Beckham

85%
Beckham
Dokumentární čtyřdílná série věnovaná kariéře jednoho z nejúspěšnějších britských fotbalistů – Davidu Beckhamovi. Jeho jméno zná téměř každý, ale víte, kým skutečně je a co všechno musel udělat pro to, aby dosáhl svých cílů? Nyní se to dozvíte.




Recenze: Beckham

Kinobox.cz
75%

Po Pelém a Maradonovi a krátce před Messim dostává dokumentární portrét také David Beckham, jenž zaujímá výsadní postavení coby nejsilnější marketingová a obchodní značka mezi fotbalisty. Čtyřdílná minisérie rozvádí právě rozpolcení mezi trávníkem a červenými koberci, a byť postupně slábne jako příběh o formování globálně známé osobnosti, jako svědectví o Beckhamově těžkém postavení, celospolečenském vlivu a plnění snů skoro neklopýtá.


hrumsrt
hrumsrt
9 382 bodů
8
Jestli něco Netflixu jde, jsou to tyhle dokumenty o lidech, kteří mají sami dost silné mediální postavení a skoro automaticky i řadu fanoušků, kteří budou chtít takový projekt vidět.. Nejde o první sportovně laděnou sérii, kterou streamovací gigant udělal díru do světa. Už před lety se vytasil s fenomenální sérii jménem The Last Dance mapující úspěšnou éru Chicago Bulls a osobnost Michael Jordana, kterou jsem si svého času zamiloval. Tentokrát šlo ale o daleko osobnější projekt. David Beckham byl v mém dětství pojem. Znal jsem naprosté minimum hráčů a stejně jsem věděl, že tam někde je David Beckham.. Vzpomínám si na jeho působení v Americe, i na návrat do Paříže, ale když končil a já se zrovna tou dobu začal o fotbal opravdu více zajímat, jakoby jsme se minuli.. Jestli některé hráče budou znát i lidi, co se o fotbal nezajímají, tak tehdy to byl Beckham... Líbil se holkám a kluci žrali jeho levačku, kterou dominoval celému světu. Ale faktem je, že zase mezi tou nejužší špičkou nikdy nebyl.. Co David ale uměl naprosto dokonale je práce s marketingem a svojí značkou jako takovou, která sálala do tolika různých oblastí a její síla trvá dodnes, tedy i deset let po jeho ukončení profesionální kariéry... Netflix správně pochopil sílu jeho jména a hutnost témat, která se dají do jeho medailonku zahrnout a dokázal jeho život obsáhnout do skoro pěti hodin, kde zaznamenal všechno, co by v takovém dokumentu o sportovní ikoně mělo být.. Samozřejmě velkou výhodou je skutečnost, že naprostá většina záběrů ze zápasů je dostupná a navíc i fakt, že Beckham byl populární už od útlého věku, kdy se rychle dostal do struktur Manchesteru United a třeba fotka jeho malého s Sirem Alexem Fergusonem je legendární... Na Davidovi musíte ocenit, že on má takové zkušenosti s medií jako málokterý sportovec, a tak i jeho rozhovory a vystupování jsou na naprosto špičkové úrovni... Beckham jako dokument mě bavil, jako fanoušek Manchesteru United jsem si moc užíval dobové záběry a vstupy tolika známých tváří, které pro mě definují jednu fantastickou fotbalovou éru... Současně cením, kolikrát se látka zaměřila i na nepříliš populární témata a otázky, ať už vůbec celá otázka okolo reprezentace, anebo Beckhamův třaskavý osobní život. Ale pokaždé to je zpracováno tak citlivě, že oceníte jeho vlastenectví a pochopíte, co to pro něj znamenalo a stejně tak vztah s Victorií je tady zpracován nakonec pozitivně.. On a Victoria se tady postarali o jeden z nejdojemnějších a nejupřímnějších scén v historii podobných dokumentů, která se následně stala hitem tolik sociálních sítí... Kdyby každý velký fotbalista dostal takovou tečku, budu nadšený, ale musíme si uvědomit, že asi s nikým by to nešlo tak hladce a poutavě jako s Davidem.. Je to trošku přibarvené, ale má to být oslava jeho jako ikony a fenoménu, na který se z dnešní generace fotbalistů absolutně nikdo nechytá... A já mu tak jedno víkendové dopoledne rád věnoval. Nostalgické až hanba, ale on si to zasloužil! 80%
Slater85
Slater85
158 bodů
10
nejlepší životopisný dokument


Dodatečné informace

Původní název:
Beckham (více)
  • USA Beckham
Premiéra v ČR:
4. 10. 2023
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA, Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch