Zack Snyder míří s druhým Rebel Moon ke katastrofě. Přesto si představuje minimálně šest dílů

Zack Snyder míří s druhým Rebel Moon ke katastrofě. Přesto si představuje minimálně šest dílů
Rebel Moon: Druhá část - Jizvonoška | Netflix
Zatímco náš redakční kolega se právě v tuto chvíli moří u dvojky, která podle všeho svou náturou dost přesně naváže na jedničku (jestli to berete jako příslib, nebo výhrůžku, je na vás), Zack rozdává rozhovory plné optimismu ohledně toho, co čeká Rebel Moon do budoucna.
Rebel Moon: Druhá část - Jizvonoška
Rebel Moon: Druhá část - Jizvonoška
48%
Nyní promluvil pro RadioTimes a nechal se slyšet: „Hádám, že čtyři další filmy by dávaly smysl. Čtyři nebo šest, záleží na okolnostech. Předně, jestli budeme pokaždé dělat dva najednou, jako v tomhle případě – to je jediná otázka.“ Snyder se neptá, zda mají další filmy smysl, ale jestli by fanoušci byli nespokojení, kdyby se dočkali jen jednoho pokračování najednou. „Říkám si, jestli budou zklamaní, když najednou dostanou jen jeden další film?“
Rebel Moon: Druhá část - Jizvonoška: trailer | Netflix
Nás napadá druhá otázka: Myslí to Zack Snyder vážně? Oznámit plán na šest pokračování je troufalé rozhodnutí i v době nekonečných franšíz. Po velmi vratkém postavení jedničky a ještě negativnějších raných ohlasech na dvojku bychom očekávali spíš opatrnost. Většina filmařů by se pokoušela zachránit tvář tím, že by nás připravovala na možnost skončení série s aktuálním dílem. A pokud Netflix skutečně odsouhlasí další pokus, tím líp.
Tohle ale není cesta Zacka Snydera. Jeho mantrou vždy bylo: „Nesmějí tě vidět krvácet.“ Vždy se chová, jako by natočil mistrovské dílo a o případných nespokojencích se ani nedoslechl, natož aby je akceptoval. Není to ostatně tak dávno, co nechvalně srovnával Rebel Moon s druhou Dunou jako filmy s podobným popkulturním postavením.
Kontroverzní a fascinující propadák Watchmen slaví 15 let. Zack Snyder tehdy předběhl dobu
Filmy6. 3. 2024
Kontroverzní a fascinující propadák Watchmen slaví 15 let. Zack Snyder tehdy předběhl dobu
Je to celé jen jeden velký sebeklam? Možná. Zároveň to ale Snyderovi doposud dobře sloužilo. Zatím existoval jako kultovní osobnost, obklopený věrným fanklubem, který visí na každém jeho slovu. Narativ Zacka Snydera v této komunitě určoval výhradně on sám – jakákoliv protichůdná zpráva v médiích či nesouhlasný komentář na internetu byl automaticky považován za pomýlený osobní útok. Sebejistota Zacka Snydera pak v důsledku byla i sebejistotou této skupiny.
Dokud se tedy Zack Snyder chová, že je vše v pořádku, tak to tak musí být! A když říká, že bude šest dalších filmů, nemůže to být jinak. Pokud by se najednou ukázalo, že studio další díly neplánuje, působilo by to v tomto fanklubu jako zrada a šok z čistého nebe. A vzniklý humbuk by byl pro Netflix velmi nepříjemný. Mluvíme tu ostatně o skupině, který si vyvztekala režijní sestřih Ligy Spravedlnosti.
Rebel Moon vypadá, jako by Zack Snyder začal točit parodii a najednou na to zapomněl
Recenze22. 12. 2023
Rebel Moon vypadá, jako by Zack Snyder začal točit parodii a najednou na to zapomněl
Problém je, že kult Zacka Snydera polevuje, a může za to v největší míře právě Rebel Moon. Ten otevřel oči mnoha těm, kteří doposud věřili, že Snyder nemůže udělat chybu a veškeré jeho objektivně měřitelné komerční neúspěchy jsou zapříčiněny umělými vnějšími činiteli a záškodníky, kteří mu hází klacky pod nohy. Jenže Rebel Moon otrávil už i většinu dříve oddaných fanoušků a fanynek. Zack Snyder v jejich očích skončil jako císařovy nové šaty – je najednou nahý a jeho velikášské řeči a sebejistota se odhalují jako zoufalá snaha popřít realitu.
Ač se to ještě tři roky zpět zdálo nemožné, Rebel Moon možná shodí domek z karet, jímž je kult Zacka Snydera. Uvidíme, zda to bude jeho konec, nebo nový začátek, který ho přiměje se redefinovat a znovu nalézt. A nebo jestli už má Netflix uzavřeno moc smluv a vyčleněno moc slotů a bude přeci jen chtít s touhle sérií pokračovat.
Podívejte se na nejlepší seriály z katalogu Netflixu podle databáze Kinoboxu.
zdroje: World of Reel, RadioTimes, RottenTomatoes