The Last of Us

85%

Zajímavosti 98

  • Stejně jako ve hře, i v seriálu jsou v zobrazení houby cordyceps určité nepřesnosti. Pravděpodobnost, že by houba tohoto typu měla potřebu a schopnost infikovat člověka, je celkově astronomicky malá. Lidský mozek obsahuje stotisíckrát více neuronů než mozek mravence a pro cordyceps by bylo mimořádně rychlou evolucí získat schopnost infikovat a ovládnout mozek člověka. I kdyby se to podařilo, infekce houbami probíhají pomalu, trvají několik týdnů a vůbec se nepodobají zobrazené téměř okamžité přeměně; tvorba nových vláken vyžaduje určitý čas a energii. Všech 600 druhů Cordyceps, které se zmocní hmyzích těl, tak činí proto, aby donutily hostitele k pobytu na vlhkém místě, kde se houba může tělem živit a šířit své výtrusy, takže pokud by vyvinutý cordyceps infikoval člověka a během mnoha dní proměnil tělo v hmyzího hostitele, konečný cíl houby by byl stejný. A konečně, ačkoli hmyz po nakažení získává určitou míru agresivity, obvykle na jiný hmyz neútočí.
  • Spolupracovník tvůrce Craiga Mazina na Černobylu Johan Renck byl oznámen jako režisér a výkonný producent pilotní epizody v červnu 2020; Renck od toho v listopadu odstoupil kvůli konfliktům v rozvrhu v důsledku pandemie COVID-19. V lednu 2021 ho na postu režiséra nahradil Kantemir Balagov, který se o adaptaci hry zajímal již několik let a měl režírovat několik prvních epizod. Jedním z několika zdrojů jsou podcasty "Scriptnotes" Craiga Mazina z 28. ledna, 6. dubna a 3. května 2021. V říjnu 2022 Balagov uvedl, že kvůli tvůrčím neshodám opustil "The Last of Us" o rok dříve a jeho práce se v seriálu neobjeví, nicméně po debutu pilotního dílu uvedl, že zhruba 40 % prvních 40 minut je jeho práce.
  • Craig Mazin a Neil Druckmann napsali epizody podle Druckmannova původního herního scénáře.
  • Jensen Ackles prozradil, že měl velký zájem o hlavní roli Joela, kterou získal Pedro Pascal.
  • Kvůli pandemii COVID-19 proběhlo obsazení prakticky přes Zoom.
  • Než byl film oficiálně odložen, projevili Neil Druckmann i Troy Baker zájem o Joshe Brolina, který by si zahrál Joela, zatímco volbou Ashley Johnsonové pro Ellie byla herečka ze seriálu Hra o trůny Maisie Williamsová, která uvedla, že by byla velmi ráda. Do role Joela byl prý zvažován i Hugh Jackman. Film Logan, v němž Jackman hrál, vyšel právě v době, kdy byl film Last of Us na přelomu let 2016 a 2017 oficiálně zrušen.
  • Přestože ve videohře byli Joel, Tommy a Sarah vyobrazeni jako běloši, v seriálu je ztvárnili Američan Pedro Pascal z Chile, Američan Gabriel Luna z Mexika a Angličan Nico Parker ze Zimbabwe. Podobně, zatímco Maria je ve hře také vyobrazena jako běloška, v seriálu ji hraje afroamerická herečka Rutina Wesley.
  • Bella Ramseyová řekla, že Craig Mazin na ni opakovaně cituje jednu z nejznámějších hlášek ze seriálu Hra o trůny. Ramsey si sedla se svým kostýmním hercem Pedrem Pascalem na YouTube kanál HBO Max, aby hádali, zda jsou některé hlášky z "The Last of Us" nebo z jiných seriálů. Mezi hláškami byly i některé z toho, co si každý z herců zahrál v seriálu Hra o trůny: Ramsey jako Lyanna Mormontová a Pascal jako Oberyn Martell. Ramsey úspěšně vyfasovala jednu z těchto replik "Nejsme velký rod, ale jsme hrdý" jako svou vlastní. Pascal zase okamžitě identifikoval i svou vlastní hlášku ze "Hry o trůny" z doby, kdy hrál Oberyna Martella. Jeho hláška zněla: ": "Je to velký a krásný svět. Většina z nás žije a umírá ve stejném koutě, kde se narodila, a nikdy nic z toho neuvidí. Nechci být většinou z nás," ze šesté epizody čtvrté série.
