Je Johnny Depp přeceňovaný? Slavný kolega a profesor herectví má jasno

Je Johnny Depp přeceňovaný? Slavný kolega a profesor herectví má jasno
Brian Cox | Warner Bros.
Skotský herec Brian Cox, jehož zná mainstreamové publikum například z historických filmů Statečné srdce a Troja, nedávno publikoval své memoáry s názvem Putting the Rabbit in the Hat. Pětasedmdesátiletý držitel Zlatého glóbu a dalších převážně divadelních ocenění v současnosti září v seriálu Boj o moc a je rovněž prvním hercem, jenž si na stříbrném plátně vyzkoušel roli Hannibala Lectera – stalo se tak roku 1986 ve snímku Michaela Manna Červený drak (známý též pod názvem Lovec lidí).
Ačkoli nikdy nepatřil k těm největším filmovým hvězdám, jeho obrovské charisma ve spojení s nezaměnitelným hlasovým projevem a zkušenostmi z prominentních divadelních prken z něj činí jednoho z nejvýraznějších představitelů vedlejších rolí v Hollywoodu. Herectví dokonce vyučoval i v Moskvě, a to už v osmdesátých letech. A nachází se tedy v pozici, kdy se může bez bázně vyjadřovat na adresu některých kolegů.
Boj o moc
Boj o moc | HBO
K tomu také došlo ve zmiňovaných memoárech, jež vyšly loni v říjnu, kde Cox rekapituluje své životní vzestupy i pády stejně jako nabídky na role, které odmítl. Jednou z nich byl také guvernér Swann v sérii Piráti z Karibiku, v níž si zřejmě životní úlohu Jacka Sparrowa zahrál Johnny Depp. Ten v podstatě zastínil celý zbytek osazenstva včetně Jonathana Pryce, dalšího britského matadora, jenž nakonec získal roli guvernéra. Podle Coxe je ovšem Depp, jenž za výkon v Prokletí Černé perly, tedy úvodním dílu pirátské série, obdržel svou první oscarovou nominaci, přeceňovaným hercem, což v jedné části knihy detailněji rozvedl.
„Mohl to být snadný zdroj peněz, navíc všechny role v tom filmu byly tak vděčné
Johnny Depp
Střihoruký Edward | 20th Century Fox
, ale musel bych se toho účastnit film za filmem, až bych přišel o všechny další krásné projekty, na nichž jsem místo toho pracoval,“ vysvětlil Cox své rozhodnutí roli v Pirátech odmítnout. „Dalším problémem s Piráty z Karibiku je, že se vlastně jedná o show Johnnyho Deppa jakožto Jacka Sparrowa. A osobně se domnívám, že Depp je tak zveličený, tak přeceňovaný. Mám na mysli třeba Střihorukého Edwarda. Přiznejme si to, když jdete na scénu s takovými pařáty a bledým make-upem, jenž vám zjizví tvář, nemusíte už nic dělat. A on také nic nedělal. A následně toho dělal ještě méně. Ale lidé ho milují. Nebo ho dříve milovali. Dnes už mu takovou náklonnost samozřejmě neprokazují. Kdyby se Johnny Depp ucházel o Jacka Sparrowa dnes, dali by tu roli Brendanu Gleesonovi,“ uzavřel herec svůj kritický názor narážkou na irského kolegu z Troji.
Přicházet s kritikou v době, kdy si Depp prochází těžkým obdobím kvůli bouřlivému rozchodu s Amber Heard a ztrácí své pozice v miliardových sériích jako Fantastická zvířata a zmiňovaní Piráti z Karibiku, není kdovíjak ohleduplné. Názor tak zasloužilého herce, jenž svému oboru evidentně rozumí a dokazuje to každou svou rolí, ovšem respektovat musí i velcí Deppovi přívrženci. Byť se nejvíc proslavil rolí proradného Agamemnóna ve zmiňované Troji, Brian Cox upřednostňuje menší produkce, které mu nabízí větší hereckou volnost a dávají vyniknout jeho impozantnímu rozsahu. To se dá sice částečně vztáhnout i na Deppa, jenž mění vizáže pro téměř každou úlohu, ovšem jeho herectví pod nánosy make-upu určitě může být předmětem diskuse.
Jaký je váš názor? Považujete Johnnyho Deppa za vynikajícího všestranného herce, nebo se přikláníte k nelichotivému vysvědčení Briana Coxe?