celovečerní stopáž, zatímco ignoroval veškeré Ježíšovo učení. Výsledek je glorifikované torture porno opájející se obrazy násilí bez spirituální hodnoty.
Zpodobnění Ježíše vedlo k terorismu. Scorseseho nejniternější film je zakazovaný i dnes
Recenze12. 8. 2023
Zpodobnění Ježíše vedlo k terorismu. Scorseseho nejniternější film je zakazovaný i dnes
Ale tyto hlasy nemohly přehlušit nadšení většiny náboženských organizátorů, kteří byli u vytržení z toho, že se v Americe po tolika letech objevil jednoznačně a otevřeně náboženský velkofilm. Na snímek povinně vyrážely celé kongregace. Rodiny nahnané do autobusů, včetně malých dětí, které musely sledovat, jak dvě hodiny rvou maso od žeber jejich spasitele. A pak celá skupina vyrazila rovnou na kázání o hříšnosti naší duše.
Dnes jsou Američané ještě více polarizovaní a tamní evangelíci se ukazují jako potentní nákupní síla. Zvlášť když producenti pevně spolupracují s náboženskými vůdci, kteří řeknou, že kdo nevyrazí do kina, pravděpodobně shoří v pekle. Tak se vloni stal nečekaný hit z filmu Sound of Freedom. Pokračování největšího filmového zjevení Ježíše tohoto století je tedy před vším ostatním neuvěřitelně lukrativní prospekt. Jestli to ale opravdu bude o mesiášovi cestujícímu multiversem šílenství, tak to bude přinejmenším zajímavé.
zdroje: World of Reel, OЯMI