Mandalorian

89%

Zajímavosti 45

  • V březnu 2020 bylo oznámeno, že Jamie Lee Curtis byla obsazena a objeví se ve druhé sérii. Kvůli konfliktům s rozvrhem však musela od natáčení odstoupit.
  • Automatická blasterová puška Cara Dunes vychází z britské zbraně BREN se vzácným německým zásobníkem MG15 "double drum" a přidanou další hlavní. Její blasterová pistole je japonská pistole Nambu.
  • Cobb Vanth debutoval v trilogii Star Wars: Aftermath od Chucka Wendiga.
  • Podle George Lucase mu šlo hlavně o to, aby malý Yoda alias Grogu prošel náležitým výcvikem.
  • Během rozhovoru v podcastu The Big Thing Kristiana Harloffa v dubnu 2023 Katee Sackhoffová vtipně rozebrala reakce fanoušků na třetí sérii: "Já nevím, 70 % je super, super nadšených z [Bo-Katana], deset procent máš ve stylu 'nenávidím to celé', pět procent 'prostě nenávidíš Bo' a pak máš dvě procenta, která chtějí, abych jim sedla na držku."
  • Tvář Daisy Ridleyové byla použita pro konceptuální výtvarné práce postavy Cara Dune.
  • Mandova blasterová pistole je založena na pistoli Bergmann 1894; vzhledem k vzácnosti skutečné pistole se zdá pravděpodobné, že rekvizita použitá v seriálu je replikou namísto skutečné pistole Bergmann 1894. Na pistoli Bergmann 1894 byla kvůli konstrukci blasteru provedena řada úprav, včetně nových železných mířidel, ústí hlavně, upravené rukojeti, upraveného kladívka a vyhlazeného krytu zásobníku s odstraněnou kruhovou úchopovou rukojetí.
  • Dave Filoni pracoval jako režisér druhé jednotky na každé kapitole první série.
  • Katee Sackhoffová přiznala, že Bo-Katan Kryze je pravým opakem její osobnosti. Zatímco Bo-Katan je divoký bojovník s nesmlouvavým přístupem, Sackhoffová sama sebe popisuje jako "bláznivou osobu".
  • V roce 2022 vyšel v časopise Vanity Fair článek s názvem "The Rebellion Will be Televised", který odhalil, že Lucasfilm původně plánoval natočit samostatný film o Bobovi Fettovi, který měl režírovat James Mangold. Když byl třetí film "Star Wars Story" pozastaven, Mangold se přesunul k jinému majetku Lucasfilmu, Indiana Jonesovi a Číselníku osudu (2023). To umožnilo Jonu Favreauovi rozšířit mandalorianskou kulturu v této sérii a v Knize Boba Fetta (2021).
  • Ani ne pár minut po zveřejnění traileru na internetu se Pedro Pascal přidal s gongem "Jo? Dobře." na Twitteru. Pascal v reakci na meme sestřih Dítě mačká tlačítka v mandaloriánské lodi, která hrají skladbu "Africa" od Toto, napsal na Twitter, že by bylo mimo mísu, kdyby je Mandalorián vypnul. Na druhou stranu, "Yoda" od "Weird Al" Yankovic by zůstal vypnutý.
  • Seriál začíná pět let po filmu Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983) a šest let před narozením Rey, kterou v poslední trilogii Star Wars ztvárnila Daisy Ridley (Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (2015), Star Wars: Epizoda VIII - Poslední Jedi (2017) a Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (2019)).
  • Tait Fletcher hraje Alfa Trawlera ve filmu Hlava 1: Mandalorian (2019) a je také hercem v kostýmu Paz Viszla ve filmu Hlava 3: Hřích (2019). Brendan Wayne, jeden z kaskadérů titulního Mandaloriana, také ztvárňuje mandalorianského bojovníka, který titulní postavu zachránil, když byla ještě dítě během Klonových válek.
  • 25. září 2017 oslovila Kathleen Kennedyová Jona Favreaua s dotazem, zda by měl zájem pokračovat v projektu Star Wars. Favreau odpověděl, že ho Mandalorian zajímá, protože již dříve namluvil hlas Pre Vizsla ve filmu Star Wars: Klonové války (2008). Kennedy věděl, že o tento námět projevil zájem i Dave Filoni, a navrhl oběma mužům, kteří se již znali, spolupráci. Favreau přednesl své nápady, z nichž na některých pracoval již několik let, 14. listopadu 2017 a o dva dny později se do práce pustili tvůrci konceptu. V tomto období většina tvůrců konceptů současně pracovala na filmu Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (2019).
