Tancuj Matyldo

78%
Tancuj Matyldo
V příběhu inspirovaném skutečnou událostí si uzavřený Karel žije v „dokonalém“ světě svázaném striktními pravidly. Svou extrovertní a bohémskou matku Matyldu, bývalou barovou zpěvačku, navštěvuje jen z povinnosti. Matylda prodá nečekaně byt a nastěhuje se ke Karlovi, jejich soužití je pro něj katastrofou. Zvlášť když vyjde najevo, že u Matyldy propuká Alzheimerova choroba. Jako možné řešení se nabízí, že o svéráznou babičku bude pečovat Karlův syn Pavel, nezodpovědný floutek pohrdající otcovou profesí exekutora. Společná domácnost tří rozdílných temperamentů různých generací přináší řadu humorných situací, s postupujícími příznaky nemoci spíš tragikomických. Na první pohled bezvýchodná situace sice převrátí rodině život vzhůru nohama, ale nakonec jim ukáže pravý smysl života.



Recenze: Tancuj Matyldo

Kinobox.cz
70%

Kvůli stárnutí obyvatelstva a zvyšování průměrné délky života bude lidí s Alzheimerovou nemocí v dalších dekádách přibývat, a tak je jistě dobře, že na tento sociální problém upozorňuje i hrané drama. Obzvlášť když je citlivě natočené a ještě suverénněji zahrané. Tancuj Matyldo sází na osvědčenou šablonu, kterou nijak neproblematizuje, nabízí tak důstojný, i když přece jen značně předvídatelný divácký zážitek.


Pete69
Pete69
30 291 bodů
8
Tak tohle je pořádná psychická deka. Příběh je veselejší jen prvních dvacet minut, poté je to už jen silné depresivní drama, ve kterém se nestane jediná dobrá věc, vyjma polidštění hlavních postav. Fenomenální výkon Reginy Rázlové, které jsem její postup nemoci "sežral i s navijákem" a věřil jsem jí každé gesto. Že Karel Roden zahrál skvěle je pro mě jen příjemným standardem a opět ho musím pochválit. Pokud máte špatnou náladu, tak s filmem počkejte, není to pohodová podívaná.. ale je to parádní Český kousek.
hrumsrt
hrumsrt
9 406 bodů
6
A tak se manželé Slavíkovi rozhodli, že je potřeba připomenout jak svoji vlastní relevantní existenci na poli filmařiny, ale především divácké obci, že se dá zase natočit něco jiného než komedie, a že loni se podobných nápadů urodilo až nezvykle hodně, avšak Slavíkovi se vymykají právě tím, že nejde o žádné čerstvé filmaře a spíše se jako jedni z mála adaptovali.. Tancuj Matyldo je rodinné drama o vztahu matky a syna, které doplnil třetí do páru - Alzheimerova nemoc. Jak se ústřední duo v podání českých hereckých legend Karla Rodena a Reginy Rázlové vypořádává s vlastním pochroumanou minulostí, tak díky tomuhle prvku jde usmiřování pokaždé o něco hůř, díky čemuž nakonec přece jen snáz.. I přesto, že na tematickém poli nenabídne Tancuj Matyldo nic neočekávatelného a totéž dodá i z hlediska vývoje postav, stále tvůrcům nechybí cit a realističnost představených konceptů.. Místy utahané, někdy přehnaně emotivní, ale vcelku slušné. Jen toho tance bylo málo. P.S. Lehké rýpnutí do sociálního systému a morálních zásad exekutorské profese, to dělá tento snímek lepším. 60%
avenis
avenis
8 657 bodů
8
Jaká komedie, proboha? Tohle je od začátku do zdrcujícího konce drama. Lidé na sebe křičí, prožívají svá soukromá zoufalství a vůbec nejsou šťastní. Regina Rázlová dominuje a nikdo ji nedokáže herecky překonat, ani Roden. Ten závěr mě pro svou realističnost a vynikající herecký výkon poněkud odstavil od reality a donutil přemýšlet o krutosti našich zákonů, kdy je člověku odepřena možnost odejít ze života po svém a důstojně... A australská lidová píseň Walzing Matylda v podání Toma Waitze je jednou z mých nejoblíbenějších písní. Hlavně ne Matuška!


Dodatečné informace

Původní název:
Tancuj Matyldo (více)
  • Česká republika Tancuj Matyldo
  • Česká republika Waltzing Matilda
Premiéra v ČR:
30. 11. 2023
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika

Podobné