  • Pedro Pascal během tiskového turné k filmu Trojí hranice projevil zájem o účinkování ve filmu podle videohry. Účast v seriálu založeném na videohrách, zvláště pak v seriálu, který ho pozitivně "ohromil" už jen ze scénářů prvních dvou dílů, ho přivádí o krok blíž ke splnění této touhy.
  • Před obsazením Gabriela Luny byli do role Tommyho Millera zvažováni Chris Pine, Nikolaj Coster-Waldau a Chris Pratt.
  • Po filmech "Prospect" a "Mandalorian" je "The Last of Us" třetím sci-fi dramatem, v němž Pedro Pascal ztvárnil starší polovinu dvojice drsňáka a dítěte.
  • Většině diváků neuniklo, že seriál nachází podobné paralely s reálnou pandemií COVID-19. Elliina věta "jejich zasraná vláda nedokázala zabránit pandemii" odráží názor mnoha lidí na to, jak různé vlády zvládly pandemii COVID-19, která v některých částech světa probíhá i v roce 2023.
  • Jeffrey Pierce, který v seriálu hraje Perryho, hrál také Joelova bratra Tommyho ve videohře The Last of Us.
  • Do role Tess byla zvažována Carrie-Anne Moss, než byla obsazena Anna Torv.
  • O roli Ellie se ucházely Maisie Williams i Kaitlyn Dever, než obě z dlouho připravovaného projektu odstoupily.
  • Pedro Pascal vyrostl v Texasu, stejně jako Joel Miller. Herec Tommyho Gabriel Luna se narodil a vyrostl v Texasu (stejně jako Troy Baker, původní herec Joela).
  • Bella Ramsey nosila po dobu 90 procent natáčení hrudní pás, aby se mohla lépe soustředit na natáčení. "Což asi není zdravé," přiznala. "Jako, prosím, bezpečně se vázat."
  • Bella Ramsey si kvůli roli Ellie ostříhala patnáct centimetrů vlasů.
  • Tendrils se objevily na konceptu, ale ve finální hře se neobjevily, i když jako sekundární rozptylový mechanismus poté, co téměř všechny lidské části nakažených zmizely. V seriálu úponky nahradily spory přenášené vzduchem jako hlavní způsob šíření houby a vycházejí z úst nakažených již během první "běžecké" fáze.
  • Pedro Pascal byl v Londýně v době, kdy ho kontaktovali producenti, že skutečně dostal roli Joela Millera. Druhý den si na telefonát vůbec nepamatoval, protože si před jeho přijetím vzal Ambien, protože se chystal jít po náročném dni spát a nečekal, že mu zavolají tak pozdě.
  • Než byla obsazena Bella Ramsey, byly do role Ellie Williams zvažovány nebo se o ni ucházely Dafne Keen, Kaitlyn Dever, Maisie Williams, Thomasin McKenzie, Eliza Scanlen, Izabela Vidovic, Bailee Madison, Nico Parker, Elle Fanning, Julia Butters a Mckenna Grace.
  • Bella Ramsey se obrátila na odpůrce příběhů LGBTQIA+ se slovy: "Vím, že si lidé budou myslet, co chtějí. Budou si na to muset zvyknout. Pokud se na seriál nechcete dívat, protože má gay dějovou linii, protože má trans postavu, je to vaše chyba a o něco přicházíte."
  • Bella Ramseyová ocenila scénáře prvních dvou dílů jako "nejlepší, jaké kdy četla".