  • Seriál je často označován jako "vesmírný western" a je ovlivněn trilogií "Dollars" Sergia Leoneho. Jeden z herců, Brendan Wayne, je vnukem legendárního herce Johna Wayna, který byl známý svým častým účinkováním ve westernech.
  • Finále druhé sezóny bylo uvedeno den po smrti Jeremyho Bullocha, který fyzicky ztvárnil Boba Fetta ve filmech Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980) a Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983).
  • Spuštění série pro Disney+. První díl měl oficiální premiéru v den, kdy byla služba dostupná.
  • Praktické modely jsou použity v několika záběrech mandaloriánského vozidla Razor Crest. Jedná se o zřejmou odezvu na metodu použitou v původní trilogii Hvězdných válek (Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977), Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980) a Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983)).
  • Při natáčení epizody Chapter 4: Sanctuary (2019) kopla Gina Carano kaskadéra tak silně, že odletěl zpět. Poté, co se režisérka Bryce Dallas Howardová stala svědkem tohoto okamžiku na monitoru, byla jím pobavena. V domnění, že jde o žert, se zeptala, kdo kaskadérovi nasadil drát. Členové štábu jí řekli, že žádný drát použit nebyl.
  • Odstřelovací pušku Amban používá Mandalorian jako svou hlavní zbraň. Na některých původních koncepčních kresbách pro seriál byla puška postavena na základě přijímače AKM. Skutečně použitá puška se však zdá být zcela vymyšlenou rekvizitou. Zbraň mohli diváci poprvé vidět v rukou Boby Fetta v animované části filmu The Star Wars Holiday Special (1978).
  • Protože služba Disney+ byla zpočátku dostupná pouze v omezeném počtu zemí, neexistoval legální způsob, jak film "Mandalorian" zhlédnout mimo země, kde byla služba Disney+ dostupná. To mělo za následek, že se seriál stal nejčastěji nelegálně stahovanou produkcí roku, stejně jako Hra o trůny (2011). To je obzvláště zavrženíhodné pro diváky z Latinské Ameriky, protože seriál má sice přiložený latinskoamerický španělský dabing, ale byl vytvořen s ohledem na hispánské (a portorikánské) publikum. V případě Japonska se to podařilo odvrátit, protože seriál je od prosince 2019 dostupný v Disney Deluxe, což je streamovací služba exkluzivní pro tuto zemi.
  • Bryce Dallas Howard režírovala epizodu Chapter 4: Sanctuary (2019). Její otec Ron Howard režíroval film Solo: A Star Wars Story (2018).
  • Konvence oslovování mnoha postav jejich zaměstnáním nebo popisem, jako například "Dítě", "Zákazník", "Zbrojíř" a "Spolujezdec", byla inspirována filmem Řidič (1978).
  • Jon Favreau pracuje na Hvězdných válkách potřetí, když namluvil Pre Vizslu ve filmu Star Wars: Klonové války (2008) a Ria Duranta ve filmu Solo: Příběh Hvězdných válek (2018).
  • Než byla Rosario Dawsonová obsazena do role Ahsoky Tano, fanoušci za její obsazení vedli kampaň.
  • Kostým Mandaloriana vytvořila společnost Legacy Effects a je podobný postavě Boba Fetta z Hvězdných válek, ačkoli tvůrci filmu Mandaloriana se záměrně snažili vytvořit rozdíly mezi oběma kostýmy.
  • Být produkcí Star Wars znamená využívat přednosti předchozích produkcí. Byly spatřeny rekvizity z filmů Rogue One: A Star Wars Story (2016), Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) a Solo: A Star Wars Story (2018), stejně jako návrhy a koncepty z jiných médií.
