Krotitelé duchů: Říše ledu

62%

Zajímavosti 33

  • Starověký artefakt je po desetiletí bezpečně uložen ve speciální místnosti obložené mosazí a dokud není z místnosti vyjmut, nejsou s ním žádné problémy. Hlavní postavy jsou si toho vědomy, ale nikdo ani nenavrhne, aby se artefakt do místnosti vrátil nebo aby se pro něj vyrobila mosazí obložená schránka. Podle toho, co je ukázáno, by to mělo problém vyřešit.
  • V rámci příprav na závěrečnou bitvu Phoebe rozřeže mosazné tyče hasičské zbrojnice, aby roztavila některé vnitřní součásti protonového balíčku a vyrobila z nich desky. Poté jsou tyče při použití zobrazeny jako neporušené.
  • Jmenovka na Podcastově uniformě Krotitele duchů je během filmu a těsně před závěrečnou bitvou napsaná rukou. Bezprostředně po závěrečné bitvě je vidět, že má na sobě známou černo-červenou našitou jmenovku, kterou mají i ostatní uniformy.
  • Gil Kenan a skladatel Dario Marianelli spolu již dříve pracovali na filmu Chlapec, kterému říkají Vánoce (2021).
  • Annie Potts a Mckenna Grace spolu dříve pracovaly v televizním seriálu Young Sheldon.
  • Ecto-1 má nyní na střeše umístěnou dronovou past na duchy. Krotitelé duchů: The Video Game také obsahovala past na duchy na střeše Ecto-1, i když trvale připevněnou k vozu. Hra Krotitelé duchů pro NES měla také vylepšení, které jste si mohli zakoupit pro auto, kde je past namontována na střeše.
  • Rayova frustrace z toho, že ho Winston násilím vyřadil z jeho vlastního podnikání a on už v oboru nepůsobí, byla ve skutečném životě stejná jako u Dana Aykroyda a tvůrčí kontrola nad franšízou, kterou před více než 40 lety vymyslel, nyní přešla na novou generaci.
  • Ačkoli to ve filmu není výslovně zdůrazněno, prohlídka BTS designéra speciálních efektů Adama Savage prozrazuje, že v přízemí hasičské zbrojnice je jemná návaznost. Pokud budete dávat pozor, v centrální podlaze a na stropě jsou velké skvrny (a jejich zbarvení neodpovídá zbytku designu hasičské zbrojnice), tyto skvrny samozřejmě odpovídají umístění suterénu a jedná se o opravy provedené po poškození způsobeném výbuchem záchytné jednotky v původním filmu.
  • Píseň v oficiálním traileru je Bananarama: (1983) z jejich druhého studiového alba, které si sami nazvali. Ve filmu se však neobjevuje.
  • V rozhovoru pro Collider Gil Kenan prozradil, že toho z filmu příliš mnoho nevystřihl, a uvedl, že "je tam jen pár vymazaných scén".Režisér potvrdil vysokou kvalitu toho, co nechal na podlaze střižny, a prozradil, že fanoušci se těchto scén dočkají, až film vyjde na digitálním nosiči, Blu-Ray a DVD. "Bohužel jsou to skvělé scény, takže je to opravdu těžké, ale bylo opravdu nutné je vystřihnout kvůli tvaru a plynulosti. Byly to fajn fantastické scény, které přišly tak nějak příliš pozdě ve filmu, když jste opravdu chtěli sledovat, jak se přípravy na závěrečné obléhání hasičské zbrojnice spojují. Rozhodně je zahrnu do jakýchkoli dodatečných materiálů, které později vyjdou, protože jsem na ty scény hrdý. Jsem hrdý na herecké výkony v nich, jsem hrdý na režii v nich a chci, aby diváci, kteří hledají rozšířený zážitek z tohoto filmu, měli možnost tyto scény vidět, aby mohli posoudit, jak by zapadly do celku. Není jich ale příliš mnoho, a když se na ně díváte, uvědomíte si, že film je díky nim lepší, protože stál stranou pro větší dobro."
  • Myšlenka duchů, kteří se stěhují, jakmile dokončí svou nedokončenou práci, byla použita také ve filmu Casper (1995). Dan Aykroyd měl dokonce cameo v roli Raye Stanze, kterému se na začátku filmu nepodařilo úspěšně zatknout trojici duchů.
  • Na jedné z polic v "Rays Occult" je skleněná láhev s lebkou, což je poklona Danu Aykroydovi, který vodku Crystal Head skutečně vymyslel a vytvořil.
  • Odpadkový duch "Baggie" byl z velké části vytvořen pomocí praktických efektů. Podle režiséra Gila Kenana: "Oddělení SFX vytvořilo pytel na odpadky, který měl několik opěrných bodů pro loutkáře, aby si mohl stoupnout a mohl jsem blokovat sekvence. Představení toho pytle na odpadky, do kterého je zapíchnutá noha performera, je tak zábavné a tak blízké způsobu, jakým byla vytvořena finální animace, protože to prostě vytvořilo ten volný, podivný, praštěný pohyb, který se mi tak líbil."