  • A přestože se nakažení, někdy označovaní jako "klikači" a "nafoukánci", mohou zdát jako zombie, fanoušci i štáb by je tak nechtěli označovat. "Při natáčení jsme nesměli vyslovit slovo Z," řekl v rozhovoru pro The Credits kameraman seriálu Eben Bolter. "Bylo to něco jako zakázané slovo. Byli to Nakažení. Nebyli jsme zombie seriál. "Samozřejmě, že se v seriálu buduje napětí a lekačky, ale seriál je skutečně o našich postavách; Nakažení jsou překážkou, se kterou se musí vypořádat." Od premiéry seriálu jej mnoho diváků neznalých původní videohry nesprávně označilo za "zombie show". Ben Shapiro se stal terčem posměchu poté, co si postěžoval, že ve fanoušky oblíbené třetí epizodě "nejsou zombie" a "není tam žádná skutečná hrozba". "Je spousta věcí, kterými The Last of Us není," dodal Bolter. "Není to klišoidní zombie film, není to hollywoodské podsvícení, kde jsou všichni zblízka dokonalí. Je to svět organického filmového naturalismu, a to je něco, co jsem prostě cítil."
  • Společnost HBO Max uvedla, že jen Brazílie byla zodpovědná za více než 50 % všech online aktivit a příspěvků na sociálních sítích souvisejících se seriálem. Pomáhá tomu i fakt, že brazilské dabingy her byly vysoce ceněny a brazilští herci se vrátili i pro tuto sérii.
  • Před obsazením Pedra Pascala se o roli Joela Millera ucházeli Matthew McConaughey, Mahershala Ali, Hugh Jackman, Michael Fassbender, Jon Bernthal, Gerard Butler, Josh Brolin, Jon Hamm, David Harbour, Keanu Reeves, Chris Hemsworth, Harrison Ford, Tom Hardy a Joel Edgerton.
  • Pedro Pascal i Bella Ramsey se objevili v seriálu Hra o trůny (2011). Pascal ztvárnil Oberyna Martella a Ramsay se objevila jako Lyanna Mormont.
  • V první sezóně ztvárnil 46letý Pedro Pascal 56letého Joela.
  • Pro roli Ellie bylo zvažováno asi 105 herců; producenti hledali umělce, který by dokázal ztvárnit vynalézavou, svéráznou a potenciálně násilnickou postavu. Poté, co zhlédli nahrávku z konkurzu Belly Ramseyové, oslovili Davida Benioffa a D. B. Weisse - tvůrce seriálu Hra o trůny, kde Ramseyová hrála epizodní roli - a ti je ujistili o jejím talentu. Ramsey získala roli necelý měsíc po konkurzu. O svém obsazení se dozvěděla během natáčení jiného projektu. Řekla, že se v seriálu cítí "jako v největší věci, kterou [kdy] dělala", a okamžitě se utěšila, že Pedro Pascal bude po jejím boku vystupovat po celou dobu. Ramseyová o hře věděla už před konkurzem, ale byla vyzvána, aby ji nehrála, aby se vyhnula replikování původního představení, a místo toho se podívala na nějaký gameplay na YouTube, aby si "udělala představu"; po natáčení seriálu ji stále nehrála. Ramsey chtěla, aby její výkon připomínal hry, aniž by je kopírovala.
  • Skupina odporu proti FEDŘE si říká Světlušky. Během povstání proti králi Karlu III., známému také jako Karel Tlustý, ve Francii v 9. století si jedna z hlavních odbojových skupin říkala světlušky. Namalovali obrázek světlušky, aby označili důležitá místa, jako jsou úkryty, zvolili si světlušku jako symbol, protože to bylo něco, co by si lidé obvykle nespojovali s válkou nebo skupinou domobrany, něco, co by mohlo jednak vyniknout, jednak by to mohl snadno ignorovat někdo, kdo neví, co má hledat. Pravděpodobně ze stejného důvodu si ji vybrala i skupina domobrany ve hře The Last of Us.
  • První série se téměř celá natáčela v kanadské Albertě, kde se před apokalypsou i po ní střídala různá místa v USA (a také scéna Cold Open v indonéské Jakartě).
