Skrytá identita, vraždy a korupce na vsi. Zákony vlka chtějí být americkou žánrovkou

Skrytá identita, vraždy a korupce na vsi. Zákony vlka chtějí být americkou žánrovkou
Zákony vlka | Archiv TV Prima
Najbrt se čerstvě podílel rovněž na seriálu Odznak Vysočina, v němž závažné zločiny v městečku Veselá odhalovaly napětí a intriky mezi místními obyvateli. Zákony vlka spadají do podobné kategorie. Využívají zapadlého venkovského prostředí, ve kterém se rozvíjí propletená série vražd. Situaci ozvláštňuje protagonista Robert (Stanislav Majer), jehož předčasně propustili z vězení, kde si odpykával trest za loupež v galerii. Do Záhoří jej sveze nově jmenovaný náčelník policie, auto však sjede do rybníka a zahrání se pouze Robert. Bývalý zloděj si s pomocí známého hackera osvojí policistovu identitu a ve vesnici, kde má nedořešené záležitosti s bývalou partnerkou a nynější ženou starosty Sárou (Linda Rybová), začíná šéfovat malému oddělení.

Kráčející skála v tuzemské detektivní variaci

Náhoda zavelí i podruhé a tamní vyšetřovací sbor právě zaměstnává zastřelení starostova účetního během honu na vlka, které brzy následují další související vraždy. Poklidný zapadákov, který obvykle řeší dotace na dětské hřiště a umístění cyklostezky, se proměňuje ve spletité místo činu. Většina stopáže (každý díl má přibližně 56 minut) se zatím věnuje právě vyšetřování, následuje klasický detektivní mustr, který postava falešného praporčíka zatraktivňuje jen zčásti. 
Zákony vlka
Robert působí v cizí kůži suverénně, tudíž zbývající dva policisté, postarší Bureš (Jan Novotný) a mladá Žáčková (Tereza Švejdová), nepojímají podezření. Tvůrci ale neopomenou zobrazit Robertovu nezkušenost a ledabylost na místech činu, kde zapomíná na rukavice a nenásleduje protokoly. V jeho soukromí se navíc šťourá starostův posluhovač a odhalení může přijít v podstatě kdykoli.
Robertova minulost a rozplétání jeho charakteru vnáší do děje dynamiku, za niž by neohroženého protagonistu pochválil i Dwayne Johnson v Kráčející skále. Také on se zčistajasna zjevil v provinčním městečku a vzal zákon do vlastních rukou, často pomocí netradičních a tvrdých praktik. Seriál zřejmě vznikal právě s původní představou drsného a nejednoznačného hrdiny, jenž musí řešit čerstvé zločiny stejně jako důsledky svých dřívějších činů. Poslední kořist totiž Sára ukryla a majitel pražské galerie (Martin Myšička), jenž je v prvé řadě nebezpečným mafiánem, nezapomíná.

Máš starosti? Taky jsi ženou starosty

Mafiánů je v okolí Záhoří evidentně hromada a jako nejmocnější z nich se jeví sám starosta (Jan Vondráček), jenž vede dřevařskou firmu získávající většinu zakázek v obci a podle všeho si část dotací strká do vlastní kapsy. Zhmotňuje podezření, která se vysoce zámožným činitelům nevyhnou i ve skutečných vesnicích. Tvůrci se snaží čerpat z témat zkorumpovanosti, přetvářky a paktování se v malé komunitě, ale v tomto ohledu zatím s ničím překvapivým nepřichází. 
Zákony vlka
Zákony vlka | Archiv TV Prima
Vše je příliš kostrbatě spojováno či okamžitě vyústí do vyšetřování, takže nezbývá čas na dostatečné představení vedlejších aktérů. To se týká i Sáry, která zatím dostala jen pár minut. Jako matka jedenáctileté dcery, starostova žena a farmářka je dostatečně zaměstnaná, aby setřásla romantickou a kriminální minulost s Robertem, která se jí vrací v neklidných snech. V Robertovi se ale zrcadlí a také ona žije se skrytou identitou. „Taky jsi ženou starosty,“ odpovídá jí Robert na povzdech, že má plnou hlavu starostí. Normálně by měl pravdu, neboť vedení komunity doprovází stres, který se promítá i v domácnosti. Jenže v tomto případě jde o ironii, Sáru trápí primárně vzpomínky a skutečnost, že se starostovou ženou vůbec stala.

Haprující drama, obstojná žánrová zábava

Snahu o svěží charakterový přístup popřít nelze, i když místy jde pouze o fasádu v nesourodých barvách. Zapadákov, kde mocní berou a chudí popíjí a krmí mincemi automaty, neskýtá moc trefných sociálních postřehů. Zadlužený gambler na útěku před policisty vezme jako rukojmí majitele penzionu a žádá půlmilionové výkupné a vrtulník. „Ty umíš řídit vrtulník?“ ptá se pochybovačně svázaný muž (Josef Polášek), jenž v seriálu figuruje hlavně jako zdroj humoru. Situace vyústí v komickou ukázku Robertovy nebojácnosti, falešný strážce zákona vnikne do zabarikádovaného domu přes balkón a útočníka zneškodní.
Zákony vlka
Zákony vlka | Archiv TV Prima
Je znát, že sledujeme nepravděpodobně vykonstruovaný příběh, jaký by se v USA jistě odehrával v dusném texaském městečku. Někde, kde zákon zosobňují rázovité individuality a veřejnost zobe z ruky bohatému rančerovi. Vondráčkův starosta však není jednoznačný padouch, citový vztah k Sáře jej polidšťuje. Bohužel jde spíš o výjimku, většina postav vyznívá šablonovitě a šustí papírem podobně jako řada dialogů nebo samotný název. Zákony vlka evokují spíš prostředí obklopené divokou přírodou nežli významný dějový motiv. Poněkud úsměvné je také užívání hudby, která se přehnaně dramaticky vystupňuje u každé repliky, jež naznačuje prolomení nějakého tajemství či klíčící podezření.
Tvůrci nemají ambice jako v případě potemnělé Pustiny, zatím chtějí především bavit publikum, které rozpozná šablony z amerických detektivek a filmů či seriálů o osamělých mstitelích z minulosti. A docela se jim to daří, neboť zvraty a vraždy přibývají ve svižném tempu a celkem spletitý příběh zapojuje třeba linii o praktivujícím křesťanovi, jenž si vybíjí sexuální energii při „sadomaso“ hrátkách v bordelu. Záhoří se jeví jako všechno, jen ne poklidný zapadákov. Škoda, že Najbrt zatím režijně neoslňuje a k nevyhnutelným klišé se staví rutinně. Zbylé díly můžete vidět každou sobotu na TV Prima, na Prima+ vždy s týdenním předstihem.
65%
Zákony vlka mají ambici být americkou žánrovkou z českého zapadákova. Je znát, že sledujeme nepravděpodobně vykonstruovaný příběh, který by se v USA jistě odehrával v horkém texaském městečku. Tvůrci zatím chtějí především bavit publikum, které rozpozná šablony z amerických detektivek a filmů či seriálů o osamělých mstitelích z minulosti. A docela se jim to daří.
Jakub "lamps" Vopelka
Jakub "lamps" Vopelka
Dále se můžete podívat na přehled nejlepších seriálů na Prima+.

Kinolog: Kdo je lepší než Chuck Norris? John Wick aka Keanu Reeves, nejsmutnější akční hrdina
Ostatní30. 3. 2023
Kinolog: Kdo je lepší než Chuck Norris? John Wick aka Keanu Reeves, nejsmutnější akční hrdina