  • Gil Kenan pro Empire popsal, že Garraka byl koncipován jako první post-Gozerian v sáze Krotitelé duchů poté, co byla ukončena Gozerova hrozba pro rodinu Spenglerů z předchozího filmu, protože cítil, že taková postava vyžaduje vytvoření zcela nové mytologie s novými vizuálními odkazy, ze kterých by se dalo čerpat.
  • Gil Kenan prozradil, že pro pokračování filmu Afterlife bylo důležité získat zpět hvězdy z Krotitelů duchů: "To, co jsem se naučil, když jsem do toho vstupoval zvenčí, jako fanoušek vstupující do ringu Krotitelů duchů, je, že tito legendární herci, ke kterým lze přistupovat s úctou, protože změnili běh našeho filmového života, vlastně milují své postavy. Oni ty příběhy tak milují. Je to pro ně skutečně absolutní gesto náklonnosti pokaždé, když si obléknou letecký oblek. I když reptají, když si oblékají ty protonové obleky, dělají to opravdu rádi, protože je to ústřední prvek jejich identity jako hvězd a jako postav, které mají vztah k divákům po celém světě."
  • Ačkoli to není výslovně zmíněno, Centrum pro výzkum paranormálních jevů se nachází na Staten Islandu, o čemž svědčí scény z cest, které ukazují most Verrazano Narrows.
  • Když společnost Sony Pictures ve Švédsku zveřejnila upoutávku, uvedla ji s alternativním názvem "Krotitelé duchů: Po protestech a dotazech fanoušků na sociálních sítích byl název v tichosti změněn na "Krotitelé duchů": Vydáním oficiálního traileru se název změnil na "Frozen Empire".
  • Postava Larse Pinfielda, kterého hraje James Acaster, navazuje na verzi Egona Spenglera, který má kudrnaté blond vlasy, a dokonce nosí modrou uniformu Krotitele duchů ve filmu Pravý krotitel duchů (1986).
  • Režisér Gil Kenan v rozhovoru pro THR prozradil, proč se Louis ani Dana ve filmu neobjevili. Potvrdil, že tito dva nebyli nikdy osloveni pro případné camea, protože jejich postavy nebyly pro příběh potřeba. Na otázku, zda byl pokus přivést zpět Ricka Moranise, Keenan odpověděl: "To by byla otázka na Jasona Reitmana. To byl spíš příběh z posmrtného života. Pro Louise Tullyho jsme nikdy nenapsali roli v Mrazivé říši. V tomto příběhu máme dost postav. Mimochodem, Tullyho mám rád. Jsem velký fanoušek Ricka Moranise. Louis Tully byl nesmazatelným prvkem Krotitelů duchů. Dana Barrettová je také jednou z mých nejoblíbenějších postav v těchto filmech, ale v Mrazivé říši pro ni nebyl žádný příběh. Ale pokud budeme mít to štěstí, že natočíme další takové filmy, byl bych rád, kdyby Dana měla v těchto příbězích více co dělat." Sigourney Weaverová prozradila, že nikdy nebyla oslovena ohledně návratu, což se shoduje s jejich komentáři, které pronesl Kenan.
  • Přestože měl animovaný seriál na film velký vliv, editor příběhů Pravých králů (1986 ) J. Michael Straczynski prozradil, že s ním tvůrci filmu nikdy nic nekonzultovali. Straczynski se o vlivech RGB dozvěděl až od časopisu Empire, který tuto zprávu zveřejnil na podzim roku 2023. Maurice LaMarche (který v animovaném seriálu namluvil Egona Spenglera) podobně vyjádřil zklamání, že nikdo z přeživších herců RGB nebyl kontaktován ani konzultován. LaMarche prohlásil, že on a jeho herecké kolegyně by rádi udělali cameo (protože by to byla zábava jak pro ně, tak pro fanoušky RGB).
  • Gil Kenan potvrdil, že zesnulý Ivan Reitman byl o plánech na film informován ještě před svou smrtí v únoru 2022 (což bylo 3 měsíce před tím, než bylo pokračování oficiálně oznámeno společností Sony). Kenan a Jason Reitman provedli původního režiséra franšízy kompletním návrhem a on jim dal svůj souhlas.
  • Původně měl být film ve Spojených státech uveden 20. prosince 2023, ale kvůli stávce scenáristů SAG-AFTRA v roce 2023 bylo jeho vydání odloženo na 29. března 2024, čímž převzal datum původně plánované pro uvedení filmu Spider-Man: Beyond the Spider-Verse. Poté byl opět posunut na 22. března 2024.