  • Craig Mazin souhlasil s adaptací hry The Last of Us poté, co zjistil, že se může pochlubit tím, co později nazval "nejlepším příběhem, jaký kdy byl ve videohrách vyprávěn".
  • Názvy první a poslední epizody první sezóny doplňují poselství: "Když se ztratíš ve tmě, hledej světlo."
  • Do role Billa byl původně obsazen Con O'Neill, ale kvůli termínovému konfliktu musel ze seriálu odstoupit a nahradil ho Nick Offerman.
  • Pedro Pascal založil Joelův hlas na svých vlastních zkušenostech z vyrůstání v San Antoniu v Texasu, čímž se odklonil od jižanského přízvuku použitého ve hře.
  • John Hannah v úvodu filmu zmiňuje, že léky a vakcíny proti plísním neexistují a že je ani není možné vyrobit. Zatímco u léků je to nepřesné, u vakcín je to velmi pravděpodobné, jak tvrdí profesor Neal Ar Gow, který je spoluautorem Oxfordské učebnice lékařské mykologie (nauka o houbách). Upozorňuje, že je to částečně způsobeno tím, že houby mají nesmírně komplikovanou imunitní odpověď. Jeho postřeh, že globální oteplování může vést k celosvětovému šíření smrtelně nebezpečných hub, je přesný v případě Batrachochytrium, které od 70. let zpustošilo několik druhů obojživelníků, někdy až k vyhynutí. Houby skutečně vytvářejí podzemní sítě mezi hostiteli, které slouží k přenosu živin.
  • Troyi Bakerovi se zjevně líbí obsazení Pedra Pascala do role Joela. Stejně tak Ashley Johnson miluje Bellu Ramsey jako Ellie, a podle jiného rozhovoru to byla dokonce ona, kdo ji vybral z více než 100 dívek, které se účastnily konkurzu.
  • Seriál se stal trendem na indonéských sociálních sítích především proto, že úvodní scéna druhé epizody se odehrávala v Jakartě, která je zjevně místem pandemie. Pomohlo také to, že se ve scéně objevila Christine Hakim, jedna z nejznámějších indonéských hereček, a celkově byla dobře propracovaná při zobrazování Indonésie na počátku roku 2000.
  • Čtrnáctiletou Ellie hraje devatenáctiletá Bella Ramseyová, ačkoli jí při prvním obsazení bylo sedmnáct a na rozdíl od mnoha jiných příkladů Ramseyová skutečně vypadá na čtrnáct. Ospravedlňuje to i fakt, že další sezóny seriálu budou adaptovat druhou hru, ve které je Ellie 19 let.
  • 6. března 2014 společnost Sony Pictures oznámila, že Screen Gems bude distribuovat filmovou adaptaci hry The Last of Us (2013), kterou napsal Neil Druckmann a produkoval Sam Raimi. Do ledna 2015 Druckmann napsal druhou verzi scénáře a provedl čtení s některými herci. Poté se na filmu pracovalo jen velmi málo, protože Druckmann v dubnu 2016 prohlásil, že se film dostal do vývojového pekla. V listopadu 2016 Raimi prohlásil, že film je na mrtvém bodě poté, co se společnost Sony s Druckmannem nepohodla. Herečka Maisie Williamsová vyjádřila nadšení z role Ellie a jednala s Druckmannem i Raimim o tom, že by roli přijala. V březnu 2020 byl vývoj adaptace znovu zahájen jako televizní seriál společností Sony Pictures Television a HBO.
  • Zvuk Clickera namluvili stejní herci, kteří ve videohře namluvili mužský a ženský hlas Clickera.
  • Podle Neila Druckmanna je dějová linie Anny ze seriálu převzata z plánovaného DLC, které se nikdy neuskutečnilo.
  • Jedná se o první seriál HBO natočený podle videohry.
  • Annie Werschingová, která ve videohře od Naughty Dog namluvila hlas Tess, bohužel v předvečer vysílání S1 E3 zemřela na blíže nespecifikovanou formu rakoviny. Bylo jí pouhých 45 let.