  • Jon Favreau a Dave Filoni nabídli zajímavou perspektivu i výhled do budoucna. Filoni byl dotázán, jakou zpětnou vazbu (pokud vůbec nějakou) dostal od George Lucase k první sérii seriálu, a zdá se, že jejich rozhovory se spíše přiklánějí k větším filmařským a produkčním tématům: "Když s ním mluvím, rád se dozvídám více informací. Dá mi pár připomínek, zejména předtím, než něco natočím, kolik natáčení bych se měl snažit stihnout za den, a já si třeba lámu hlavu nad určitými věcmi, jak scénu pokrýt. Velmi mě chválil," vysvětlil Filoni. "Mým úkolem je předávat tyto znalosti dál a předávat to, co jsem se od něj naučil v každé disciplíně, Jonovi a tvůrčím oddělením." Filoni přitom věří, že Lucasovi se jako divákovi líbí, co vidí: "Myslím, že se mu seriál líbí, a jednou řekl, [že] teď se na něj může dívat jako fanoušek a sledovat ho jako divák."
  • Giancarlo Esposito o své postavě řekl: "Svým způsobem by se dal nazvat postavou z podsvětí. Můžete se na něj také dívat jako na spasitele, jako na někoho, kdo by mohl vrátit světu řád poté, co se vše zhroutilo."
  • Nick Nolte, který hraje Kuiila, se zúčastnil konkurzu na Hana Sola ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977).
  • Mandaloriánova blasterová pistole vychází ze skutečné střelné zbraně - konkrétně z automatické pistole Bergmann No. 1 z roku 1894 - a je doplněna o několik dalších prvků. Několik ikonických zbraní z původní trilogie Star Wars bylo také založeno na skutečných střelných zbraních.
  • To, že se Dave Filoni, Rick Famuyiwa a Deborah Chow objeví v roli pilotů X-Wingu ve filmu Kapitola 6: Vězeň (2019), byl původně vtipný návrh Filoniho Jonu Favreauovi.
  • Mandalorian má v erbu břitvy arzenál ručních zbraní. Téměř všechny jsou skutečné střelné nebo vzduchové zbraně, které jsou upraveny tak, aby jim byl dodán sci-fi vzhled.
  • Společnost Disney se až do premiéry seriálu velmi snažila udržet malého Yodu v tajnosti, včetně toho, že dopředu nevyráběla žádné zboží. Na place však byl jeden potenciálně nebezpečný zdroj úniku informací: děti. "Děsivá byla představa, že na place budou děti a co se stane, když děti uvidí Baby," říká Bryce Dallas Howardová, která režírovala epizodu "Sanctuary" seriálu Disney+, v pořadu Couch Surfing na PeopleTV. Howardová věděla, že je třeba udržet tajemství, a proto podnikla kroky, aby děti, které v epizodě hrály, včetně jejího vlastního syna a dcery, nic neprozradily. "Se všemi dětmi, které byly na place, jsem se bavila, s každým z nich, právě o tom, aby Baby zůstala tajemstvím," říká. "A všechny byly tak skvělé. Ale mým dětem jsem každý den, když se vracely do školy, před školou, říkala: 'O kom dneska nebudeme mluvit? A ony na to: 'Baby! "Bylo úžasné vidět své děti na natáčení Hvězdných válek, jak se prostě baví," dodává.
  • Tvůrce seriálu a showrunner Jon Favreau vytvořil titulní postavu, která byla částečně inspirována Clintem Eastwoodem a jeho postavou "Muže beze jména" ve spaghetti westernech režiséra Sergia Leoneho. Další inspirací byly samurajské filmy Akiry Kurosawy a ztvárnění postavy ovlivnil také protagonista Hvězdných válek Han Solo. Mandaloriana namluvil a především ztvárnil Pedro Pascal. Favreau ho pro roli oslovil a herecký kolega Oscar Isaac, který hraje Poea Damerona ve filmech Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (2015), Star Wars: Epizoda VIII - Poslední Jediové (2017) a Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (2019), Pascala přemlouval, aby roli přijal.
  • Gina Carano se původně domnívala, že bude hrát roli ženy Wookiee, a byla překvapená, že se v seriálu objeví její tvář.