  • Na začátku filmu se v reportáži vzpomíná na to, jak se Krotitelé duchů svezli na soše svobody z filmu Krotitelé duchů II (1989). V reportáži je navíc možné vidět archivní záběry Harolda Ramise jako Egona Spenglera, fragment videoklipu Raye Parkera Jr: Krotitelé duchů (1984) (kdy Parker tančí s Krotiteli duchů na Times Square) a reklamu na Krotitele duchů z prvního filmu.
  • Kumail Nanjiani uvedl jako vliv na film Pravý Krotitelé duchů (1986 ). Vliv se vztahuje i na design protonových balíčků. Fotografie z časopisu Empire ukazují, že pasti na duchy jsou nyní ukotveny na boku balíčků, místo aby visely na užitkových pásech (podobně jako v komiksu). Na stejných fotografiích je také vidět, že Janine se oblékla jako Krotitelka duchů, což se podobně stalo i v seriálu a jeho hračkové řadě. Slimer nyní také straší v hasičské zbrojnici, podobně jako jeho animovaný protějšek v Pravých krotitelích duchů (1986 ) a Extrémních krotitelích duchů (1997).
  • Po původních Krotitelích duchů (1984 ) a videohře Krotitelé duchů (2009) jde o třetí vystoupení postavy Waltera Pecka ve filmech Krotitelé duchů, kterou ztvárnil William Atherton. Animovaná verze postavy se objevila také v epizodě Pravý Krotitelé duchů (1986 ) Big Trouble with Little Slimer (1987), kde mu hlas propůjčil Robert Towers. Jedná se však o druhé Peckovo vystoupení v hraném filmu, které odpovídá 40. výročí vzniku filmu.
  • Bill Murray byl často uváděn jako důvod, proč se jakékoliv pokračování Krotitelů duchů II (1989 ) natáčelo tak dlouho. Hercova pověst "volného kánonu" a jeho snaha distancovat se od franšízy po dlouhá léta nechala mnoho fanoušků věřit, že filmy jako Krotitelé duchů: Odkaz (2021 ) a tento film nikdy nevzniknou. Režisér Gil Kenan však naznačuje, že získat Billa Murrayho zpět pro tento film bylo poměrně snadné, a prozrazuje: "Dobře víte, že máme s Billem společnou minulost, protože jsme spolu v roce 2007 natočili film, který vás málem stál život. To byl zážitek z Hall H, a nebudeme to příliš rozebírat. Ale otevřelo nám to s Billem dveře ke vztahu, který zůstal dynamický po celá léta. Zůstali jsme přáteli, zůstali jsme v kontaktu. Když jsem ho oslovil s tím, že v tomto filmu vytvoříme příběh pro Petera Venkmana, byl opravdu nadšený."
  • Pracovní název filmu byl "Firehouse" podle hasičské zbrojnice Krotitelů duchů.
  • V pozadí nového zařízení jsou vidět foukače slizu použité ve filmu Krotitelé duchů II (1989 ). Jeden z inženýrů stříká další, snad aby vyzkoušel účinky slizu.
  • Krotitelé duchů: Reitmanovi, původnímu režisérovi prvních dvou filmů, který zemřel 12. února 2022.
  • Podle Mckenny Grace bylo poněkud obtížnější (alespoň pro ni) pracovat s přeživším původním obsazením ve srovnání s Krotitelé duchů: Odkaz (2021 ), kde původní herci přišli až v závěru filmu a byli na place jen dva týdny, aby natočili vyvrcholení. V tomto díle bylo původní obsazení na place přibližně 90 % natáčení. Grace přiznala, že bylo sice zábavné s nimi pracovat a poslouchat jejich příběhy, ale zároveň se cítila trochu vystrašená a měla obavy, aby něco nezkazila před kluky, kteří to celé před 40 lety začali.
  • Byl vydán 40 let po původním filmu (a 35 let po prvním pokračování). Jako bonus se objeví v době 100. výročí založení Columbia Pictures a 10. výročí úmrtí Harolda Ramise.
  • Když Gary říká, že si vybral film na filmový večer, drží v ruce kopii VHS filmu Kanibalky (1973). Jedná se o druhý celovečerní film Ivana Reitmana, který režíroval první dva filmy Krotitelé duchů. Je uveden také jako producent tohoto filmu, který je mu věnován. Název "Cannibal Girls" je možné vidět také na vývěsce kina ve filmech Krotitelé duchů II (1989 ) i Krotitelé duchů: (2021).
  • Když se Nadeem zeptá, jestli má někdo zapalovač, Ray odpoví, že přestal kouřit v devadesátých letech, což sice může být pro jejich současnou situaci přítěží, ale zároveň je to výzva k Rayovu zlozvyku, kdy ho můžeme vidět kouřit v celém filmu Krotitelé duchů (1984 ) a kouřit doutník v Krotitelích duchů II (1989).