  • Píseň "Alone and Forsaken" od Hanka Williamse použitá v upoutávce je stejná píseň, která zazněla v první hře, když Joel a Ellie jeli do Pittsburghu.
  • Pedro Pascal se po uvedení druhé série Mandaloriana stal volným pro nový seriál a dostal několik nabídek na projekty od velkých televizních stanic, z nichž si vybral The Last of Us, částečně kvůli spolupráci se spolutvůrcem Craigem Mazinem. Mazin a spolutvůrce Neil Druckmann o Pascalovi nějakou dobu uvažovali. Ten roli přijal během 24 hodin.
  • Ačkoli to nebylo součástí původního vydání epizody, společnost Naughty Dog věnovala vydání třetí epizody Annie Werschingové (hlas Tess a její motion capture herec), která v ten den zemřela.
  • Bella Ramsey se po oznámení svého obsazení zařekla, že se nebude dívat na komentáře na sociálních sítích, a uvedla, že je to její první zkušenost s množstvím negativních reakcí a že si je "všeho vědoma".
  • Pedro Pascal, který není hráčem, sledoval svého synovce, jak hraje začátek první hry, protože sám neměl dostatek dovedností k tomu, aby ji hrál; Joel byl podle něj "tak působivý", ale obával se, aby hry příliš nenapodoboval, a raději se rozhodl "vytvořit si zdravý odstup" a nechat tvůrce seriálu, aby rozhodli o charakterizaci postav.
  • Herci, kteří hráli Clickery, byli před obsazením zapálenými fanoušky hry a snažili se co nejvíce napodobit herní pohyby.
  • Při hrách se houba šíří prostřednictvím spár ve vzduchu. V seriálu byly nahrazeny šlahouny. Neil Druckmann vysvětlil, že to bylo záměrné rozhodnutí, které učinil již na začátku vývoje seriálu, protože chtěl, aby byl svět uvěřitelnější a houba děsivější.
  • Producenti Mandaloriana dali Pedru Pascalovi svolení k práci na seriálu. Za jednu epizodu si údajně vydělá 600 000 dolarů, což z něj dělá jednu z nejlépe placených amerických televizních hvězd.
  • V první sezóně si Merle Dandridgeová a Laura Baileyová zopakovaly své role Marlene, respektive sestry Firefly.
  • Na soundtracku k seriálu se podílel Gustavo Santaolalla, autor hudby k videohrám The Last of Us (2013) a The Last of Us: Part II (2020).
  • China Anne McClain byla zvažována do role Riley, než byla obsazena Storm Reid.
  • Jensen Ackles prozradil, že měl velký zájem o hlavní roli Joela, kterou získal Pedro Pascal.
  • Casting proběhl prakticky přes Zoom kvůli pandemii COVID-19.
  • Pedro Pascal projevil během novinářského turné k filmu Trojí hranice (2019) zájem o účinkování ve filmu podle videohry. Účast v seriálu založeném na videohrách, zvláště v tom, který ho pozitivně "ohromil" už jen ze scénářů prvních dvou dílů, ho přivádí o krok blíž ke splnění této touhy.
  • Přestože ve videohře byli Joel, Tommy a Sarah vyobrazeni jako běloši, v seriálu je ztvárnili Američan chilského původu Pedro Pascal, Američan mexického původu Gabriel Luna a Angličan zimbabwského původu Nico Parker. Stejně tak je Maria ve hře také vyobrazena jako běloška, v seriálu ji hraje afroamerická herečka Rutina Wesley.
  • Do role Tommyho Millera byli zvažováni Chris Pine, Nikolaj Coster-Waldau a Chris Pratt, než byl obsazen Gabriel Luna.
  • Většině diváků neuniklo, že seriál nachází podobné paralely s reálnou pandemií COVID-19. Elliina věta "jejich zasraná vláda nedokázala zabránit pandemii" odráží názor mnoha lidí na to, jak různé vlády zvládly pandemii COVID-19, která v některých částech světa probíhá i v současnosti, v roce 2023.