  • Byl to Donald Glover, kdo inspiroval Jona Favreaua, aby držel Baby Yodu v tajnosti až do premiéry pilotní epizody Mandaloriana na Disney+. Během natáčení hraného remaku Lvího krále (2019) řekl Glover (který ve filmu namluvil Simbu) Favreauovi, že diváci mají rádi překvapení. "Bavili jsme se o hudbě a popkultuře a on říkal, že to, co mají lidé dnes opravdu rádi, je být překvapeni, protože se to moc nestává," řekl Favreau. "Když Beyoncé vydala album, prostě ho dala na internet a všichni na něj reagovali. Už jen to, že ho tam dala, podnítilo konverzaci, která se stala virálnější a přinesla více skutečné pozornosti než jakýkoli marketing."
  • Mnoho epizod Mandaloriana vzdává hold rané japonské kinematografii - především sérii Osamělý vlk a mládě, kde samuraj cestuje feudálním Japonskem s dítětem v závěsu, a Sedmi samurajům (1954), kde chudá vesnice hledá pomoc zkušených šermířů, aby ji ochránili před loupeživými nájezdníky.
  • Ewan McGregor navštívil natáčení v kostýmu Obi-Wana Kenobiho z prequelové trilogie Hvězdných válek, aby podpořil připravovaný a zatím nepojmenovaný seriál Obi-Wan Kenobi společnosti Disney+. McGregor přiznal, že si při návštěvě natáčení oblékl starou uniformu na zkoušku před kamerou. "Bylo to legrační, když jsem šel na plac, protože tam byla spousta členů štábu filmu The Mandalorian a já jsem šel dál, a to byl velký okamžik," řekl McGregor v podcastu Happy Sad Confused. "Vešel jsem do šatny a tam byly moje béžové pláště, opasky a boty a bylo to jako: 'Panebože, to byl můj starý kostým. Bylo to úžasné."
  • Kritici měli možnost zhlédnout první díl až po jeho zveřejnění prostřednictvím služby Disney+, což je obvykle známkou nedostatku důvěry ze strany studia. Je však třeba podotknout, že se tak stalo pouze proto, aby se zabránilo provalení zvratu první epizody, a nikoliv z obav o kvalitu, protože pilot byl po vydání široce chválen. Aby to Lucasfilm zcela zvrátil, uspořádal několik dní po vydání první epizody premiérové promítání pilotu a dalších dvou epizod (které v té době nebyly zveřejněny) speciálně pro kritiky.
  • Mandaloriánův fázový blaster vychází z pušky Boby Fetta z filmu The Star Wars Holiday Special (1978).
  • Tento seriál využívá technologii StageCraft, kterou vytvořila společnost ILM. Původně byla použita v posledních filmech Star Wars k realistickému osvětlení kokpitů během hyperprostorových sekvencí, ale od té doby byla upravena k promítání virtuálního prostředí kolem herců. Podle Kathleen Kennedyové jednoho dne navštívil natáčení jeden z manažerů společnosti Disney a poté, co si vše prohlédl, se obrátil na Jona Favreaua se slovy: "Jone, myslel jsem, že nebudeš nic stavět." A pak se obrátil na Jona Favreaua. Vedoucí pracovnice však nevěděla, že ve skutečnosti stojí uvnitř virtuální scény.
  • V prosinci 2019 se v článku na serveru Vulture objevila otázka, jak často je maskovaným hercem v celotělovém kostýmu Mandaloriana Pedro Pascal, a ne jeden z mandaloriánských dvojníků Brendana Wayna a Lateefa Crowdera, kteří Pascala dabují. Vzhledem k tomu, že herci spolupracují, aby zachovali pohybovou konzistenci, diváci to bez zákulisních informací pravděpodobně nepoznají. Pozoruhodné je, že Pascal se na obrazovce jako Mandalorian vůbec neobjeví v 1. sérii, kapitola 4: Útočiště (2019).
  • Ačkoli se Werner Herzog na natáčení podílel především z finančních důvodů, před příchodem na plac nikdy neviděl žádný film ze série Star Wars. Werner Herzog, který hraje Klienta, dále chválil budování světa a praktické efekty seriálu a řekl, že "je to film v nejlepší formě".
  • Podle Davea Filoniho byla jedna scéna, která vyžadovala velký počet stormtrooperů, ale neměli dostatek kostýmů. Nakonec povolal členy fanklubu 501. legie, kteří se specializují na výrobu vlastních kostýmů Storm/Clone trooperů.