Robin Williams si chtěl zahrát Hagrida v Harrym Potterovi. Tvůrci mu to ale zakázali

Robin Williams si chtěl zahrát Hagrida v Harrym Potterovi. Tvůrci mu to ale zakázali
Robin Williams v Jumanji | Sony
Ke konci 90. let se Hollywoodem šířily zvěsti, že se chystá filmová adaptace tehdy velmi populárních knih o Harrym Potterovi. Jejich fanouškem byl i milovaný herec a bavič, který se podle webu The Guardian a dalších dobových zdrojů ucházel o některou z rolí přímo u režiséra Chrise Columbuse.
Robin Williams
Robin Williams

Herec, Účinkující

7.4
Primárně měl zájem o úlohu dobráckého bradavického klíčníka Hagrida, údajně by se ale spokojil i s menší rolí kouzelníka Lupina. Nic z toho ale nebylo, jelikož Columbus, Rowling a další klíčové osoby převádění kouzelnických knih na plátno přísně dodržovali jednoznačné pravidlo: V obsazení se mohou vyskytovat pouze britští herci.
„Chtěl jsem hrát hned několik rolí, ale američtí herci dostali zákaz. Možná jednou se to změní. Třeba až Harry půjde na Yale a stane se prezidentem,“ vtipkoval tehdy Williams pro noviny New York Post. Jako Hagrida proto známe Skota Robbieho Coltranea, Lupina ztvárnil Angličan David Thewlis.
„Bylo pro mě velmi obtížné říct, že role jsou jen pro Brity a že se s tím nedá nic dělat,“ vzpomínal Columbus v roce 2021 v rozhovoru pro web Total Film. Chtěl zachovat určitou míru autenticity, což by hraný britský přízvuk od amerického herce či herečky prý zničil. Paradoxní na tom je, že sám Columbus je Američan a jeho dcera Eleanor díky zcela okrajové roličce bradavické studentky Susan Bones byla jednou ze dvou výjimek, kdy se v sáze objevil americký herec či herečka. Kvůli svému původu ale Eleanoru nesměla ve filmu říct ani slovo, a to navzdory faktu, že podle Columbuse natáčela celých 80 dní.
Robbie Coltrane jako Rubeus Hagrid
Robbie Coltrane jako Rubeus Hagrid
Robbie Coltrane jako Rubeus Hagrid
David Thewlis jako Remus Lupin
David Thewlis jako Remus Lupin
Stejné omezení platilo i pro druhého Američana Verneho Troyera, jehož nasnímaný obličej filmaři použili pro postavu skřeta Griphooka pracujícího v bance Gringotových. Hlas této figury ale obstaral anglický herec Warwick Davis. I když tedy v těchto dvou případech došlo k porušení pravidla o angažování herců pocházejících pouze z britských ostrovů, žádný Američan ve výsledném díle nepromluvil. A přes striktní dodržení této regule, již si vydupala především Rowling, neprošla ani taková herecká legenda, jakou Robin Williams bezesporu byl.
Všechny díly Harryho Pottera si můžete přehrát na platformě HBO Max. Podívat se můžete i na náš nový žebříček nejlepších herců, v němž Williamse momentálně najdete až na 142. místě.
Zdroje: New York Post, The Guardian, Cracked.com, IndieWire, Total Film