  • Carrie-Anne Moss byla zvažována do role Tess, než byla obsazena Anna Torv.
  • Bella Ramsey si kvůli roli Ellie ostříhala patnáct centimetrů vlasů.
  • Jeffrey Pierce, který v seriálu hraje Perryho, hrál také Joelova bratra Tommyho ve videohře The Last of Us.
  • Bella Ramsey chválila scénáře prvních dvou epizod jako "nejlepší, jaké kdy četla".
  • Než byla obsazena Bella Ramsey, byly do role Ellie Williams zvažovány nebo se o ni ucházely Dafne Keen, Kaitlyn Dever, Maisie Williams, Thomasin McKenzie, Eliza Scanlen, Izabela Vidovic, Bailee Madison, Nico Parker, Elle Fanning, Julia Butters a Mckenna Grace.
  • Bella Ramsey se obrátila na odpůrce příběhů o LGBTQIA+ slovy: "Vím, že si lidé budou myslet, co chtějí. Budou si na to muset zvyknout. Pokud se na seriál nechcete dívat, protože má gay dějovou linii, protože má trans postavu, je to vaše chyba a o něco přicházíte".
  • Pedro Pascal byl v Londýně v době, kdy ho kontaktovali producenti, že skutečně dostal roli Joela Millera. Druhý den si na telefonát vůbec nepamatoval, protože si před přijetím hovoru vzal Ambien, protože se chystal jít po náročném dni spát a nečekal, že mu zavolají tak pozdě.
  • Pedro Pascal i Bella Ramsey se objevili v seriálu Hra o trůny (2011). Pascal ztvárnil Oberyna Martella a Ramsay se objevila jako Lyanna Mormont.
  • Před obsazením Pedra Pascala byli do role Joela Millera zvažováni nebo se o ni ucházeli Matthew McConaughey, Mahershala Ali, Hugh Jackman, Michael Fassbender, Jon Bernthal, Gerard Butler, Josh Brolin, Jon Hamm, David Harbour, Keanu Reeves, Chris Hemsworth, Harrison Ford, Tom Hardy a Joel Edgerton.
  • HBO Max uvedla, že jen Brazílie byla zodpovědná za více než 50 % všech online aktivit a příspěvků na sociálních sítích souvisejících se seriálem. Pomáhá tomu i fakt, že brazilské dabingy her byly velmi oceňovány a brazilští hlasoví herci se pro tento seriál vrátili.
  • Přestože nakažení mohou vypadat jako zombie, fanoušci i štáb by se na ně neměli odvolávat. "Při natáčení jsme nesměli vyslovit slovo Z," řekl v rozhovoru pro The Credits kameraman seriálu Eben Bolter. "Bylo to něco jako zakázané slovo. Byli to Nakažení. Nebyli jsme zombie seriál. "Samozřejmě, že se v seriálu buduje napětí a lekačky, ale seriál je skutečně o našich postavách; Nakažení jsou překážkou, se kterou se musí vypořádat." Od premiéry seriálu jej mnoho diváků neznalých původní videohry nesprávně označilo za "zombie show". Ben Shapiro se stal terčem posměchu poté, co si postěžoval, že ve fanoušky oblíbeném seriálu Long, long time (2023) "nejsou zombie" a "není tam žádná skutečná hrozba". "Je spousta věcí, kterými The Last of Us není," dodal Bolter. "Není to klišovitý zombie film, není to hollywoodské podsvícení, kde jsou všichni zblízka dokonalí. Je to svět organického filmového naturalismu, a to je něco, co jsem prostě cítil."
