Mír Jediů je lež! Parádní trailer na nový Star Wars seriál slibuje špinavou podívanou

Mír Jediů je lež! Parádní trailer na nový Star Wars seriál slibuje špinavou podívanou
Star Wars: Akolytka | Disney+
Bezprostřední příběh Akolytky vypráví o vraždě mistra řádu Jedi, během jejíhož vyšetřování začne vyplývat na povrch mnohem širší konspirace a hrdinové budou přinuceni začít pochybovat o pevnosti světa, v němž doposud žili. Termín akolyta mimochodem v našem světě odkazuje na osobu usilující o kněžský úřad, což jistě ve světě ovládaném tajemnou Sílou nabude specifický rozměr.
Star Wars: Akolytka
Star Wars: Akolytka
AI
67%
Seriál se dějově odehrává sto let před událostmi Skryté hrozby. Ačkoliv v mnohém kanonickém i nekanonickém doprovodném materiálu jsme se dočkali pohledu do výrazně vzdálenější minulosti a hypoteticky známe dějiny této galaxie na tisíce let „dozadu", v audiovizuální podobě jsme na neprobádaném území. A protože filmy a seriály mají vždy výkladový precedent, nejspíš se fanouškovská základna dočká mnoha informací, jež posunou uvažování o historii předaleké galaxie.
Trailer na Akolytku navíc slibuje další pokus o špinavější a drsnější podívanou. Hrdinové působí unaveně a napjatě, mluví o svých pochybnostech a obavách. Tvůrci zřejmě půjdou vstříc skupině fandomu Star Wars, jež ve svém přístupu ráda překonává dichotomii Jediové = dobro, Sithové = zlo. Tito fanoušci a fanynky rozvíjejí tezi, že vzestup Impéria stojí na ramenou selhání společnosti, kterou Jediové urputně drželi pohromadě, zatímco přehlíželi její chyby.
Star Wars: Akolytka: 2. trailer | Disney+
Jistě to vyplývá i z toho, že unavená republika prequelů má silně „výmarskou“ atmosféru. Zatímco v původní trilogii tvořil George Lucas hlavně paralely k válce ve Vietnamu, kdy hrdinní partyzáni bojují proti imperialistické mocnosti, jeho druhá trojice filmů zase výrazně odkazuje na vzestup fašistického Německa. Aby byl však tento obraz kompletní, nemohou být Jediové tak úplně naivně čistou silou, ale spíš nefunkční záplatou na chyby v systému odsouzenému k neúspěchu.
O tato témata se v disneyovské éře důsledněji otřel už celovečerní Poslední z Jediů Riana Johnsona a seriálový Andor. A jistě není náhoda, že se jedná o kriticky nejvíce respektované, ve fandomu ale problémové zářezy. Jakou melu vyvolal Poslední z Jediů, asi není třeba připomínat. A Andora sice milovala většina lidí, která ho viděla, nenastřádal ale zdaleka tolik zhlédnutí, v kolik studio doufalo. Přestože se tedy zdá, že „dospělé, přemýšlivé a sebereflektivní Star Wars“ zní velmi dobře, když na ně dojde, dopadá to z komerčního hlediska spíš neslavně. Lépe se daří projektům jako Mandalorian, které nabízejí přímočaré, ale dobře provedené dobrodružství. Bude tedy zajímavé sledovat, jak si povede Akolytka, jak daleko bude ochotná ve své podvratnosti zajít a jak na ni bude veřejnost reagovat.
Katalog Star Wars najdete na Disney+. Podívejte se i na nejlepší seriály z jeho nabídky podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Kinobox