  • Pro roli Ellie bylo zvažováno asi 105 herců; producenti hledali představitele, který by dokázal ztvárnit vynalézavou, svéráznou a potenciálně násilnickou postavu. Poté, co zhlédli nahrávku z konkurzu Belly Ramsey, oslovili Davida Benioffa a D. B. Weisse - tvůrce seriálu Hra o trůny (2011), v němž měla Ramsey epizodní roli -, kteří je ujistili o jejím talentu. Ramsey získala roli necelý měsíc po konkurzu. Zprávu o svém obsazení se dozvěděla během natáčení jiného projektu. Řekla, že se v seriálu cítí "jako v největší věci, kterou [kdy] dělala", a okamžitě se utěšila, že Pedro Pascal bude hrát po jejím boku po celou dobu. Ramseyová o hře věděla už před konkurzem, ale byla vyzvána, aby ji nehrála, aby se vyhnula replikování původního představení, a místo toho se podívala na nějaký gameplay na YouTube, aby si "udělala představu"; po natáčení seriálu ji stále nehrála. Ramsey chtěla, aby její výkon připomínal hry, aniž by je kopírovala.
  • V první sérii ztvárnil 46letý Pedro Pascal 56letého Joela.
  • První série byla téměř celá natočena na území kanadské Alberty, která stála na různých místech v USA před apokalypsou i po ní (a také ve scéně Cold Open v indonéské Jakartě).
  • Troyi Bakerovi se zřejmě líbí obsazení Pedra Pascala do role Joela. Stejně tak Ashley Johnson miluje Bellu Ramsey jako Ellie, a podle jiného rozhovoru to byla dokonce ona, kdo ji vybral z více než 100 dívek, které se účastnily konkurzu.
  • Con O'Neill byl původně obsazen do role Billa, ale musel odstoupit kvůli konfliktům s rozvrhem a byl nahrazen Nickem Offermanem.
  • Čtrnáctiletou Ellie hraje devatenáctiletá Bella Ramsey, ačkoli jí při prvním obsazení bylo sedmnáct a na rozdíl od mnoha příkladů Ramsey opravdu vypadá na čtrnáct. Ospravedlňuje to i fakt, že další sezóny seriálu budou adaptovat druhou hru, ve které je Ellie 19 let.
  • Názvy první a poslední epizody první sezóny doplňují poselství: "Když se ztratíš v temnotě, hledej světlo.
  • Skupina odporu proti FEDŘE si říká Světlušky. Během povstání proti králi Karlu III. ve Francii v 9. století si jedna z hlavních odbojových skupin říkala světlušky. Namalovali obrázek světlušky, aby označili důležitá místa, například úkryty. Světlušku si jako symbol zvolili proto, že to bylo něco, co si lidé obvykle nespojují s válkou nebo domobranou, něco, co by mohlo vyniknout a zároveň by si toho člověk, který neví, co má hledat, snadno nevšiml. Pravděpodobně ze stejného důvodu si ji vybrala i skupina domobrany ve hře The Last of Us.
  • Pedro Pascal založil Joelův hlas na svých vlastních zkušenostech z vyrůstání v San Antoniu v Texasu, čímž se odklonil od jižanského přízvuku použitého ve hře.
  • Vyprávění Johna Hannaha v úvodu zmiňuje, že léky a vakcíny proti houbám neexistují a že je vlastně ani není možné vyrobit. Zatímco u léků je to nepřesné, u vakcín je to velmi pravděpodobné, jak uvádí profesor Neal Ar Gow, který je spoluautorem Oxfordské učebnice lékařské mykologie (nauka o houbách). Upozorňuje, že je to částečně způsobeno tím, že houby mají nesmírně komplikovanou imunitní odpověď. Jeho postřeh, že globální oteplování může vést k celosvětovému šíření smrtelně nebezpečných hub, je přesný v případě Batrachochytrium, které od 70. let zpustošilo několik druhů obojživelníků, někdy až k vyhynutí. Houby skutečně vytvářejí podzemní sítě mezi hostiteli, které slouží k přenosu živin.
  • Dne 6. března 2014 společnost Sony Pictures oznámila, že Screen Gems bude distribuovat filmovou adaptaci hry The Last of Us (2013), kterou napsal Neil Druckmann a produkoval Sam Raimi. Do ledna 2015 Druckmann napsal druhou verzi scénáře a provedl čtení s některými herci. Poté se na filmu pracovalo jen velmi málo, protože Druckmann v dubnu 2016 prohlásil, že se film dostal do vývojového pekla. V listopadu 2016 Raimi prohlásil, že film je na mrtvém bodě poté, co se společnost Sony s Druckmannem nepohodla. Herečka Maisie Williamsová vyjádřila nadšení z role Ellie a jednala s Druckmannem i Raimim o tom, že by roli přijala. V březnu 2020 byl vývoj adaptace znovu zahájen jako televizní seriál společností Sony Pictures Television a HBO.
  • Podle Neila Druckmanna je dějová linka Anny ze seriálu převzata z plánovaného DLC, které se nikdy neuskutečnilo.
  • Zvuk Clickera vytvářejí dva stejní herci, kteří ve videohře namluvili mužský a ženský hlas Clickera.
  • Seriál se stal trendem na indonéských sociálních sítích především proto, že úvodní scéna druhé epizody se odehrávala v Jakartě, s téměř nulovým výskytem pandemie. Pomohlo také to, že se ve scéně objevila Christine Hakim, jedna z nejznámějších indonéských hereček, a celkově byla dobře propracovaná při zobrazování Indonésie na počátku tisíciletí.
  • Jedná se o první seriál HBO, který byl natočen podle videohry.
  • Annie Wersching, která namluvila hlas Tess ve videohře od Naughty Dog, bohužel zemřela na blíže nespecifikovanou formu rakoviny v předvečer vysílání filmu Long, Long Time (2023). Bylo jí pouhých 45 let.
  • Píseň "Alone and Forsaken" od Hanka Williamse použitá v upoutávce je stejná píseň, která zazněla v první hře, když Joel a Ellie přijížděli do Pittsburghu.
  • Bella Ramsey se při oznámení jejího obsazení zařekla, že se nebude dívat na komentáře na sociálních sítích, a řekla, že to byla její první zkušenost s množstvím negativních reakcí a že si je"toho všeho vědoma".
  • Ačkoli to nebylo součástí původního vydání epizody, společnost Naughty Dog věnovala vydání epizody Long, Long Time (2023) Annie Werschingové (hlas Tess a její motion capture herec), která v ten den zemřela.
  • Pedro Pascal se po vydání druhé série Mandaloriana (2019) uvolnil pro nový seriál a přilákal několik nabídek na projekty od velkých televizí, z nichž si vybral The Last of Us, částečně kvůli spolupráci se spolutvůrcem Craigem Mazinem. Mazin a spolutvůrce Neil Druckmann o Pascalovi uvažovali již delší dobu. Ten roli přijal během 24 hodin.
  • Herci, kteří hráli Clickers, byli před svým obsazením zapálenými fanoušky hry a usilovně pracovali na tom, aby co nejvíce napodobili herní pohyby.
  • Pedro Pascal, který není hráčem, sledoval svého synovce, jak hraje začátek první hry, protože mu chyběly dovednosti, aby ji hrál sám; Joelovi připadal "tak působivý", ale obával se přílišného napodobování her, místo toho se rozhodl "vytvořit si zdravý odstup" a nechat tvůrce seriálu, aby rozhodli o charakterizaci postav.
  • V první sérii si své role Marlene a sestry Firefly zopakovaly Merle Dandridgeová a Laura Baileyová.
  • Producenti filmu Mandalorian (2019) dali Pedru Pascalovi svolení k práci na seriálu. Za jednu epizodu si údajně vydělá 600 000 dolarů, což z něj dělá jednu z nejlépe placených amerických televizních hvězd.
  • Ve hrách se houba šíří prostřednictvím spór ve vzduchu. Pro seriál byly nahrazeny úponky. Neil Druckmann vysvětlil, že to bylo záměrné rozhodnutí, které učinil již na začátku vývoje seriálu, protože chtěl, aby byl svět uvěřitelnější a houba děsivější.
  • Na soundtracku k seriálu se podílel Gustavo Santaolalla, autor hudby k videohrám The Last of Us (2013) a The Last of Us: Part II (2020).